Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Velšané porazili v souboji debutantů na ME Slovensko 2:1

Bordeaux - Zápas dvou nováčků na Euru, Walesu se Slovenskem, byl v očích neutrálních fanoušků především soubojem největších hvězd obou celků - Marka Hamšíka s Garethem Balem. Zatímco slovenský tahoun neproměnil v úvodu utkání obrovskou příležitost, Velšan v 8. minutě překvapil brankáře Kozáčika z přímého kopu a otevřel skóre zápasu. Slovenské vyrovnání zařídil ihned po svém střídání Ondrej Duda, ale Wales si v závěru vzal vedení zpět. Díky dalšímu střídajícímu hráči Robsonu-Kanuovi Ostrované zvítězili 2:1 a berou důležité tři body.

Gareth Bale a Marek Hamšík. Na tyto dvě hvězdy evropského fotbalu se upínaly zraky fanoušků Walesu i Slovenska. V lepším světle se představil hráč Realu Madrid, který v 8. Minutě otevřel skóre z přímého kopu. Slovenský brankář Kozáčik podcenil situaci a nestačil na jeho přesnou střelu, která se rázem proměnila ve vůbec první velšký gól na mistrovství Evropy.

I Marek Hamšík předvedl své kvality, když hned v úvodu zápasu prokličkoval až před brankáře Warda a poslal míč za jeho záda. Za záchrannou brzdu ovšem z velšského pohledu zatáhl obránce Davies, který obětavým skluzem vytěsnil míč mezi tři tyče. Na první slovenský gól na Euru si tak Slováci museli ještě několik minut počkat.

Zápas rozhodli náhradníci

Důležitou roli v zápase týmů, pro které šlo o premiéru na Euru, nakonec měli nejen Bale s Hamšíkem, ale i střídající hráči. Šťastnou ruku měl slovenský trenér Kozák, který na hřiště poslal Dudu. Útočník z Legie Varšava se prosadil hned po několika vteřinách a po dobré přihrávce Maka poslal míč k pravé tyči.

Střídání se ale podařilo i Velšanům. Do hry totiž ve druhém poločase naskočil Robson-Kanu a přesně umístěnou ranou k tyči rozhodl o vítězství svého týmu. Ten získal důležité a vydřené tři body.

Slováci se v závěru snažili vydolovat alespoň bod za remízu a k vyrovnání byli velice blízko díky dalšímu střídajícímu hráči Nemci. Ten ale hlavou orazítkoval pouze tyč. Poslední možnost promarnil Mak, který z voleje pálil vysoko nad.

Škrtelova hra na hraně

Napodobit Balea se v průběhu prvního poločasu pokusil středopolař AC Milán Juraj Kucka, který ale z přímého kopu z větší vzdálenosti mířil do ochozů. Na konci prvního poločasu se za velšskou obranou zapomněl stoper Škrtel a chybělo málo, aby se zcela nepokryt dostal k hlavičce.

Zkušený obránce Liverpoolu mohl být nicméně rád, že rozhodčí o několik minut předtím neodpískal penaltu po jeho tvrdém zákroku loktem na pronikajícího Williamse. Ze své tvrdé hry ale ani po tomto incidentu neslevil a v závěru zápasu si na své konto připsal další tvrdý zákrok na hraně. Nakonec ale zápas dokázal dohrát jen se žlutou kartou. 

Velšané se v závěru zápasu dostávali do rychlých brejků, protože Slováci vsadili vše na jednu kartu. Další gól ale přidat nedokázali, ačkoli Ramsey k němu měl velice blízko.

Wales - Slovensko 2:1 (1:0)

Branky: 10. Bale, 81. Robson-Kanu - 61. Duda. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andäs - Johnsen, Edvartsen (všichni Nor.). ŽK: Hrošovský, Mak, Weiss, Kucka, Škrtel (všichni SR). Diváci: 37 831.

Wales: Ward - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Edwards (69. Ledley), Ramsey (88. Richards), Taylor - J. Williams (71. Robson-Kanu), Bale. Trenér: Coleman.

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Švento - Mak, Kucka, Hamšík, Hrošovský (60. Duda), Weiss (83. Stoch) - Ďuriš (60. Nemec). Trenér: Kozák.

Hlavní zprávy