Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Modrič dal Chorvatům šanci, ale Zaccagni v nastavení spasil Italy

Šlo o hodně a na hřišti to bylo vidět. Italští fotbalisté potřebovali k jistotě postupu bod, Chorvaté všechny tři. Proto nešlo o žádný ofenzivní mazec a celý poločas to bylo opatrné. Ovšem po přestávce nejdřív Modrič nedal penaltu, ale za pár vteřin se právě on stal nejstarším střelem v historii Eura. V sedmé minutě nastaveného času však napřáhl Zaccagni a vyrovnal. Italové postupují, Chorvaté to budou mít se dvěma body ze třetího místa těžké.

Chorvati od vzniku samostatné reprezentace na začátku devadesátých let s Itálii neprohráli ani v jednom z osmi dosavadních zápasů. Tým který na dvou posledních světových šampionátech získal stříbro a bronz, tentokrát poprvé od roku 2006 nevyhrál na velkém turnaji ve skupině ani jeden zápas. Jak proti Albánii, tak v dnešním utkání přišel o výhru až v nastaveném čase.

V italské jedenáctce naskočil na levý kraj obrany Darmian a do ofenzivy Raspadori a Retegui. Do chorvatské obrany se vrátili Stanišič a Pongračič, v útoku nastoupili poprvé v základu Sučič a Mario Pašalič.

A byl to Sučič, kdo už v páté minutě protáhl brankáře Donnarummu. Ve zbytku prvního poločasu už k němu italská defenziva nikoho nepustila. Také nový italský útočník Retegui se uvedl dvěma střelami, které ale zadáci zblokovali.

Italové sklidili velkou kritiku za to, že v utkání se Španělskem vypálili jen čtyři střely, tak skromnou bilanci neměli v žádném zápase skoro půl století. Tentokrát jich stihli šest už za poločas, přestože v držení míče měl jasně navrch soupeř. Brankář Livakovič úspěšně zasáhl při hlavičce Bastoniho a Pellegriniho pokusu z hranice šestnáctky.

Do druhého poločasu vyběhl v italském dresu na hřiště Frattesi, už po sedmi minutách zahrál rukou a Modrič dostal po kontrole u videa šanci kopat penaltu. Donnarumma, hrdina penaltového rozstřelu z minulého finále, ale směr míče vystihl. Hned z dalšího útoku vyrazil střelu Budimira, ale proti Modričově dorážce byl bezmocný. Pro chorvatského kapitána to byl 26. gól v reprezentaci a ve 38 letech a 289 dnech z něho udělal i nestaršího střelce v dějinách Eura. Rekord Rakušana Ivici Vastiče z roku 2008 překonal o 32 dní.

Jeho spoluhráči dlouho drželi těsný náskok, i když jen za cenu šesti žlutých karet. V osmé minutě nastavení však střídající Zaccagni svým prvním gólem v reprezentaci vyrovnal a zařídil pro squadru azzurru druhé místo ve skupině B za Španělskem. Chorvati tak budou muset čekat, jestli proklouznou do osmifinále z třetího místa. Se dvěma body a skóre 3:6 jsou jejich naděje minimální.

Trenér Itálie Luciano Spalletti řekl, že jeho svěřenci mohli vyrovnat už dřív, ale neproměnili několik šancí. "V našich zápasech se dějí věci, které nemají logiku. Nakonec ale nezáleží na tom, jestli hrajete dobře, nebo špatně, jsou momenty, které zápas rozhodnou. A my věřili do poslední chvíle," dodal Spalletti.

Modrič převzal cenu pro hráče zápasu, ale trofej pro něj měla trpkou příchuť. "Strašně to bolí, nedá se to popsat. Fotbal je krutý, gól jsme si nezasloužili. Fotbaloví bohové se na vás vždy neusmívají, ale my se musíme od toho odrazit," řekl majitel Zlatého míče z roku 2018, pro něhož to vzhledem k vyhlídkám jeho týmu mohl být poslední zápas na velkém turnaji.

Skupina B:

Chorvatsko – Itálie 1:1 (0:0)

Branky. 55. Modrič – 90.+8 Zaccagni. Rozhodčí: Makkelie  Steegstra, De Vries  Dieperink (video, všichni Niz.). ŽK: Sučič, Modrič, Ivanušec, Pongračič, Stanišič, Brozovič  Calafiori, Fagioli, Spalletti (trenér). Diváci: 40 000.

Chorvatsko: Livakovič  Stanišič, Šutalo, Pongračič, Gvardiol  Modrič (80. Majer), Brozovič, Kovačič (70. Ivanušec)  Sučič (70. Perišič), Kramarič (89. Juranovič), Mario Pašalič (46. Budimir). Trenér: Dalič.

Itálie: Donnarumma  Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (81. Zaccagni)  Barella, Jorginho (81. Fagioli)  Raspadori (75. Scamacca), Pellegrini (46. Frattesi), Dimarco (57. Chiesa)  Retegui. Trenér: Spalletti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články