Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Němci vyzvou v osmifinále remízové krále Dány, Italy čeká těžká zkouška se Švýcary

Klíčová play-off fáze pro hostitele startuje. Fotbalisté Německa se jako favorité postaví v osmifinále domácího mistrovství Evropy Dánům. Oba týmy na turnaji ještě neprohrály. Němci svoji skupinu ovládli, Dánové ve všech třech utkáních remizovali. Vyřazovací fáze začne ještě předtím zápasem obhájců titulu Itálie proti Švýcarsku, které na turnaji ještě neprohrálo. Přímý přenos duelu Itálie – Švýcarsko sledujte od 17:20, duel Německo – Dánsko pak od 20:25 na ČT sport a ČT sport Plus.

Toni Kroos
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

Němci na šampionátu porazili Skotsko 5:1, Maďarsko 1:0 a se Švýcarskem remizovali 1:1, poté co porážku a pád na druhé místo ve skupině odvrátil v nastavení Niclas Füllkrug. "Proti Švýcarům jsme hodně riskovali. Byla to velmi dobrá zkouška před osmifinálem a také znamení, že se umíme do zápasu vrátit," řekl trenér Julian Nagelsmann.

Pochvaloval si dobré rozpoložení kádru. "Musíme ho udržet, protože může hrát velkou roli. Na turnaji platí, že čím dál se dostanete, tím těžší soupeři vás čekají," uvedl Nagelsmann, který je v 36 letech nejmladším koučem v historii kontinentálních šampionátů.

Německý tým neprohrál poslední čtyři vzájemná utkání, tři ale skončila nerozhodně. A Dánové mají na aktuálním turnaji za sebou právě jen remízy. Po výsledcích 1:1 se Slovinskem a Anglií a 0:0 se Srbskem postoupili z druhého místa. Tři nerozhodné výsledky uhráli na šampionátu v Německu už jen Slovinci. "Je to trochu hořkosladké, moc si přejeme zvítězit. Rádi bychom okusili vítězný pocit, protože lepší ve fotbale neexistuje," prohlásil trenér Seveřanů Kasper Hjulmand.

Obě mužstva nenašla přemožitele shodně v posledních sedmi zápasech, Dánové doknce prohráli v jediném z minulých 15 utkání. "Jsme outsidery, ale použijeme to jako výhodu a přeneseme na Němce tlak. Můžeme jít do zápasu uvolněně a dát do toho vše, co v nás je," řekl dvaapadesátiletý Hjulmand. Vítěz se ve čtvrtfinále ve Stuttgartu 5. července střetne se Španělskem, nebo Gruzií.

Obhájce titulu proti neporaženému

Duel mezi Squadrou Azzurou a Švýcarskem se odehraje na Olympijském stadionu v Berlíně a odřídí ho polští sudí v čele s hlavním Szymonem Marciniakem. Oba celky prošly do osmifinále z druhého místa ve skupině, ale po zcela odlišném průběhu. Italové po úvodní výhře nad Albánií nestačili na Španělsko a v závěrečném duelu jim zařídil remízu 1:1 s Chorvatskem střídající Mattia Zaccagni gólem až v osmé minutě nastavení.

"Postoupili jsme zaslouženě, dobře ale víme, že v dalším zápase musíme být lepší. Možná nás trochu brzdí vysoká očekávání, nemáme s tím takové zkušenosti. Náš cíl ale zůstává stejný," uvedl italský kouč Luciano Spalletti.

"Chceme hrát otevřený fotbal proti každému soupeři, duel se Švýcary nebude výjimkou. Žádný tým nás nechtěl dostat v osmifinále. Jsme obhájci titulu, není snadné nás porazit, jak ukázal i zápas s Chorvatskem," burcoval křídelník Stephan El Shaarawy.

Švýcaři, kteří obhajují čtvrtfinálovou účast, naproti tomu dlouho sahali po překvapivém triumfu ve skupině A. Po výhře nad Maďarskem a remíze se Skotskem dlouho vedli v přímém souboji o první místo nad Německem, domácí výběr ale v nastaveném čase srovnal na 1:1 a zůstal v čele tabulky.

"Zatím nám skoro všechno vychází, ale play-off je zase o něčem jiném. Itálie je větší fotbalový národ, má spoustu skvělých individualit. Také jsou takticky dost nečitelní, to je jejich velká zbraň. Nejsme favorité, ale věříme ve své schopnosti. Na osmifinále jsme nachystaní, máme dost zkušený tým," uvedl švýcarský kouč Murat Yakin.

Oběma trenérům bude kvůli trestu za žluté karty chybět jeden defenzivní hráč. Švýcarům nepomůže krajní bek Silvan Widmer. Italové nastoupí bez stopera Riccarda Calafioriho, jenž zatím na turnaji patří mezi nejlepší hráče týmu. Vítěz zápasu se ve čtvrtfinále utká 6. července v Düsseldorfu s lepším z duelu Anglie – Slovensko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články