Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jsem naštvaný a smutný. Rozhodčího hodnotit nebudu, řekl po vyřazení Hašek

První velký turnaj pod jeho vedením národnímu týmu nevyšel. Ivan Hašek hned po utkání mluvil o zklamání z vypadnutí na Euru, kde český tým nasbíral v základní skupině jediný bod. K výkonu rozhodčího Istvána Kovácse se vyjadřovat nechtěl.

"Musím říct, že je to neúspěch. Jedeme domů, je to smutné, protože jsme měli tým, který měl na to jít dál. Jsem z toho naštvaný i smutný. Je mi líto kluků, myslím, že v dnešním zápase odvedli velmi dobrý výkon. Hráli na hranici sebezranění. Je to hrozná škoda," prohlásil Hašek, jenž převzal mužstvo na začátku roku po Jaroslavu Šilhavém.

Český tým hrál v rozhodující utkání o postup už od 20. minuty bez vyloučeného Antonína Baráka, který byl během chvíle dvakrát po sobě napomínán. Hašek nechtěl výkon sudího Kovácse, jenž v zápase rozdal 18 žlutých a dvě červené karty, komentovat.

"Ještě jsem oba zákroky neviděl. Ale myslím si, že v zápase bylo daleko více zákroků, které by se daly ohodnotit žlutou kartou. Opravdu to nechci hodnotit, protože jsem to ještě neviděl ani zpomaleně. V reálu to tak nevypadalo. Pokud to tak bylo, tak je to samozřejmě hrozná škoda. Šli jsme do zápasu s nějakou strategií a vyloučení to hrozně ovlivnilo," poznamenal Hašek.

Na konci prvního poločasu sudí Kovács naopak druhou žlutou kartu po faulu loktem již napomínaného Kenana Yildize na Vladimíra Coufala nevytáhl. "K rozhodčím se nebudu a nechci vyjadřovat. Stejně jako média mají vždy pravdu, tak má pravdu vždy i rozhodčí. Tam není šance nic změnit," uvedl Hašek.

"Nechci, aby se psalo, že jsme nepostoupili kvůli rozhodčím a že si na ně stěžujeme. Nepostoupili jsme proto, že jsme neporazili Gruzii. Tam je hlavní problém, pak to mohlo vypadat jinak," přemítal Hašek.

Hašek cítí v týmu potenciál do budoucna

Český tým pod ním na šampionátu v Německu získal ve skupině jediný bod za remízu 1:1 s Gruzií, Portugalsku i Turecku podlehl 1:2. "Ten výběr hráčů, který jsme tu měli, je nejmladší na celém Euru a má budoucnost. To, jak hráči pracují, jaká je pozitivní atmosféra v týmu, dává naději do budoucnosti. Tohle už nezměníme. Pro tenhle tým je další výzva kvalifikace na mistrovství světa a uspět na mistrovství světa. Tenhle krok, který byl, prostě nevyšel," řekl.

Připustil, že na konečném výsledku se fakt, že měl na turnaji nejmladší tým ze všech účastníků, mohl podepsat. "I to je možné, ale dělali jsme to s tím, že chceme, aby hráči získávali zkušenosti. Pořád si myslím, že jsme vybrali nejlepší hráče, kteří byli v tuhle chvíli k dispozici. Bylo tu 26 nejlepších hráčů České republiky a věk nebyl ten rozhodující faktor. Vybrali jsme hráče i směrem k dalšímu cyklu, ne jen na mistrovství Evropy," řekl Hašek.

Jeho celek měl na turnaji i smůlu. V druhém utkání s Gruzií se zranil nejlepší střelec útočník Patrik Schick, už před šampionátem přišel o turnaj po nešťastném pádu na tříkolce na soustředění v Rakousku záložník Michal Sadílek, který o berlích dorazil na středeční zápas povzbudit mužstvo přímo do Hamburku.

"Je strašná škoda, že tady Michal nemohl být. Do těch zápasů by se hodil. Byla to klukovina, ale už to nevrátíme. Měli jsme trochu smůlu na tyhle věci. Jak on, tak Patrik, dnes (brankář) Jindra (Staněk)," připomněl Staňkovo zranění těsně před prvním inkasovaným gólem od Turků.

"Bylo tam více věcí, které se nakupily. Nebyli jsme zrovna na tomhle turnaji šťastní, ale tak to někdy je. Musíme být trpěliví a pracovat na tom, aby to příště bylo lepší, jestli tady budeme," poznamenal Hašek.

Ve všech třech zápasech ho potěšili čeští fanoušci. "To je přesně ten důvod, proč fotbal všichni děláme. Zažil jsem tu jedny z nejlepších atmosfér ve své kariéře. To jsou pozitivní věci do budoucna. Spousta hráčů zažila takto velký turnaj poprvé a je to pro ně velká výzva, dostat se na další. Takovéhle turnaje chcete hrát," řekl Hašek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články