Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP horských kol 2024

PODÍVEJTE SE: Skalpy Itálie či Francie i vytoužené finále. Všechny zápasy české reprezentace na Euru 96

Dvacet let od zlatého úspěchu v Bělehradu stála česká reprezentace krok od zisku vysněného titulu evropských šampionů. Ve finále mistrovství Evropy 1996 se to nakonec proti Německu nepovedlo, byl to však turnaj, na který se i po téměř třiceti letech vzpomíná s velkou nostalgií a nadšením v očích. Podívejte se na záznamy všech zápasů národního týmu v Anglii – od základní skupiny až po závěrečný duel Eura.

Karel Poborský v akci se Zinédinem Zidanem
zdroj: Reuters autor: Action Images

SKUPINA

Německo – Česko 2:0

Němci na úvod šampionátu splnili úlohu favorita. Na slavném Old Trafford, který byl přitom zaplněn jen z poloviny, porazili ve skupině C Česko 2:0 brankami Ziegeho a Möllera.

A to navíc nehrál potrestaný kanonýr Klinsmann. "Hráli jsme velmi naivně. Možná je náš tým příliš mladý pro tak velký turnaj," hlesl Pavel Kuka.

To ještě nemohl tušit...

Česko – Itálie 2:1

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1996: Česko - Itálie

Naděje na postup byly rázem někde jinde. Trefili se Nedvěd a hráč zápasu Bejbl. Oba se spoluhráči se postarali o jedno z největších překvapení šampionátu.

Italové hráli celou hodinu v deseti bez vyloučeného Apolloniho, přesto vyvíjeli obrovský tlak, jemuž Češi dokázali čelit. Dokonce měli sami při protiútocích ještě další šance.

"Po prvním utkání nebylo snadné dát hráče psychicky dohromady. Ale Italy porazili svou vlastní hrou, která měla myšlenku," liboval si trenér Dušan Uhrin.

Rusko – Česko 3:3

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1996: Česko - Rusko

Samotná dramatická remíza s Ruskem 3:3 ještě nic neznamenala. Druhé utkání ve skupině C mezi Německem a Itálií však skončilo bez branek, a Češi tak mohli slavit postup do čtvrtfinále.

Nároďák nastoupil do utkání skvěle a poločas vyhrál 2:0 zásluhou Suchopárka a Kuky. Jenže pak převzal otěže soupeř a pět minut před koncem strhl zásluhou Besčastnycha vedení na svou stranu. Předtím skórovali ještě Mostovoj a Tetradze. Šmicer ovšem stihl vyrovnat a posunout tak reprezentaci mezi nejlepší evropskou osmičku.

"Osobně jsem se o průběh zápasu Itálie – Německo nezajímal, ale jeden z velitelů místní policie smluvenými signály ukazoval, jak utkání v Manchesteru probíhá," vyprávěl Uhrinův asistent, legendární brankář Ivo Viktor, který byl jako hráč podepsaný pod zlatem z Bělehradu 1976.

ČTVRTFINÁLE

Česko – Portugalsko 1:0

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1996: Česko - Portugalsko

Předpovědi expertů a bookmakerů zmuchlal český tým na hřišti Aston Villy jako papír. Velkou bitvu korunoval Karel Poborský v 53. minutě naprosto výstavním gólem.

A byl to gól jediný. V závěru přežil nároďak i hru v oslabení po vyloučení Radoslava Látala. 

"Je to super, ale zkomplikoval se mi datum svatby. Kdybych byl na Poborského místě, tak nejspíš střílím placírkou," přiznal po zápase vysmátý Vladimír Šmicer.

SEMIFINÁLE

Francie Česko 0:0, na penalty 5:6

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1996: Česko - Francie

Duel s Francií, kdy kvůli žlutým kartám stáli Suchopárek, Kuka, Látal a Bejbl, rozhodli svěřenci Dušana Uhrina v pokutových kopech, v normálním hracím čase ani v prodloužení totiž branka nepadla.

Nerozhodlo se ani v první penaltové sérii, když všichni hráči byli úspěšní. Teprve v šesté řadě chytil Petr Kouba střelu Reynaldse Pédrose a Miroslav Kadlec překonal Bernarda Lamu.

A mohlo se jet do Wembley.

FINÁLE

Česko – Německo 1:2 PP

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1996: Česko - Německo

A pak přišel den D.

Finále.

Český tým dělilo od zisku titulu mistrů Evropy pouze osmnáct minut. Nad Německem totiž vedli gólem Patrika Bergra z penalty, střídající Oliver Bierhoff ale vyrovnal a v prodloužení přidal ještě druhý gól.

Prezident Václav Havel navštívil hráče po finále v kabině a za všechny odehrané zápasy jim děkoval. "Řekl jsem jim, aby nebyli smutní, že prohráli, neboť jen to, co vykonali do této chvíle, bylo úctyhodné," podotkl.

+ BONUS

Podívejte se, jak se sešli vicemistři Evropy po dvaceti letech v roce 2016:

Je nám líto, video expirovalo.
Vicemistři z Eura 1996 se znovu sešli
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články