Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Je to velká loterie, ale největším favoritem zůstává Německo, říkají bývalí reprezentanti

Už jen osm týmů zůstává ve hře o titul na fotbalovém Euru. V anketě se bývalí fotbaloví reprezentanti shodli, že tipovat výsledky je velice těžké, ale nejvíc věří Německu, které je doma a hraje dobře. Ovšem překvapit mohou i například Švýcarsko a Turecko, tedy týmy, s nimiž se pro čtvrtfinále tak úplně nepočítalo. Čtvrtfinálové zápasy můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport i ČT sport Plus.

Niclas Füllkrug
zdroj: Reuters autor: Thilo Schmuelgen

Začínají boje o semifinále. Dá se vůbec tipovat, kdo postoupí mezi poslední čtyři týmy šampionátu?

Pavel Kuka (odehrál za reprezentaci 87 zápasů a dal 29 gólů, má stříbro z ME 1996 a je mistrem Bundesligy s Kaiserslauternem): "Tipovat se dá, ale je to hodně velká loterie."

Martin Frýdek starší (v reprezentaci odehrál 37 zápasů a dal 4 góly, má stříbro z ME 1996): "Je to hodně těžké, protože síly jsou vyrovnané. Myslím si, že i Švýcaři potrápí Anglii. Německo se Španělskem to může být předčasné finále. A Portugalsko – Francie? To bude taky zajímavý zápas. Vyrovnané utkání čekám i mezi Tureckem a Nizozemskem. Nizozemci začali hrát výborný fotbal od dvacáté minuty s Rumunskem a Turci jsou skoro doma a jsou nevyzpytatelní. Tipovat, kdo postoupí dál, je hodně těžké."

Ivo Knoflíček (za reprezentaci odehrál 38 zápasů a dal 7 gólů, hrál Bundesligu v St. Pauli a Bochumi): "Třeba zápas Německo – Španělsko je podle mě předčasné finále. Němci hrají doma a většinou se na velkých akcích prokousali do finále. Akorát jim snad nevyšel jeden šampionát v Rusku. Španělé hrají fantasticky, ale mají Němce."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo – Dánsko

Kdo je podle vás největší favorit?

Kuka: "V prvním zápase Němci, protože jsou domácí, budou mít určitě velkou podporu a myslím si, že jsou ve velké pohodě a věří si. Španělé zatím hráli výborně, ale ještě nenarazili na tak silného soupeře, jako jsou Němci. Až večer uvidíme, jaká je jejich skutečná síla. Narazí na velmi dobře zorganizované a postavené Němce. Ve druhém zápase vidím jako favorita Francii, protože to je podle mě velmi silné mužstvo a Portugalci mohou jen překvapit."

Frýdek: "My máme v Hájku v hospodě s klukama tipovačku, mám tam finále Německo – Anglie a na titul mám Němce."

Knoflíček: "Jak říkám, sázím na Němce."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Portugalsko – Slovinsko

Na který zápas ze čtvrtfinále se nejvíc těšíte?

Kuka: "Na ten první. Německo se Španělskem, to bude určitě velmi dobrý zápas na koukání. Pro každého fanouška, i když není Němec nebo Španěl, to bude určitě úžasný fotbal."

Frýdek: "Já se těším na všechny."

Knoflíček: "Nejvíc se těším na Němce se Španěly, ale hezký fotbal hrají i Portugalci, Nizozemci i Francouzi. Je to dobrý šampionát. A může přijít i překvapení, jako to, že vypadli Italové. Těším se vlastně na každý zápas."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih osmifinále Anglie – Slovensko

Čekáte útočný fotbal, jaký předvádějí hlavně Španělé a v osmifinále i Nizozemci, nebo spíš opatrný a čekání na chybu?

Kuka: "Kvalita týmů ve čtvrtfinále je tak velká, že můžeme čekat fotbal nahoru dolů. Věřím, že tam tolik taktiky nebude a modlím se, aby brzy padl gól. Z českého pohledu nám je asi jedno, kdo ho vstřelí. Když padne, o to hezčí fotbal to bude."

Frýdek: "Nejlepší by bylo, kdyby brzy padl gól. Pak musí ten prohrávající tým začít útočit a otevřelo by se to. To by bylo pro diváky lepší."

Knoflíček: "V těchto zápasech už se nemůže kalkulovat a hrát na remízu. Kdo vyhraje postoupí, hraje se na vítězství. Čekám útočný fotbal. Tahle mužstva už mají takovou kvalitu, že nebudou čekat v žádném bloku, ale budou chtít dávat góly."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rumunsko – Nizozemsko

Ve čtvrtfinále jsou vedle favoritů na titul i Turecko a Švýcarsko, je to pro vás překvapení a můžou dojít i dál?

Kuka: "Máme spoustu příkladů a nejjednodušší je vzpomenout si na nás v šestadevadesátém. Takže překvapit mohou Švýcaři stejně jako Turci. Jsou úplně ve stejné pozici, jako jsme byli tenkrát my, a přesto jsme došli až do finále. Je fakt, že mě Turci překvapili – čekal jsem ve čtvrtfinále spíš Rakušany, ale tu kvalitu mají, což ukázali i proti nám."

Frýdek: "Je to pro mě překvapení. Ale hlavně Švýcaři mají velice dobrý mančaft. Anglii určitě hodně potrápí, ta je pro mě zatím velkým zklamáním. Všichni je před Eurem vychvalovali, ale zatím jen škobrtají. Turci hrají skoro doma, ale jsou takoví, že se můžou rozhádat a psychicky složit. Mají zvláštní mentalitu, ale postoupit může kdokoliv."

Knoflíček: "Švýcaři strašně překvapili. Ti jediní hrají tak trochu z bloku – třeba Italy vůbec k ničemu nepustili. Od těch můžeme trochu čekat, že budou hrát zezadu. I Turci můžou projít dál. Překvapení jsou oba dva týmy. Ale nečekám, že by někdo z těchto dvou týmů prošel dál."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články