Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Máme nejlepší tým na turnaji, věří de la Fuente. Sagnol přes vyřazení cítil hrdost

Velmi potěšený s výsledkem a předvedenou hrou Španělů byl trenér Luis de la Fuente po nedělní výhře 4:1 nad Gruzií v osmifinále mistrovství Evropy. Triumf je podle něj potřeba ocenit o to víc vzhledem ke kvalitě soupeře. Svůj tým označil za nejlepší na šampionátu. Pro čtvrtfinálového soupeře, jímž v pátek bude domácí Německo, má jen slova chvály. Myslí si, že utkání rozhodnou detaily.

Luis de la Fuente
zdroj: Reuters autor: Fabian Bimmer

La Roja vyhráli i čtvrtý zápas na evropském šampionátu a jako jediní jsou stoprocentní. "Máme hodně sebevědomí a tým plný talentu, kvality a odhodlání. Být přesvědčený o svých schopnostech je velmi důležité. Nechci nikoho urazit, ale máme nejlepší mužstvo na turnaji," prohlásil třiašedesátiletý de la Fuente.

Po ovládnutí skupiny v konkurenci Itálie, Chorvatska a Albánie zvládli Španělé první překážku ve vyřazovací fázi.

"Myslím si, že jsme utkání, v němž nechyběly úchvatné pasáže, po celou dobu kontrolovali. Soupeř bránil velmi dobře a hrozil z protiútoků. Musíme patřičně ocenit, jak důležité vítězství to je, protože soupeř má opravdu velmi dobrý tým," mínil někdejší hráč Sevilly či Bilbaa.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Španělsko – Gruzie

Zakavkazská země, která předtím porazila Portugalce 2:0 a s Českem remizovala ve skupině 1:1, šla nečekaně do vedení v 18. minutě po vlastní brance Roberta Le Normanda.

"Věděli jsme, že Gruzie hrozí z přechodů a protiútoků, ale do té doby neměli střelu na branku. Když se ujali vedení, byli jsme pochopitelně trochu nervózní. Vytvořili jsme si ale tolik šancí, že jsme klidně mohli vyhrát 8:1," uvedl de la Fuente.

Souboj s pořadatelskou zemí se odehraje v pátek ve Stuttgartu. Půjde o zápas dvou historicky nejúspěšnějších zemí na Euru, obě ho vyhrály třikrát.

"Německo má fantastický tým a jedny z nejlepších hráčů na světě. Jsou velmi dobře organizovaní a disciplinovaní. Budou ale čelit podobnému týmu, jako jsou oni. Týmu, který je velmi odhodlaný, skvěle organizovaný, těžký na překonání, hladový a hodně ambiciózní. Vím, že se to ve fotbale běžně říká, ale nakonec rozhodnou drobnosti," řekl de la Fuente.

Utkání Španělsko – Gruzie
zdroj: Reuters autor: Carmen Jaspersen

Sagnol: Jsem si jistý, že se nám zase rychle vrátí radost

Trenér gruzínských fotbalistů Willy Sagnol si je jistý, že až zklamání opadne, dostaví se zase radost pramenící z vědomí, čeho zakavkazská země při premiéře na Euru dosáhla.

Gruzie při debutu na velkém turnaji překvapivě postoupila ze skupiny. Po prohře 1:3 s Tureckem, remíze 1:1 s Českem a výhře 2:0 nad Portugalskem se dostala do osmifinále z třetího místa. V něm ale na favorizované Španěly nestačila.

"Byla to naše první útočná akce, z níž jsme dali gól. Pokud bychom v prvním poločase udrželi vedení, měli bychom ve druhém o trochu víc energie. Celkově vzato si ale Španělsko zasloužilo vyhrát, o tom nemůže být pochyb," prohlásil Sagnol.

"Jsme trochu smutní, protože jsme prohráli. Jsem si ale jistý, že si za několik dnů uvědomíme, co se nám podařilo. Jsem přesvědčený, že se nám zase velmi rychle vrátí radost," uvedl sedmačtyřicetiletý Francouz.

Na kontinentální šampionát se Gruzie, která se na podzim v Lize národů znovu utká s Čechy, dostala z play-off.

"Musíte si na chvíli sednout a zamyslet se nad tím, co jste dokázali. Myslím si, že při pohledu na poslední rok můžeme být všichni šťastní, protože posun týmu byl naprosto úžasný," mínil Sagnol.

"Jsem velmi hrdý na to, co hráči v posledních měsících dokázali. Teď nastal konec cesty, ale jsem si jistý, že ta další bude rovněž vzrušující," doplnil někdejší hráč Monaka či Bayernu Mnichov.

Následujícím cílem podle něj bude postup na další závěrečný turnaj. "Chvíli potrvá, než to zpracujeme. Měli jsme fantastický tým a předvedli jsme skvělý týmový výkon. Hodně tvrdě jsme pracovali na tom, abychom se sem dostali. Uděláme všechno pro to, abychom se dostali na další velký turnaj. Máme velkou radost a hrdost, co jsme v posledních dnech a týdnech dokázali. Všechno to byla skvělá zkušenost. Všichni to budeme chtít prožít znovu," řekl Sagnol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články