Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Slovensko: Hamšík a spol. poprvé na ME. Potvrdí dobrou kvalifikaci?

Když už tam jednou jsou, tak chtějí koukat, aby byli. Premiérový postup na mistrovství Evropy nehodlá slovenská reprezentace jen tak promrhat. Po dobře odehrané kvalifikaci, kdy tým Jána Kozáka skončil ve skupině na druhém místě, jsou očekávání pod Tatrami veliká. Slováci si do Francie přijeli nejméně pro postup do osmifinále. Jejich zbraň? Především opora Neapole Marek Hamšík.

Slavící slovenští fotbalisté
zdroj: AP autor: Sergei Grits

Slovenský fotbalový tým na tom v posledních letech nebyl v očích tamní veřejnosti nijak dobře. Matné výkony, návštěvy fanoušků maximálně v řádech jednotek tisíc. Od senzačního postupu do osmifinále mistrovství světa 2010 to zkrátka dřelo.

Emočně nestabilnímu kouči Vladimíru Weissovi se nepodařilo projít na Euro 2012, žáhu si tehdy zchladil na jednom z novinářů památnou větou "Futbalportal? Čo to je?" a redaktora následně označil za "kokota".

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Slovensko

Asi nejvíce tehdejší marnost ilustruje tři roky stará remíza 1:1 s Lichtenštejnskem. Slováci nevyhráli téměř rok v kuse, až dalšího trenéra Stanislava Grigu vystřídal Ján Kozák a věci se začaly pomalu obracet k lepšímu.

Do kvalifikace o postup na ME 2016 šel tým po šesti přípravných zápasech s jedinou prohrou. A naostro formu potvrdil v duelu s Ukrajinou (0:1). Kozákovi svěřenci se poté zaskvěli senzační výhrou 2:1 nad Španělskem, a nikdo tak nepochyboval o tom, že Slováci zažívají pod bývalým koučem Košic hotové vzkříšení.

Marek Hamšík
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Během kvalifikace odehráli kvalitní zápasy, klopýtli pouze v odvetě se souborem Vincente del Bosqua a nečekaně i s Běloruskem. Všehovšudy 22 bodů nicméně znamenalo druhé místo právě za Španělskem a premiérový postup na Euro. V následné přípravě ještě Slováci šokovali výhrou 3:1 nad Německem, které zkoušelo hru na tři obránce.

Potud vše dobré, jenže skupina na mistrovství Evropy už takovou promenádou být nemusí. Kozákovo mužstvo čeká ve skupině B Wales, Rusko a Anglie a Kozák svůj tým staví na dvou jménech. Stoperovi Martinu Škrtelovi a záložníkovi Marku Hamšíkovi.

Klíčový hráč: Marek Hamšík. Bezpochyby nejlepší slovenský hráč současnosti. Záložník věrný Neapoli má za sebou další skvělou sezonu v klubu a bude motorem celého slovenského týmu i na Euru.

Vycházející hvězda: Ondrej Duda. Už při senzační výhře Slováků nad Němci si odbyl velice povedený zápas na hrotu útoku. Mohl by tak být odpovědí na postu, jehož obsazení bylo pro Jána Kozáka dlouho zapeklité.

Nejdůležitější absence: Slovenské reprezentaci nechybí žádná z opor, a není proto ani moc debat o tom, kdo by jí vyloženě chyběl. Do nominace se ale nakonec nedostal nejlepší střelec slovenské reprezentace v historii Róbert Vittek, který si tak premiéru Slovenska na mistrovství Evropy neužije.

Zatímco první si velkého herního vytížení v Liverpoolu v uplynulé sezoně neužil a už se rozhlíží po novém klubu, Hamšíkovi se v Neapoli daří, a to velmi. Osmadvacetiletý hráč se výborně orientuje v prostoru a diriguje hru, rád i sám zakončí.

Ostatně v kvalifikaci se takto prezentoval pětkrát. Navíc si dobře rozumí s ostatními hráči ve středu pole, ať už jde o Vladimíra Weisse, Juraje Kucku a Róberta Maka. A k ruce má i Miroslava Stocha, který umí vyslat žíně jako z raketometu. Překvapit může Ondrej Duda z varšavské Legie. Hamšík by nicméně mohl být i slabinou týmu. Točí se kolem něj v podstatě vše.

Kozák, který preferuje styl 4-2-3-1, má každopádně ideálního muže v útoku, jímž je opora Viktorie Plzeň Michal Ďuriš. V přátelácích vstřelil od listopadu loňského roku čtyři branky a přesně zapadá do stylu, který tým praktikuje – rychlé protiútoky.

Ani v obraně by nemusel být velký problém. Kromě mladého talentu Norberta Gyömbéra a Milana Škriniara se sice všichni hráči pohybují okolo třicítky (Slováci mají čtvrtý nejstarší tým na Euru), ale jsou sehraní, a pokud se do hry od začátku zapojí i obránce Dynama Moskva Tomáš Hubočan, mohlo by to klapat. Přesto – čelit takovému Garethu Baleovi, Jamiemu Vardymu nebo Waynemu Rooneymu bude velmi tvrdým oříškem.

Tip na umístení podle redakce webu ČT sport: Osmifinále

Konečná nominace

Brankáři: Matúš Kozáčik (Plzeň/ČR), Ján Mucha (Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Vídeň/Rak.)

Obránci: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Něm.), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/It.), Martin Škrtel (Liverpool/Angl.), Norbert Gyömbér (AS Řím/It.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Dušan Švento (Kolín nad Rýnem/Něm.)

Záložníci: Viktor Pečovský (Žilina), Juraj Kucka (AC Milán/It.), Patrik Hrošovský (Plzeň/ČR), Ján Greguš (Jablonec/ČR), Róbert Mak (PAOK Soluň/Řec.), Marek Hamšík (Neapol/It.), Ondrej Duda (Legia Varšava/Pol.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Katar), Miroslav Stoch (Bursaspor/Tur.)

Útočníci: Adam Nemec (Tilburg/Niz.), Michal Ďuriš (Plzeň/ČR), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/Maď.)

Trenér: Ján Kozák

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články