Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bláznivý závěr přinesl Čechům bod proti Chorvatsku

St. Étienne – Minimálně v prvním poločase hráli tragicky, čtvrt hodiny před koncem ještě prohrávali 0:2, po šíleném závěru ale čeští fotbalisté berou bod za remízu 2:2 díky gólům Škody a Necida. Zápas poznamenaly i nepokoje na tribunách. Pět minut před koncem chorvatští fanoušci odpálili dělbuchy a světlice, které poranily i jednoho z pořadatelů. A v nastavení po ruce Vidy proměnil tvrdou ranou Necid nařízenou penaltu.

Radost českých fotbalistů
zdroj: REUTERS/Jason Cairnduff Livepic

Hráči Chorvatska udávali tempo hry téměř po celou dobu utkání a české hráče k vážnějším šancím nepouštěli. Naopak sami zúročili celozápasový tlak brankami Ivana Perišiče a Ivana Rakitiče a vše nasvědčovalo tomu, že si v poklidu dojdou pro zasloužené tři body. Trenér Pavel Vrba se ale v závěru rozhodl pro střídání a brzy po vstupu na hřiště snižoval Milan Škoda po centru Tomáše Rosického.

Když se zápas chýlil ke konci, vstoupili do děje chorvatší fanoušci. S vidinou vítězství se v sektoru za brankou Petra Čecha rozhodli k oslavám za využití světlic, které naházeli na hrací plochu. Poté, co přilétly na hřiště také dělbuchy, se rozhodčí Mark Clattenburg rozhodl utkání přerušit. A tento moment se stal klíčovým.

Zatímco Chorvaty pauza vyvedla z tempa, Češi se hnali za vyrovnáním, což se jim povedlo ve čtvrté minutě nastavení. Domagoj Vida zahrál ve vápně rukou a sudí bez váhání pískl penaltu.  Míč si postavil na puntík Tomáš Necid a o chvíli později ukázal proč. Perfektní bombou nedal brankářovi šanci a český tým mohl slavit důležitý bod za remízu.  

Kaňkou na zápase je kromě excesu chorvatských fanoušků zranění Tomáše Rosického, který si poranil stehenní sval a utkání nedohrál. Podle prvních informací je zranění vážné a na turnaji si Rosický už zřejmě nezahraje.

Čeští fotbalisté nastoupili do druhého utkání na mistrovství Evropy se dvěma změnami v základní sestavě. Pavel Vrba se rozhodl nasadit od začátku Jiřího Skaláka a Davida Lafatu místo Thea Gebre Selassieho a Tomáše Necida, ale ani tyto úpravy reprezentaci nevytáhly z letargie v podobě permanentního chorvatského tlaku plného rychlé a kombinační hry.

Když už se český tým dostal na soupeřovu polovinu, k větším kombinacím se nepropracoval a musel si vystačit pouze se standardními situacemi. Centrované míče ale nenacházely správné cíle. Naopak Chorvaté pokračovali ve zdařilých souhrách a neustále zatápěli v okolí českého pokutového území.

Do slibné šance se propracoval Ivan Perišič, který v náběhu do velkého vápna předběhl Davida Limberského, ale ve skluzu na míč nedosáhl. Druhou šancí už ale chorvatský křídelník nepohrdl. Milan Badelj lehce vypíchl míč Jaroslavu Plašilovi před půlicí čárou a vybídl tím chorvatského křídeníka, jenž přesnou střelou zamířil přes bránícího Tomáše Sivoka na zadní tyč.

Do druhého poločasu vstoupili Češi podstatně aktivněji a k prvnímu ohrožení brankového prostoru se dostal Ladislav Krejčí. S jeho pokusem ale neměl brankář Danijel Subašič větší problémy. Po špatné rozehrávce Romana Hubníka ale druhou branku přidal Ivan Rakitič a s výhledem na bodový zisk to pro český tým nevypadalo dobře.

Závěr střetnutí se však změnil ve velké drama se šťastnou tečkou pro český tým, který díky bodu může reálně živit šance na postup do osmifinále. V závěrečném střetnutí ale bezpodmínečně musí porazit Turky.

ČR - Chorvatsko 2:2 (0:1)

Branky: 76. Škoda, 90.+3 Necid z pen. - 38. Perišič, 59. Rakitič. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Sivok - Badelj, Brozovič, Vida. Diváci: 40 000.

ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Plašil (86. Necid), Darida - Skalák (67. Šural), Rosický, Krejčí - Lafata (67. Škoda). Trenér: Vrba.
Chorvatsko: Subašič - Srna, Čorluka, Vida, Strinič (90.+8 Vrsaljko) - Modrič (62. Kovačič), Badelj - Brozovič, Rakitič (90.+7 Shildenfeld), Perišič - Mandžukič. Trenér: Čačič.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články