Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Předkvalifikace na MS v basketbalu žen 2026

SESTŘIH: Fotbal se domů nevrátí. Na evropském trůnu jsou počtvrté v historii Španělé

Vítězem 17. mistrovství Evropy ve fotbale se stalo Španělsko. V berlínském finále udolalo Anglii 2:1 a získalo rekordní čtvrtý triumf na kontinentálním šampionátu. Albion naopak podruhé v řadě kouše porážku v utkání o zlato a na první velkou trofej od roku 1966 musí čekat dál.

Fotbalisté Španělska se radují z vítězství na Euru
zdroj: REUTERS autor: Angelika Warmuth

Zápas gólově otevřel ve 47. minutě Nico Williams po asistenci Laminea Yamala, který v sobotu oslavil 17. narozeniny a stal se nejmladším vítězem v historii Eura. Střídající Cole Palmer sice v 73. minutě dokázal vyrovnat, ale další "žolík" Mikel Oyarzabal o necelou čtvrthodinu později rozhodl o triumfu celku z Pyrenejského poloostrova.

"Udělal jsem, co jsem mohl. Jsem pochopitelně nesmírně hrdý, že jsem dal rozhodující gól. Viděl jsem, že Cucurella nabíhá, takže jsem se chtěl dostat před branku. Pak tam dorazil míč a skončil v síti," popsal Oyarzabal.

V závěru ještě španělský záložník Dani Olmo na brankové čáře hlavičkou zastavil zakončení Marca Guéhiho. La Roja vyhrála na turnaji všech sedm utkání, Anglie naopak poprvé padla.

"Jsem za všechny z nás zničený, chyběl kousek. Po vyrovnání bylo momentum trochu na naší straně, v závěru jsme pak měli velkou šanci na vyrovnání. Když se na to ale podívám z pohledu celého střetnutí, asi jsme nebyli dostatečně dobří," uznal anglický trenér Gareth Southgate.

Šachovou partii vystřídalo drama  

První poločas v německé metropoli, kde Španělé před téměř měsícem zahájili Euro vítězstvím 3:0 nad Chorvaty, nabídl velmi opatrnou hru od obou týmů. První střelu na branku vyslal po standardní situaci až v nastavení Angličan Foden, ale jeho ránu z voleje gólman Simón chytil.

Obraz hry se změnil krátce po změně stran. Nejmladší debutant, střelec i finalista v dějinách ME Yamal nahrál do vápna Williamsovi a ten střelou na zadní tyč otevřel skóre. Angličané prohrávali ve všech čtyřech duelech play-off, na rozdíl od soubojů se Slovenskem, Švýcarskem a Nizozemskem ale tentokrát vítězný obrat nedotáhli.

Vzápětí Williams přihrál do šestnáctky Olmovi, jenže ten z otočky zakončil vedle. V 61. minutě nečekaně vystřídal kapitán Anglie Kane. O chvíli později jeho spoluhráč Bellingham vystřelil těsně vedle, na opačné straně gólman Pickford vytáhl Yamalův přízemní pokus.

V 73. minutě svěřenci trenéra Southgatea srovnali. Sakovu nahrávku sklepl Bellingham na Palmera a ten přízemní střelou z 21 metrů překonal Simóna. Prvního zásahu na turnaji se opora Chelsea dočkala necelé tři minuty po příchodu na trávník.

O deset minut později se ve vápně odrazil míč k Yamalovi, na Pickforda ale znovu nevyzrál. Nedlouho poté ale Cucurella nahrál před branku Oyarzabalovi, jenž se natáhl a špičkou kopačky zařídil Španělsku vítězství.

Angličané však ještě málem vyrovnali v 90. minutě po rohovém kopu. Riceho hlavičku nejprve vyrazil Simón, Guéhiho pokus hlavou zastavil na brankové čáře Olmo a Rice z další dorážky hlavičkoval nad.

Tým z Pyrenejského poloostrova potřetí za sebou na Euru vyhrál 2:1, ve čtvrtfinále tímto výsledkem zdolal po prodloužení pořadatelské Německo a v semifinále Francii.

"Nemůžu mít větší radost. Už před utkáním jsem říkal, že jsem pyšný a teď jsem ještě pyšnější. Potvrzuje to, kým jsme. Jsme nejlepší tým na světě a dnes se to potvrdilo," lebedil si španělský trenér Luis de la Fuente.

Španělsko – Anglie 2:1 (0:0)

Branky: 47. Williams, 86. Oyarzabal – 73. Palmer. Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Olmo, Stones – Kane, Watkins. Diváci: 71 000 vyprodáno.

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (83. Nacho), Laporte, Cucurella – Olmo, Rodri (46. Zubimendi), Ruiz – Yamal (89. Merino), Morata (68. Oyarzabal), Williams. Trenér: De la Fuente.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (70. Palmer), Rice, Shaw – Bellingham, Foden (89. Toney) – Kane (61. Watkins). Trenér: Southgate.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články