Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Tour de France 2024

SESTŘIH: Belgičané si zahrávali s ohněm, ale po remíze 0:0 postupují. Čtyřbodoví Ukrajinci končí

Nejvyrovnanější skupina E vyvrcholila v duchu předchozích kol. Belgičané v závěrečném utkání remizovali s Ukrajinci 0:0, postoupili z druhého místa a v osmifinále mistrovství Evropy je čekají Francouzi. Jejich středečním soupeřům naopak zbyly oči pro pláč, protože jim ani zisk čtyř bodů k místence v play-off nestačil. Taktéž čtyřbodoví Rumuni, Belgičané i Slováci měli totiž lepší skóre.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Ukrajina – Belgie

Jelikož i druhý středeční zápas ve skupině E skončil remízou 1:1 mezi Slovenskem a Rumunskem, stalo se, že všechna čtyři mužstva mají po čtyřech bodech. Rumunsko díky úvodnímu vítězství 3:0 nad Ukrajinou získalo první místo, Ukrajinu naopak tento výsledek stál postup. Belgie sice podruhé na turnaji nedala gól, ale postupovou remízu v závěru ustála.

"Nechtěli jsme selhat. Úkol byl pokusit se vyhrát. Také jsme na to měli šance. Kdybychom je využili, bylo by to jednodušší. Ale jsem hrdý na to, jak tým závěr zvládl, přestože byl pod psychickým tlakem, že inkasovaný gól znamená vyřazení," ocenil trenér Belgie Domenico Tedesco.

"Skupina byla opravdu těžká. Na papíře může být favorit kdokoli, ale dnes opravdu není slabých týmů. Teď nás čeká Francie, ale my přijeli na Euro právě proto, abychom hráli proti těmto silným týmům. Na tyto zápasy jsme se těšili a půjdeme se s nimi poprat o postup," dodal Tedesco.

Ukrajinci v závěru tlačili, ale musí skousnout vyřazení

Trenér ukrajinské reprezentace Rebrov si dovolil nenasadit kapitána Zinčenka, který v prvních dvou zápasech nebyl v optimální formě. Chtěl hlavně zpevnit kraje obrany, aby zastavil nebezpečná křídla Belgičanů.

A favorizovaní rudí ďáblové se skutečně přes křídla příliš neprosazovali, nejnebezpečnější situace měl na svědomí De Bruyne. Nejprve po jeho přihrávce vystřelil nedůrazně Lukaku, poté se sám De Bruyne pokusil skórovat z přímého kopu, jeho technický pokus ale skončil v boční síti.

Ani Ukrajina se v útoku příliš neprosazovala. Dovbyk byl v zakončení nedůrazný, a když se těsně před půlí dostával do slibné pozice Jaremčuk, tak ještě přihrával a ze šance sešlo.

Vývoj skupiny brnkal oběma týmům na nervy. Belgie věděla, že z druhého místa půjde na silnou Francii, ale zároveň si byla vědoma toho, že nesmí hru otevřít, jelikož inkasovaný gól a porážka by mohly znamenat vyřazení. To samé ale platilo pro Ukrajinu, která byla v poločase na nepostupovém čtvrtém místě, jenže jediný gól ve druhém utkání by ji na postupové pozice vrátil, proto také nechtěla riskovat porážku.

Oba týmy se tak nadále prosazovaly zejména z protiútoků a nepouštěly se do většího tlaku. Po jednom z brejků se do zakončení dostal Lukaku, ale s jeho přízemní střelou neměl brankář Trubin problém. Dobře s brejkem nenaložil ani střídající Carrasco.

O chvíli později už Carrasco prověřil Trubina, ten ovšem zasáhl. Ukrajinská obrana pak zablokovala pokus kličkujícího Dokua. Na druhé straně pak stoper Faes ubránil Dovbyka v rohu malého vápna.

Jelikož v souběžném utkání byla stále remíza a Ukrajina tak zůstávala čtvrtá, musel na posledních deset minut už trenér Rebrov zariskovat. Místo stopera poslal do hry útočníka Jarmolenka. A Ukrajina hned zahrozila z rohového kopu, který Malinovskij zahrál přímo na branku, gólman Casteels zachraňoval na poslední chvíli a vytáhl míč z brankové čáry.

Strážce belgické svatyně zachránil spoluhráče i v nastavení, kdy Ukrajinci prošli v klidu přes celé hřiště a Sudakov nebezpečně vypálil po zemi. Casteels však míč chytil a nedovolil tak ani dorážku. Další možnost už si Ukrajina nevytvořila a Belgie si pohlídala postupový výsledek.

"Bohužel jsme nepostoupili. Bylo to kvůli tomu prvnímu zápasu. Ale těší mě, jak na něj tým zareagoval. Ukázali jsme bojovný charakter našeho národa, bohužel to těsně nevyšlo. Máme mladý tým, který má budoucnost stále před sebou," prohlásil kouč Ukrajiny Serhij Rebrov.

Ukrajina – Belgie 0:0

Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Dovbyk – Faes. Diváci: 54 000.

Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Svatok, Matvijenko, Mykolenko (58. Zinčenko) – Šaparenko (70. Vanat), Bražko (70. Stepanko), Sudakov – Jaremčuk (70. Malinovskij), Dovbyk. Trenér: Rebrov.

Belgie: Casteels – Castagne, Faes, Vertonghen, Theate – Tielemans (62. Mangala), Onana – De Bruyne – Trossard (62. Carrasco), Lukaku (90. Openda), Doku (77. Bakayoko). Trenér: Tedesco.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články