Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Anglie slaví postup do finále, Kane v prodloužení dorazil penaltu

Finále mistrovství Evropy si zahraje Itálie s Anglií. Domácí tým ve Wembley otočil duel s Dány, utkání rozhodl až v prodloužení z dorážky po neproměněné penaltě Harry Kane. Angličané slaví historický postup po výsledku 2:1.

Harry Kane slaví gól v prodloužení
zdroj: ČTK/AP

"Neuvěřitelný zápas. Klobouk dolů před Dánskem. Je skvělý pocit být doma ve finále. Víme, že to bude proti Itálii hodně těžké, protože zatím hrají skvěle. Ale nemůžeme se dočkat finále, je před námi poslední utkání," řekl Kane.

Dánové dlouho méně výrazného favorita trápili a také první udeřili. Po půlhodině hry otevřel skóre skvostnou ranou Dán Mikkel Damsgaard z přímého kopu. Ještě do přestávky ovšem stačil vyrovnat vlastní brankou kapitán Simon Kjaer. Dánům docházely síly, v prodloužení už dominovali Angličané a ve 104. minutě rozhodl zápas Kane dorážkou vlastní neproměněné penalty.

Angličané hráli páté z šesti utkání na turnaji ve Wembley, kde díky navýšení kapacity mohlo být téměř 65 000 fanoušků. Damsgaard nejprve z dálky minul, ale pak rozjasnil tváře neanglických fanoušků výstavní střelou. Anglie inkasovala na Euru poprvé a celkově po sedmi zápasech a 691 minutách. Brankář Pickford dostal gól dokonce po 725 minutách, čímž o pět minut překonal letitý rekord Gordona Bankse.

Hráči Albionu se však rychle vzpamatovali a soupeře zatlačili. Sterling nejdříve zblízka trefil brankáře Schmeichela, ale ve 39. minutě si po podobné akci a Sakově centru Kjaer vstřelil vlastní gól ve skluzu před Sterlingem. Dánové s vypětím sil udrželi poločasovou remízu.

Angličané mohli už na začátku druhé půle otočit skóre, ale Maguireovu hlavičku po rohu výborně vytáhnul Schmeichel. Domácí navzdory převaze nedokázali pevnou obranu outsidera prolomit. V nastavení "Tři lvi" sahali po vítězné brance, ale Phillips přestřelil, dánský gólman zneškodnil další hlavičku Maguirea a neprosadil se ani Kane.

Útočník Tottenhamu měl i první šanci prodloužení, ale jeho pokus z úhlu vyrazil jistý Schmeichel. Angličané pokračovali v tlaku. Sudí Makkelie ve spolupráci s videorozhodčím po diskutabilním souboji Sterlinga s Mählem nařídil pokutový kop, přestože krátce předtím byly na hřišti dva míče. Kane sice napoprvé Schmeichela nepřekonal, ale ze šťastné dorážky už nezaváhal. Kapitán Albionu se na letošním ME trefil počtvrté, desátým gólem na velkých turnajích dorovnal nejlepšího anglického střelce Linekera.

"Měl jsem vybranou stranu, kam vystřelím. Nebyla to nejlépe kopnutá penalta v mé kariéře. Někdy ale minete a míč se k vám odrazí. Naštěstí se to stalo i dneska," uvedl Kane.

V druhé části prodloužení si Southgateovi svěřenci především kontrolovali těsný náskok. Dánové, kteří vypadali hodně vyčerpaně, zahrozili pouze nepřesnou tečovanou ranou Braithwaitea. Jeho spoluhráč Schmeichel těsně před koncem ještě zblízka vychytal Sterlinga.

"Podali jsme skvělý výkon, museli jsme do toho dát všechno," prohlásil Sterling. "Jsem ohromně hrdý na své hráče. A fanoušci byli úžasní po celý večer," dodal kouč Southgate.

Angličané si finále velké akce zahrají poprvé od roku 1966, kdy získali zlato na domácím mistrovství světa. Dánové, kteří ve čtvrtfinále zdolali českou reprezentaci 2:1, nenavázali na svou jedinou dosavadní finálovou účast na zlatém evropském šampionátu v roce 1992.

Anglie - Dánsko 2:1 po prodloužení (1:1, 1:1)

Branky: 39. vlastní Kjaer, 104. Kane - 30. Damsgaard. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Maguire - Wass.

Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Phillips, Rice (95. Henderson) - Saka (69. Grealish, 106. Trippier), Mount (95. Foden), Sterling - Kane. Trenér: Southgate.

Dánsko: Schmeichel - Christensen (79. Andersen), Kjaer, Vestergaard (105. Wind) - Stryger Larsen (67. Wass), Höjbjerg, Delaney (88. Jensen), Mähle - Braithwaite, Dolberg (67. Nörgaard), Damsgaard (67. Poulsen). Trenér: Hjulmand.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články