Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Momenty Eura: Řecký ultradefenzivní zázrak (2004)

Ani dánská pouť za titulem nebyla zdaleka tak nečekaná jako ta řecká z roku 2004. Je tomu přesně dvanáct let, co ultradefenzivní tým Otta Rehhagela dokráčel v Portugalsku až k titulu. A vždy prakticky po stejné cestě  centr zprava a hlavička za záda brankáře. Nešlo přitom o žádnou náhodu. Na kopačkách Řeků skončili obhájci titulu z Francie, skvěle hrající český tým Karla Brücknera i domácí Portugalci.

Radost Řeků na Euru 2004
zdroj: AP

Řecký zázrak se od přelomu století dá srovnat snad jen s letošním titulem Leicesteru v Premier League. A ani ten Foxes nevybojovali jako typický outsider. Leicester se sice může pyšnit výbornou defenzivní organizací a nerad drží míč, na druhou stranu jej zdobí skvělé a pohledné protiútoky a individuální technická zdatnost. Hráči jako Mahrez či Kante jsou nyní po zásluze žhavými kandidáty na přestup do klubů absolutní evropské špičky.

Řekové však na Euru 2004 neměli prakticky žádné hvězdy. Ze šampionátu si lze vybavit naprosté minimum povedených technických akcí. Rehhagel po většinu turnaje posílal do pole pět obránců a čtyři záložníky, jeho tým zahušťoval střed pole a praktikoval už v té době téměř nepoužívané osobní bránění.

Pokud kdy existoval archetyp týmu zcela oddaného defenzivě, bylo to Řecko z roku 2004. A kultovní postavení má výběr Otta Rehhagela i v českém prostředí pro recesní Fanklub defenzivního fotbalu. Přitom právě český tým, který v roce 2004 předváděl skvělý fotbal a postaral se o jeden z nejlepších zápasů v historii Eura proti Nizozemsku, si právě na Řecku v semifinále krutě vylámal zuby.

Řecký triumf tak dodnes může v českých fanoušcích zanechávat trpkou pachuť, triumf výběru Otta Rehhagela byl ale zcela zasloužený. Jen těžko lze najít v historii tým, který by soustavně dokázal podat lepší týmové výkony navzdory své individuální kvalitě než Řekové v roce 2004.

Je nám líto, video expirovalo.
Koller: Na Euru 2004 jsme se měli stát mistry Evropy

Cesta Řeků ke zlatu byla natolik nepravděpodobná a přitom tak zřejmá, že snad ani jinak skončit nemohla. Přitom už v kvalifikaci bylo zřejmé, že Řecko není jen tak ledajaký tým  ve skupině skončilo před Španělskem na prvním místě. Skóre? Osm zápasů, osm gólů. Na turnaji si pak Řekové zajistili postup už po dvou utkáních  hned v prvním utkání šampionátu zaskočili Portugalsko a v druhém utkání vybojovali remízu proti Španělsku.

Teprve cesta vyřazovací částí ale byla doopravdy památná. Čtvrtfinále proti obhájci trofeje z Francie? Centr Zagorakise z pravé strany, hlavička Charistease, vítězství 1:0. Semifinále proti skvěle hrajícímu českému týmu? Rohový kop Tsiartase z pravé strany, hlavička Dellase, vítězství 1:0. Finále proti domácí portugalské zlaté generaci? Rohový kop Basinase z pravé strany, hlavička Charistease, vítězství 1:0.

Řekové, kteří do té doby na Euru nevyhráli jediný zápas a na které bookmakeři před turnajem vypisovali kurz 100:1, se tak postarali o nejvíce nečekané vítězství na mistrovství světa či Evropy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články