Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Systém Eura je paskvil, ale těším se na konfrontaci dvou stylů ve finále, říká Komňacký

Těší se na finále Eura a v něm věří Anglii. Sytém evropského šampionátu považuje František Komňacký za paskvil, ale úroveň je podle něho stále slušná. A že je mužem na svém místě, jehož názory mají váhu, je jasné z jeho CV. Má titul s Baníkem Ostrava i se slovenským Ružomberokem a dělal také asistenta u národního týmu.

František Komňacký
zdroj: ISIFA

"Už před mistrovstvím jsem favorizoval Angličany a ten tip mi zatím vychází," říkal spokojeně kouč, který trénoval i v Rusku. "Anglie má dobré mužstvo i vylosování," konstatoval zkušený kouč.

Hned plynule přešel k druhému finalistovi. "Italové už v přípravném zápase s námi (4:0) ukázali, že je to veliká síla a na šampionátu to jen potvrzují a jejich postup do finále je zasloužený. Těším se na konfrontaci obou stylů – toho spíš silového anglického a hravého lehkonohého italského," řekl.

Komňacký ve finále věří víc Angličanům. "Jsou doma, mají podporu fanoušků. To má trochu vliv i na rozhodčího... Ale Italové mají skvělou formu, vědí, co chtějí hrát. Praktikují rychlý fotbal, který vychází z tradičně pevné obrany s výbornými stopery," říká.

Pro Anglii hraje i fakt, že opět hraje ve Wembley, svatostánku britského fotbalu. Ovšem tím větší je jejich odpovědnost k fotbalovému národu, který konečně touží po titulu evropských šampionů.

Zkušený trenér ale věří, že kladů je pro Angličany ve finále víc než záporů. "Domácí prostředí je vždycky výhoda. Určitě nebudou cítit větší tlak od diváků v ochozech – ti je naopak poženou, věří jim, chtějí ten úspěch. Angličané toho budou chtít využít a půjdou do finále s o to větším nasazením," říká trenér, který je přesvědčený, že finále bude mít výbornou atmosféru.

Podivný systém tohoto šampionátu rozstrkaného do všech koutů Evropy, zatímco například Angličané hráli jen jednou mimo Británii, Komňackému nesedí.

"To je samozřejmě paskvil. Bylo to ušito na míru velkým zemím. Nadáváme na to všichni, ale lidi se měli ozvat tehdy, když to schvalovali. Ale budiž – vyzkoušelo se to, a všichni snad už uznali, že to není spravedlivý systém. Pro mě je tenhle model naprosto nepochopitelný a bez perspektivy do budoucna," řekl.

Úroveň šampionátu ale nepovažuje za špatnou. "Vždycky to srovnávám s mistrovstvím světa a vychází mi, že úroveň mistrovsví Evropy je vyšší. I když si myslím že čtyřiadvacet týmů je moc. Byly tu i zápasy příliš svázané taktikou, ale celkově si myslím, že kvalita byla dobrá a věřím, že finále to jenom potvrdí," dodává Komňacký přesvědčeně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články