Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Předkvalifikace na MS v basketbalu žen 2026

TOP 10 gólů Eura: Yamal, Bellingham, Shaqiri, Stanciu, Güler a další

Mistrovství Evropy v Německu je minulostí. Na turnaji, který si počtvrté v historii podmanilo Španělsko, padlo 117 gólů. Pojďme si společně nejkrásnější z nich připomenout.

Lamine Yamal
zdroj: Reuters autor: Heiko Becker

JAMAL MUSIALA
14. června (Německo – Skotsko) 

Famózní vstup do turnaje prožili domácí Němci, kteří v zahajovacím duelu nasázeli "pětku" Skotům. Pod kanonádu se trefou podepsal i nejlepší hráč zápasu Musiala. V 19. minutě vyslal Gündogan kolmicí ke zteči Havertze, ten zpětným pasem oslovil záložníka Bayernu, jehož nekompromisní rána po elegantním uvolnění skončila v síti.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Německo – Skotsko: 2:0 – Musiala (19. min.)

FABIÁN RUIZ
15. června (Španělsko – Chorvatsko)   

Šampioni ze Španělska bavili fans od úvodního utkání. K zisku plného počtu bodů ve skupině B nakročili nečekanou demolicí ambiciózních Chorvatů, k níž mimo jiné přispěl i středopolař Paris Saint-Germain. Ve 32. minutě si Ruiz zatančil s obránci soupeře ve stylu "pojď sem, kam jdeš" a míč následně poslal nekompromisně k levé tyči.    

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Španělsko – Chorvatsko: Ruiz – 2:0 (32. min.)

NICOLAE STANCIU
17. června (Rumunsko – Ukrajina)

Bývalý záložník pražských "S" na Euru ukázal, že to v noze stále má. Podceňované Rumuny nasměroval k vítězství 3:0 nad Ukrajinou fenomenální technickou střelou z osmnácti metrů, kterou zvedl příznivce ze sedaček. Gólman Realu Madrid Lunin se ji sice snažil tygřím skokem vyrazit, ale do pravého horního rohu doskočit nedokázal.      

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Rumunsko – Ukrajina: Stanciu – 1:0 (29. min.)

ARDA GÜLER
18. června (Turecko – Gruzie)

Luninův spoluhráč z týmu úřadujících šampionů Ligy mistrů se naopak v zahajovacím kole skupinové fáze radoval. Devatenáctiletý talent napřáhl ve vyrovnaném měření sil s Gruzií z uctivé vzdálenosti, vyhnal z šibenice několik pavouků a dostal do varu tisíce tureckých fanoušků na beznadějně vyprodaném vestfálském stadionu v Dortmundu.     

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Turecko – Gruzie: Güler – 2:1 (65. min.)

LUKÁŠ PROVOD
18. června (Portugalsko – Česko)

Hozenou Gülerovu rukavici zvedl o pár hodin později v Lipsku český univerzál, který oku lahodící ranou zmrazil v té době jednoznačně lepší Portugalce. V 62. minutě mu balon za hranicí velkého vápna přiťukl Coufal, odchovanec Plzně nelenil a z prvního doteku svou "slabší" pravačkou skóroval. Jeho trefa však porážce 1:2 nezabránila. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Portugalsko – Česko: Provod – 0:1 (62. min.)

XHERDAN SHAQIRI
19. června (Skotsko – Švýcarsko)

První zápas proseděl na lavičce, ale jakmile na něj trenér Yakin ukázal, splatil jeho důvěru vrchovatě. Ve 26. minutě utkání se Skotskem poslal nepřesnou zpětnou přihrávku obránce Ralston a Shaqiri trestal. Pohotově namířil střelu do pravého "růžku" a stal se teprve sedmým fotbalistou, který dal alespoň pět gólů na Euru i na mistrovství světa. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Skotsko – Švýcarsko: 1:1 – Shaqiri (26. min.)

MORTEN HJULMAND
20. června (Dánsko – Anglie)

Nové míče Fussballliebe létaly v Německu náramně, o čemž se v repríze semifinále předchozího evropského šampionátu přesvědčil anglický brankář Pickford. Dán Hjulmand napřáhl z osmadvaceti metrů a jeho "raketa" zapadla s pomocí tyče až do sítě. Pickford se sice natahoval ze všech sil, ale inkasování nezabránil.      

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Dánsko – Anglie: Hjulmand – 1:1 (34. min.)

MATTIA ZACCAGNI
24. června (Chorvatsko – Itálie)

Premiérovou brankou v italské reprezentaci posunul Squadru azzurru do osmifinále mistrovství Evropy. A nutno podotknout, že nádhernou. V osmé minutě nastaveného času se stoper Calafiori vydal na ofenzivní "výlet", na levém křídle si všiml osamoceného Zaccagniho, který exkluzivním obstřelem vyřadil Chorvatsko z šampionátu.      

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Chorvatsko – Itálie: Zaccagni – 1:1 (90.+8. min.)

JUDE BELLINGHAM
30. června (Anglie – Slovensko)

O šest dní později flirtovali s vyřazením nakonec stříbrní Angličané, ale vítěz Ligy mistrů a nejlepší hráč uplynulého ročníku španělské nejvyšší soutěže Bellingham ho rázně odmítl. Hvězdný záložník Realu Madrid se v páté minutě nastaveného času položil uvnitř velkého vápna do "nůžek" a poslal osmifinále se Slovenskem do prodloužení.  

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Anglie – Slovensko: 1:1 – Bellingham (90.+5 min.)

LAMINE YAMAL
9. července (Španělsko – Francie)

Sedmnáctiletý supertalent výkonnostně explodoval a svižným driblinkem v maximální rychlosti bavil fotbalové příznivce napříč kontinentem. Jeho nezapomenutelný moment přišel v semifinále s Francií, v němž pozvedl španělský prapor famózním gólem. Po "tanečku" s Rabiotem vyslal za hranicí pokutového území ránu, která s pomocí tyče zapadla do sítě. Yamal se tím stal nejmladším střelcem v historii Eura. Klobouk dolů!   

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Gól v utkání Španělsko – Francie: Yamal – 1:1 (21. min.)
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články