Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG: Bojovníky už máme, teď potřebujeme fotbalisty

Nesmíme se nechat vyprovokovat, říkal před posledním zápasem českých fotbalistů ve skupině Antonín Barák. Ve dvacáté minutě pak po faulu uprostřed hřiště viděl druhou žlutou kartu a nazdar. Aniž by ho někdo provokoval, odcházel do šatny po přemíře snahy a nasazení. A bylo vymalováno.

Zbylých deset fotbalistů sice předvedlo, že ono by to šlo… Trenér Ivan Hašek jejich výkon po zápase ocenil, stejně jako čeští fanoušci na stadionu v Hamburku. "Před hráči smekám, šli nadoraz... ale měli jsme porazit Gruzii," označil Hašek hlavní příčinu neúspěchu na evropském šampionátu.

Tu další hledaly ostatní legendy tuzemského fotbalu. A moc nechválily, i když uznaly, že proti Turecku to byl nejlepší výkon českého týmu na Euru, z něhož jede česká výprava s jediným bodem – ten uhrála s Gruzií.

Karel Poborský konstatoval, že tenhle neúspěch nemůžeme svádět na smůlu. Další bývalý reprezentant Tomáš Pešír to zabral šířeji a vzkázal i šéfovi českého fotbalu Petru Fouskovi, že když hlásí, že odpovídá za reprezentaci, měl by si sám sáhnout do svědomí. "Když jsme s trenérem Šilhavým nevzali do repre Tondu Baráka, tak s tím souhlasil. Když si ho tam nový kouč Ivan Hašek bral jako lídra, tak s tím zase souhlasil…"

Ale já se Haškovi nedivím. Najít lídra ve fotbale vezdejším je problém, což se projevilo už v kvalifikaci na Euro. Mnozí trenéři jej viděli v Krejčím, kterého koupila ze Sparty španělská Girona. Zahrál slušně, ale lídr by měl táhnout, tvořit, dirigovat. Ne si jen odehrát to svoje. A nikoho takového jsem tam neviděl.

Bývalý kouč nároďáku Pavel Vrba před šampionátem říkal, že věří, že osobnosti se v českém výběru ukážou právě na Euru. Věřil jsem taky. Taky marně.

Barák se neosvědčil, i když proti Portugalsku, kde nastoupil na závěrečných dvacet minut, zahrál dobře. Dokonce bych řekl lépe, než jsem ho kdy viděl. Ale v těch dvaceti minutách, které pak odehrál proti Turkům, to nezopakoval, a k tomu se nechal zbytečně vyloučit.

Zůstává Tomáš Souček. Pracovitý sympaťák, který maká od branky k brance, sbírá balony, rozehraje… ale lídr v tom pravém slova smyslu to taky není.

Že se vrací do bývalé formy, naznačil Provod.

Nicméně, zbyla parta bojovníků, která trápila Turky. Dělala, co mohla, aby postoupila na poslední chvíli dál. Jenže to nedopadlo, a když to všechno sečteme, skončilo to, jak mělo. "Měli jsme porazit Gruzii," litoval Hašek. A já si dovolím dodat: Hlavně jsme měli hrát lepší fotbal. Ale na to asi ještě bohužel nemáme "materiál".

Hašek bude mít ještě hodně práce, aby z té party, která vypadá, že si rozumí a funguje jako tým, udělal postrach soupeřů. V Německu k tomu scházelo hodně – a rozhodně to nebyly jenom výsledky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články