Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

SESTŘIH: Španělská útočná síla udolala i Mbappého a spol. a předvede se ve finále

Prvním finalistou fotbalového Eura v Německu jsou Španělé. Tým, který se prezentoval na šampionátu nejlepším fotbalem, sice musel otáčet výsledek prvního semifinále v Mnichově, když Kolo Muani po centru Mbappého poslal brzy Francouze do vedení, ale neskutečný dorostenec Yamal a po něm Olmo výsledek obrátili.

Španělé šli do prvního semifinále jako mírní favorité, ale brzy s Francií prohrávali, když Mbappé v pokutovém území Francie našel ideálně Kola Muaniho a ten hlavou otevřel skóre.

Ovšem nejlepší tým dosavadního průběhu šampionátu se z toho nesložil. Naopak, stále se hnal do útoku a nejmladší fotbalista Eura Lamine Yamal si připravil míč před vápnem Francie a nádherně se trefil do šibenice.

"Nezachytili nás a já byl v téhle sitauci už několikrát, a tak jsem to prostě zkusil," přiznal šestnáctiletý fotbalový fenomén, jak se stal nejmladším střelcem v historii evropských šampionátů.

A ve 25. minutě už šel mírný favorit do mírného vedení. To se Dani Olmo uvolnil v pokutovém území a s přispěním francouzské obrany dal vedoucí gól Španělů.

I potom se oba týmy dál snažily hrát útočný fotbal. Mbappé bez masky na zlomeném nose velel do útoku. Ale nebezpečné akce, kterých před brankou Simona přibývalo, končily bez úpravy skóre. Buď tím, že zakročil španělský gólman, nebo nepřesností Francouzů. Jejich kouč Deschamps postupně posílal na trávník všechny útočné rezervy.

Španělé se dostávali pod francouzský tlak, ale využívali každé možnosti vyrazit do protiútoku a držením míče na polovině soupeřů spíš brnkali Francouzům na nervy, než že by hrozili jejich brance.

Francouzi se ale do velkých šancí nedostávali a sebevědomí Španělé už si postup nedali vzít.

"Španělsko má skvělý tým. Ujali jsme se vedení, ale i tak jsme s nimi měli pořád problémy. Na míči byli lepší, nedokázali jsme se jim vyrovnat," uznal v francouzský kouč Didier Deschamps.

"Je to neuvěřitelný úspěch, postup do finále si zasloužíme. Chybí ještě jeden krok," řekl Olmo, který skóroval ve všech třech utkáních vyřazovací fáze.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – semifinále:

Španělsko – Francie 2:1 (2:1)

Branky: 21. Yamal, 25. Olmo – 9. Kolo Muani. Rozhodčí: Vinčič – Klančnik, Kovačič – Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Navas, Yamal – Tchouaméni, Camavinga. Diváci: 66 000.

Španělsko: Simón – Navas (58. Vivian), Nacho, Laporte, Cucurella – Olmo (76. Merino), Rodri, Ruiz – Yamal (90.+4 Torres), Morata (76. Oyarzabal), Williams (90.+4 Zubimendi). Trenér: de la Fuente.

Francie: Maignan – Koundé, Saliba, Upamecano, Hernández – Kanté (62. Griezmann), Tchouaméni, Rabiot (62. Camavinga) – Dembélé (79. Giroud), Kolo Muani (62. Barcola), Mbappé. Trenér: Deschamps.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články