Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Svět se bouří proti penaltě. Nebyla, zuří Mourinho i Schmeichelův otec

Penalta, po níž Harry Kane poslal Anglii do vedení 2:1 v prodloužení semifinálového zápasu s Dánskem, neměla podle mnohých být vůbec nařízena. Pokutový kop kritizují kromě jiných i bývalý trenér fotbalistů Chelsea, Manchesteru United nebo Tottenhamu José Mourinho, Peter Schmeichel, otec dánské reprezentační jedničky Kaspera, či bývalý rozhodčí Jonas Eriksson. 

Dánští hráči nechápou rozhodnutí sudího
zdroj: ČTK/DPA/Frank Hoermann/SVEN SIMON

Sterling po minimálním kontaktu s Mählem upadl v šestnáctce a Makkelie nařídil pro Anglii pokutový kop, který potvrdil i videorozhodčí (VAR). Kontroverzní moment ještě umocnila skutečnost, že na hřišti byl v bezprostřední blízkosti další míč. Kapitán Harry Kane sice brankáře Kaspera Schmeichela napoprvé nepřekonal, ale z dorážky už ve 104. minutě nezaváhal. Albion postoupil poprvé v historii do finále Eura, kde v neděli znovu v Londýně vyzve Itálii.

"Lepší tým vyhrál. Anglie byla fantastická a zaslouženě postoupila. O tom není pochyb. Ale pro mě tohle není nikdy penalta," uvedl Mourinho pro rozhlasovou stanici talkSPORT.

"Hlavně na takové úrovni, v semifinále Eura, opravdu nerozumím tomuto verdiktu. Ještě méně, když VAR nezavolal sudího k monitoru nebo jeho rozhodnutí nezměnil. Tohle prostě nebyla penalta. Nevěřím, že rozhodčí bude dobře spát," doplnil portugalský kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Anglie - Dánsko: Kane - 2:1 (104. min.)

Nizozemce Makkelieho za pokutový kop odsoudil také bývalý brankář Peter Schmeichel, otec dánské reprezentační jedničky Kaspera. "Udělal obrovskou chybu, o které se bude diskutovat ještě hodně dlouho. Těžko se to přijímá, protože to nebyla penalta," řekl Schmeichel v televizi beIN Sports.

"Cítil bych se mnohem lépe, kdyby Angličané proměnili jednu z mnoha šancí, které si vytvořili. Ale bohužel rozhodčí hrozně chyboval. To je můj názor," dodal dánský mistr Evropy z roku 1992.

Pochybnosti nad verdiktem vyjádřil také bývalý trenér Arsenalu Arséne Wenger. "V takové chvíli si musí být rozhodčí naprosto jistý, že to byla penalta. A v tomhle případě nešlo říct: Ano, byla. Měl se minimálně jít podívat na video," řekl televizní stanici beIN Sports.

"Anglie si vždycky zakládala na tom, že je domovem fair play, a ne simulování. Teď vyhráli po penaltě, které předcházelo do očí bijící simulování," přidal bývalý záložník německé reprezentace nebo Liverpoolu Dietmar Hamann.

Za velmi přísnou považoval penaltu i bývalý švédský rozhodčí Jonas Eriksson. "Jsem nepříjemně překvapený, že nezasáhl videorozhodčí. Tohle byla přísná, opravdu hodně přísná penalta na semifinále Eura," řekl televizní stanici SVT.

Anglii, kde novináři kontroverzní penaltě věnovali minimální pozornost, nešetřila ani zahraniční média. "Pořád říkají, jak je špatné, když se zahraniční hráč simulací snaží podvést rozhodčího. To se v čistém anglickém fotbale neděje. Semifinále Eura je však zjevně výjimkou. Takže by nebylo od věci, kdyby přestali poučovat zbytek kontinentu ohledně simulování," napsal španělský list Marca.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články