Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP horských kol 2024

Lewandowski se už rozloučí s Eurem, Mbappé chce za Francii nastoupit

Na fotbalovém Euru jde do tuhého. V posledních zápasech skupiny D potřebuje Rakousko v berlínském duelu k jistotě postupu jakkoliv bodovat s Nizozemskem. V Dortmundu se utká Francie s už vyřazeným Polskem. Ve skupině C, jejíž zápasy začínají ve 21 hodin, má se čtyřmi body osmifinále jisté Anglie, která hraje v Kolíně nad Rýnem se Slovinskem. To má dva body stejně jako Dánsko, jež se utká v Mnichově se Srby, kteří mají jeden bod. Všechny zápasy můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport, ČT2 i ČT sport Plus.

Robert Lewandowski
zdroj: Reuters autor: Fabrizio Bensch

Poláci zatím nebodovali a jako první na turnaji už po dvou zápasech definitivně přišli o šanci na osmifinále. Naopak Francie a Nizozemsko se čtyřmi body mají postup minimálně ze třetího místa jistý.

Rakušané mají velkou šanci zařadit se mezi čtyři postupující ze šesti týmů na třetích místech. Mají tři body a aktivní skóre, takže by jim osmifinále mohlo vyjít i v případě porážky s Nizozemskem. Ovšem každý bod jejich naději zvyšuje.

Šance Francie, že by nastoupila její největší hvězda Kylian Mbappé, který si v prvním zápase zlomil nos, je větší, než se zdálo.

Trenér Didier Deschamps neprozradil, zda nová posila Realu Madrid nastoupí, ale řekl: "Lepší se to každým dnem, hematom ustoupil a zvyká si na masku. Chce hrát – chtěl hrát už proti Nizozemsku a chce hrát i proti Polsku," řekl.

Francie zatím na Euru neinkasovala, ve skupinové fázi pod vedením trenéra Deschampse neprohrála už v osmi zápasech (čtyři výhry a čtyři remízy).

Výbornou formu má záložník N'Golo Kanté, který na velkém turnaji ještě neprohrál zápas v základní hrací době.

Jeho série 17 zápasů (12 výher, 5 remíz) je evropským rekordem. "Vypadá to dobře vzhledem k tomu, co nás ještě čeká," řekl třiatřicetiletý hráč o formě Les Bleus.

Poláci Francouze naposledy porazili v roce 1982, od té doby s nimi čtyřikrát prohráli a čtyřikrát remizovali.

Jejich loučení se šampionátem bude mít zvláštní příchuť pro Roberta Lewandowského, který se vrátí na stadion, kde čtyři sezony hrál za Borussii.

"Postoupit už nemůžeme, nasadíme však naši nejlepší sestavu. Zápas pro nás bude součástí přípravy na podzimní Ligu národů," řekl zklamaný trenér Michal Probierz.

Jeho protějšek Didier Deschamps chce zlepšit produktivitu. "To potřebujeme k tomu, abychom mohli splnit náš cíl a postoupili do dalšího kola," řekl kouč týmu, který je ve skupině se čtyřmi body druhý o skóre za Nizozemskem a bod má na třetí Rakousko.

To se chystá na neoblíbeného soupeře. Naposledy dokázali Nizozemce porazit v roce 1990, od té doby s Oranje prohráli všech sedm vzájemných zápasů. Naposledy 0:2 na minulém Euru.

Nizozemci si věří na zisk alespoň jednoho bodu, který jim definitivně pojistí místo na jedné ze dvou prvních příček. Rakušané by se zase chtěli vyhnout potenciálně nejistému třetímu místu.

"S Francií jsme hráli bez branek. Všichni naši útočníci to měli těžké a někdy neměli trpělivost dělat správná rozhodnutí, ale nakonec si myslím, že to byl zápas, z něhož můžeme vyjít," uvedl Ronald Koeman, trenér Nizozemska.

"Výhra nad Polskem nám dodala sebevědomí. Je znát, jak velký mentální boj to je. Není to poslední krok, chceme ho udělat proti Nizozemsku poté, co jsme se pokusili plně dobít baterie," přál si jeho protějšek Ralf Rangnick.

Úterní program ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus:

17:20–20:10 Francie – Polsko (ČT sport)

16:00–17:55 Euro 2024 (MD): Francie – Polsko (předzápasový program)

17:00–20:30 Euro 2024 (MD): Francie – Polsko (zaostřeno na tým a hráče Francie)

17:00–20:30 Euro 2024 (MD): Francie – Polsko (zaostřeno na tým a hráče Polska)

18:00–20:00 Euro 2024 (MD): Francie – Polsko (pohled shora)

17:50–20:10 Nizozemsko – Rakousko (ČT2)

16:00–17:55 Euro 2024 (MD): Nizozemsko – Rakousko (předzápasový program)

20:15–23:10 Anglie – Slovinsko (ČT sport)

19:00–20:55 Euro 2024 (MD): Anglie – Slovinsko (předzápasový program)

20:30–23:30 Euro 2024 (MD): Anglie – Slovinsko (zaostřeno na tým a hráče Anglie)

20:30–23:30 Euro 2024 (MD): Anglie – Slovinsko (zaostřeno na tým a hráče Slovinska)

21:00–23:00 Euro 2024 (MD): Anglie – Slovinsko (pohled shora)

20:50–23:10 Dánsko – Srbsko (ČT2)

19:00–20:55 Euro 2024 (MD): Dánsko – Srbsko (předzápasový program)

Skupina C: Anglie má jisté osmifinále, šanci na postup mají všichni

Angličané, vicemistři Evropy z posledního Eura, jsou jedním z největších favoritů na titul, v Německu ale zatím nepředvedli nic moc. Po výhře 1:0 nad Srbskem remizovali 1:1 s Dánskem.

"S hrou nejsme spokojení. Musíme si to rozebrat do hloubky a najít řešení, což je především můj úkol. Je na nás tlak, vysoká očekávání zatím nenaplňujeme," citoval web UEFA anglického trenéra Garetha Southgatea před zápasem se Slovinskem.

To v posledním utkání přišlo o vítězství nad Srbskem až v závěru nastavení, znovu tak nedosáhli na první výhru na evropském šampionátu. S Anglií v šesti utkáních uhráli jedinou remízu.

"Mohli bychom si stěžovat na smůlu, ale bude mnohem lepší se soustředit na další zápas. Fotbal je občas krutý, ale někdy se vám to i vrátí," řekl slovinský kouč Matjaž Kek. Jeho týmu může stačit k postupu ze třetí příčky i třetí remíza ve skupině.

Ve stejné situaci jsou rovněž semifinalisté posledního evropského šampionátu Dánové, kteří zdolali Srby čtyřikrát po sobě.

"Musíme hrát tak jako s Anglií, proti které jsme mohli získat možná i víc než bod. To znamená agresivně a s maximálním zápalem, pak budeme úspěšní," věří kouč Kasper Hjulmand.

Balkánský celek musí k postupu nutně zvítězit. "Je důležité, že jsme se Slovinskem vybojovali bod, i když před začátkem zápasu jsme chtěli jednoznačně vyhrát. Stále jsme ve hře," podotkl srbský trenér Dragan Stojkovič.

Samostatné Srbsko je na Euru poprvé. V případě postupu by si zahrálo poprvé vyřazovací fázi i Slovinsko, které je mezi evropskou elitou podruhé.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články