Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Svoboda: Nálada je dobrá, kluci jsou ale hodně vyčerpaní

Tours – Asistent reprezentačního trenéra Pavla Vrby Zdeněk Svoboda zpravidla dohlíží na předzápasovou rozcvičku a na Euru si všímá zvýšené koncentrace hráčů a jejich odhodlání před utkáním. Právě touha získat z utkání proti Chorvatsku alespoň bod přinesla českému týmu závěrečné vyrovnání.

Zdeněk Svoboda (vlevo) v trenérském triumvirátu
zdroj: ČTK autor: Taneček David

První poločas ale remízovému výsledku nenasvědčoval. Zvlášť, když se Chorvaté ujali vedení po brance Ivana Perišiče a v utkání dominovali. O přestávce tak přišlo na řadu potřebné burcování.

"Trenér ohodnotil první poločas tak, že jsme zkrátka neměli kvalitu a možnosti, kterými bychom mohli do přechodu do ofenzivy, a byli jsme nepřesní. Z jedné rozehrávky jsme také dostali branku. Zhodnotil to tak, že nemůžeme nabídnout už další příležitost, a musíme být odvážnější směrem do ofenzivy," upřesnil Svoboda.

"Hráči chtěli sami s tím výsledkem něco udělat, v šatně se mluvilo, a myslím si, že kluci udělali maximum v druhém poločasu pro to, aby výsledek dopadl dobře."

Chvíle po druhé chorvatské brance ale nebyly pro české hráče ani lavičku příjemné. Roman Hubník nepřesně rozehrál a nabídku svých spoluhráčů zužitkoval Ivan Rakitič, který přehodil vyběhnuvšího Petra Čecha.

"Chorvaté měli utkání pod kontrolou, druhá branka byla zlomová. Myslím si ale, že bylo velké štěstí, že nepřidali třetí branku. Pak nám v závěru pomohl i chorvatský fanoušek," dodal Svoboda v reakci na přerušení zápasu v důsledku řádění chorvatských příznivců, kteří zaházeli hřiště světlicemi a dělbuchy.

"Já jsem trochu zpozorněl, když příslušníci security (francouzská bezpečnostní služba) předstoupili před naši lavičku, a tím jsem trochu znervózněl, co se všechno může stát. Naštěstí to bylo jen v tom jednom rohu za brankou. Samozřejmě to chování je neomluvitelné, ale nám to paradoxně pomohlo," vrátil se Svoboda možná ke klíčovému momentu utkání.

Po opětovném rozběhnutí zbytku duelu přišla na řadu hvězdná chvíle Tomáše Necida. Český útočník nastoupil až na poslední minuty zápasu, a přestože si do té doby nepřipsal ani jeden kontakt s míčem, sebevědomě si stoupl k pokutovému kopu a suverénně ho proměnil.

"Na penaltu byli určení hráči, kteří hráli od první minuty. Samozřejmě 'Necka' je jedním z těch, který by byl také určen, kdyby hrál od začátku. Ale vzal to na sebe."

Byla česká lavička nervózní? "Nervozita je vždycky, navíc v poslední minutě. Viděl jsem, že se Pavel Vrba ani nedívá."

Zdeněk Svoboda se vyjádřil i k českým fanouškům a jejich podpoře. "Já jsem vždycky tak trochu ve vakuu. Já jsem spíš na tom hřišti a málo vnímám fanoušky. Samozřejmě si jejich podporu uvědomuju, ale spíš jsem koncentrovaný na to, co se děje na hřišti. Fanouškům ale děkujeme za podporu. Jsme za to velice rádi," uzavřel Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články