Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to ten nejlepší narozeninový dárek, těší Yamala. Můžeme být ještě lepší, myslí si de la Fuente

Na mistrovství Evropy přepsal jako teenager hned několik historických milníků a byl jedním z hlavních strůjců španělského triumfu. Lamine Yamal oslavil s La Rojou den po 17. narozeninách titul na Euru po finálové výhře 2:1 nad Anglií. Trenér Španělska Luis de la Fuente byl nejen na Yamala ale na celý tým náležitě hrdý a prohlásil, že se jeho soubor může ještě zlepšovat.

Lamine Yamal a trenér Španělska Luis de la Fuente
zdroj: Reuters autor: Lee Smith

"Mám obrovskou radost, je to sen. Těším se na návrat do Španělska a oslavu se všemi fanoušky. Je to ten nejlepší narozeninový dárek, který jsem kdy dostal," řekl v rozhovoru pro RTVE Yamal, který se stal historicky nejmladším hráčem i střelcem na Euru.

Křídelník Barcelony se na rekordním čtvrtém zlatu pro Španěly v historii Eura podílel gólem a čtyřmi asistencemi, čímž si vysloužil ocenění pro nejlepšího mladého hráče turnaje. Nahrávku si připsal i ve finále u úvodní branky Nica Williamse ze začátku druhé půle. Anglie v 73. minutě srovnala zásluhou střídajícího Colea Palmera, v 86. minutě ale rozhodl jiný příchozí hráč z lavičky Mikel Oyarzabal.

"Neustále tvrdím, že máme 26 úžasných hráčů. Kterýkoliv z nich může kdykoliv hrát. Dokázali to, když jsme udělali změny (v utkání s Albánií). Vždy hrají na takové úrovni, která se od nich očekává. Jsou nejlepší na světě. Řekl jsem to předtím a stojím si za tím. Můžeme být ještě lepší," mínil de la Fuente.

"Ze začátku to bylo složité, neměli jsme moc prostoru. Náš tým to ale zvládl, bojovali jsme dál. Hráli jsme jako jeden tým a společně jsme také vyhráli," uvedl Yamal. "Když Anglie srovnala, bylo to těžké. Nevím, z čeho se naše mužstvo skládá, ale vždy se dokážeme zvednout a zvítězit," doplnil Yamal.

Kouč de la Fuente byl na svůj tým náležitě pyšný. "Nemyslím si, že jsme byli favority. Chtěl jsem, aby se můj tým dostal do konkurenceschopné pozice, a to se nám povedlo. Chci, aby se mí hráči stále zlepšovali. Je to úžasná skupina a všichni se můžou cítit hrdí. Strašně moc mi usnadňují práci," hodnotil turnaj.

Španělé na právě skončeném Euru zvítězili ve všech sedmi zápasech, navíc dali nejvíce branek ze všech celků (patnáct) a kontinentální šampionát ovládli po dvanácti letech. "Máme radost, cítím hrdost na tuhle skvělou partu hráčů. Je načase si to užít," prohlásil de la Fuente.

"Povedlo se nám dosáhnout něčeho, co bylo velmi těžké. Je to den ryzího štěstí a nechceme nic jiného než si to pořádně užít," řekl de la Fuente. "Brzy začneme myslet na budoucnost, protože tohle mužstvo je ambiciózní a chce vyhrát mnohem více turnajů," dodal někdejší hráč Sevilly či Bilbaa.

Zdroj
ČT sport, ČTK, RTVE

Hlavní zprávy

Nejčtenější články