Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ČT Author Cup 2024

Že bychom si s Haškem nesedli? To ne, říká Král. Jak probíhala komunikace s repre?

Dlouho měl pevné místo ve fotbalové reprezentaci, ale s novým koučem Ivanem Haškem o něj Alex Král přišel. Nejel ani na evropský šampionát, ale nebere to jako definitivní konec v národním týmu. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi v Berlíně, kde hraje za tamní Union, s nímž skončil v minulé sezoně na patnáctém místě. Posledním, které znamenalo udržení v Bundeslize.

Alex Král se raduje z branky
zdroj: Reuters autor: Lisi Niesner

Do Německa přišel Král na hostování ze Spartaku Moskva poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. "Ve Spartaku mi vypršel kontrakt a už jsem podepsal nový s Unionem," vysvětluje pohyblivý záložník, že už není v Rusku nijak vázán.

Jeho hlavním cílem i celého Unionu je mít lepší sezonu, než byla ta minulá. "Abychom se nemuseli ke konci tolik trápit. Chceme mířit na vyšší příčky," říká jasně a přidal i svůj osobní cíl pro sezonu: "Získat pod novým trenérem pevné místo v sestavě a být pro tým důležitý."

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Král: Nemyslím, že je to v repre konec, je mi šestadvacet

Repre srazů bude ještě spousta

Že se nedostal do nominace pro evropský šampionát ho samozřejmě mrzí, ale svět se kvůli tomu nezboří a v rozhodnutí trenéra Haška nevidí žádné zákulisní tahy.

"Mrzí mě to, asi jako by to mrzelo každého hráče, ale nemyslím si, že bych udělal něco, proč jsme si s trenérem Haškem nesedli. To ne, bylo to čistě jeho rozhodnutí. Myslím, že tam nebyly žádné jiné vlivy. Mrzí mě to, ale musím to respektovat a připravuji se do budoucna – repre srazů bude ještě spousta. Je mi šestadvacet, takže si nemyslím, že je to nějaký konec, a dívám se dopředu. Pro mě je ale nejdůležitější mít stabilní pozici v klubu, hrát tady dobře a všechno ostatní je bonus navíc," popsal svůj pohled na věc.

Vysvětlil i, jak probíhala komunikace mezi ním a staronovým koučem národního celku.

"Pan trenér Hašek se byl sám začátkem roku podívat, když jsme hráli v Mnichově s Bayernem. V Berlíně pak byl i asistent Köstl, takže v kontaktu jsme samozřejmě byli. Při prvním srazu dokonce trenér říkal, že na něj nejedu, ale že to ještě není nominace na Euro, že chce vyzkoušet nové hráče," vybavoval si komunikaci s Haškem.

"Pak jsme si volali měsíc před koncem Bundesligy. Chtěl vědět můj zdravotní stav, tak jsem řekl, že je všechno v pořádku. A pak už mi zavolal dva dny před nominací, kdy mi řekl, že nejedu, ale ať jsem nachystaný, kdyby se někdo zranil. Tak jsem se připravoval, i když už jsme skončili sezonu. A až potom, když už byla nominace uzavřená, jsem si dojel užít dovolenou s rodinou. Takže komunikace byla taková normální, bych řekl," vysvětlil, jak se nedostal do národního výběru pro Euro.

Ale dlouho pauzu také neměl. "Teď jsem už zase zpátky v přípravě," dodal, že už se chystá s Unionem na novou sezonu.

Německo podle Krále žije šampionátem, a i když tam všichni věřili, že se dostanou do finále, a nyní jsou zklamaní, tak je cítit, že Německo rozhodně nad fotbalem hůl nezlomilo.

Vyhrají Španělé, ale...

Sám šampionát sleduje a čeká, co přinese semifinále. "Teď to bude hodně zajímavé, každý zápas je nevyzpytatelný, když se podíváme na zápasy Turecka, Gruzie, která porazila Portugalsko, zápasy Rakouska... sledoval jsem to, sledoval jsem i kluky a budu koukat i dál," říká jasně, že si od fotbalu neodpočine ani po tréninku.

Favorita má jasného, ale také ví, že fotbal umí být hodně nevyzpytatelný. "Podle mě je favoritem Španělsko a půjde dál. Španělé jsou určitě fotbalovější, ale je to nevyzpytatelné a nakonec rozhoduje to, jak se ti hráči vyspí. Francie může udeřit ze dvou brejků a bude hotovo. Ale věřím Španělům. Ve finále to bude ještě hodně zajímavé. A Anglie – Nizozemsko? Těžko říct – tipnul bych si, že to bude na penalty a na postup pro Nizozemce."

Na dotaz, jak se cítí v Německu on a jestli by tu chtěl žít, když německý reprezentant Toni Kroos nyní prohlásil, že v Německu žít nebude, protože tu přece jen není tak bezpečno jako dřív, odpověděl neurčitě, ale s jasným vztahem k Česku.

"Poměry se tu postupně mění. Já jsem tady teprve druhým rokem. Chtěl bych žít v Česku, mám to tam nejradši. Byl jsem ve čtyřech zemích a hlavně, co se týče zdravotní péče, bezpečnosti a vzdělání, si myslím, že jsme na tom velmi, velmi dobře. Já bych radši žil v Česku než v Německu, ale tím, že Berlín je blízko od Prahy, která je pro mě číslo jedna, tak bych asi mohl žít i tady," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články