Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Králem fotbalového Eura se stal Rodri, v kategorii mladíků dominoval Yamal

Prestižní ocenění pro nejlepšího fotbalistu mistrovství Evropy v Německu obdržel španělský záložník Rodri. Jeho spoluhráč Lamine Yamal, který v sobotu oslavil teprve 17. narozeniny, získal trofej pro nejlepšího mladého hráče.

Osmadvacetiletý Rodri odehrál šest ze sedmi zápasů na turnaji, vstřelil jeden gól a úspěšnost přihrávek měl téměř 93 procent. V nedělním vítězném finále proti Anglii (2:1) střídal kvůli zranění už po první půli.

"Individuální ocenění je příjemné, ale hlavní je tým. Tohle je pravděpodobně můj nejlepší den v kariéře," citovala zahraniční média Rodriho. "Zapsali jsme se do historie, na turnaji jsme porazili čtyři bývalé světové šampiony (Itálii, Německo, Francii a Anglii, pozn. red.). Prošli jsme přes nejtěžší los a to mluví o psychické síle tohoto týmu," dodal defenzivněji laděný středopolař Manchesteru City.

Yamal na šampionátu přepsal několik rekordů, stal se například nejmladším debutantem, střelcem i vítězem turnaje. Útočník Barcelony zaznamenal v Německu gól a čtyři asistence.

Obě hlavní individuální ocenění vybíral tým 12 technických pozorovatelů UEFA. Mezi ně patřili převážně věhlasní současní či bývalí trenéři – například Fabio Capello, Rafael Benítez, Frank de Boer či David Moyes, který ještě v minulé sezoně vedl české reprezentanty Tomáše Součka s Vladimírem Coufalem v anglickém West Hamu.

Nejlepším hráčem nedělního finále byl zvolen jiný Španěl Nico Williams, který na olympijském stadionu v Berlíně otevřel skóre. Spolu s výše zmíněnými spoluhráči pomohl své zemi k rekordnímu čtvrtému triumfu na Euru, čímž se odpoutala od Německa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články