Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Preview skupiny B: Postoupí Anglie, Itálie, Portugalsko nebo Švédsko?

Olomouc/Uherské Hradiště - Na mistrovství Evropy do 21 let v České republice se znovu představí největší fotbalové naděje kontinentu. Jak těžké je probojovat se na šampionát, mohou potvrdit úřadující mistři ze Španělska, kteří se na turnaj ani nedostali, stejně jako vítězové uplynulého MS do 20 let z Francie. Stačí se přitom podívat na soupisky jejich přemožitelů, Srbska, respektive Švédska, a je jasné, že obě mužstva rozhodně nejsou na Euru náhodou. Přestože i česká reprezentace bude čelit velmi kvalitním soupeřům, skupina B je možná ještě atraktivnější. Reálnou šanci na postup do semifinále i na celkové vítězství zde totiž mají prakticky všechny celky.

Sport
zdroj: ČT4

Anglie

Pro anglickou fotbalovou veřejnost většinou bývalo Euro do 21 let druhořadou záležitostí a nutným zlem. Pokud již hráč dosáhl svých prvních startů za seniorskou reprezentaci, nebývalo příliš zvykem, aby ještě dále nastupoval v mládežnických výběrech, a i kluby se nominaci svých hráčů na šampionát do 21 let spíše bránily.

Vnímání turnaje se však v Anglii začíná měnit. Fotbalová asociace chce v nastupující generaci vytvořit vítěznou mentalitu a snad i kvůli tomu na turnaj přijedou i hráči jako Harry Kane, Calum Chambers či Danny Ings, kteří již byli nominováni do seniorské reprezentace a hrají nezanedbatelnou roli v klubech Premier League. To na dřívějších šampionátech nebývalo zvykem.

Přesto Angličanům na turnaji bude chybět celá řada velmi kvalitních nominovatelných hráčů, kteří již stabilně hrávají za seniorskou reprezentaci. To je však do značné míry dáno tím, že trenér "dospělého" výběru Roy Hodgson provádí generační výměnu a cíleně buduje kádr na mladších hráčích. Proto se na šampionátu neobjeví například Jack Wilshere, Jordan Henderson, Phil Jones, Alex Oxlade-Chamberlain, Luke Shaw či Ross Barkley.

Anglie má každopádně k dispozici poměrně silnou generaci mladých hráčů a trenér jednadvacítky Gareth Southgate do České republiky přivezl kvalitní výběr. Angličané se na Euro dostali hladce bez jediné porážky v kvalifikaci a v baráži a mohou jistě pomýšlet i na celkové vítězství. Hlavní silou výběru, který má jeden z nejnižších věkových průměrů na turnaji, bude útok, kde se potkávají Ings, Kane a nejlepší střelec kvalifikace Saido Berahino. Nechybí však ani stabilní obrana (Stones, Chambers či Jenkinson) a kvalitativně oproti minulým rokům o tolik nepokulhává ani záložní řada.

Sport
zdroj: ČT4

Itálie

Italská jednadvacítka se na Euru objevuje již posedmnácté, a má tak na svém kontě nejvíce účastí ze všech reprezentací na letošním šampionátu. Italové z předloňského mistrovství obhajují stříbro a ani letos by neměli být stranou bojů o cenné kovy. Přestože se letos na Euro prodrali až po kontroverzní baráži proti Slovensku, v mimořádně kvalitní kvalifikační skupině, v níž čelili i Belgii a Srbsku, skončili na prvním místě.

Chybět sice budou Marco Verratti, Mattia de Sciglio či Stephan El Shaarawy, kteří jsou již stabilními členy seniorské reprezentace, anebo talentovaný brankář Mattia Perin, přesto se za Azzurri představí hned několik velmi nadějných hráčů. V obraně se Itálie bude spoléhat na stoperské duo Romagnoli - Rugani, přičemž první jmenovaný je italskými odborníky považován za nástupce Alessandra Nesty.

Velká očekávání jsou kladena na jednu z největších hvězd letošního šampionátu Domenica Berardiho, autora 18 gólů a 11 asistencí v letošním ročníku Serie A. Útočníkovi Juventusu, jenž v uplynulé sezoně hostoval v Sassuolu, bude sekundovat další talentovaný forvard Andrea Belotti. Nejasná je situace v záloze, kde by hlavní těžiště hry mělo spočívat znovu ve středu hřiště na Stefanu Sturarovi, který podal spolehlivý výkon za Juventus v semifinále Ligy mistrů proti Realu, a Marcu Benassim. Italům však chybí srovnatelně kvalitní hráči na krajích hřiště, a tak právě disciplinované výkony budou jedním z hlavních klíčových bodů k úspěchu Azzurri.

Sport
zdroj: ČT4

Portugalsko

Portugalská seniorská reprezentace v uplynulých letech značně zaostávala za výkony, kterými se mohla chlubit v uplynulé dekádě. Stejně na tom byla i její jednadvacítka, po osmi letech neúčasti mezi evropskou elitou se však zdá, že se situace začíná značně měnit.

Portugalci disponují velmi nadějnými fotbalisty, kteří již v posledních týdnech podali velmi sympatické výkony na mistrovství světa do 20 let. Na Euro jednadvacítek přitom nepřijede žádný "béčkový" celek a vybraná jména se ani na jednom z turnajů neopakují. Portugalská jednadvacítka přitom jako jediná z osmi celků na Euru v kvalifikaci neztratila ani bod a v baráži vyprovodila Nizozemsko s celkovým skóre 7:4.

Výběr trenéra Ruie Jorgeho, dlouholetého reprezentačního levého beka, se může stejně jako v minulosti opřít hlavně o kvalitní záložní řadu. Zde se představí hned několik velkých nadějí, které již zanedlouho mohou být hvězdami evropského fotbalu. Tahounem mužstva by měl být jeden z nejtalentovanějších defenzivních středopolařů William Carvalho, v portugalském dresu se ale představí také Bernardo Silva (Monako), Rúben Neves (Porto) či Joao Mario (Sporting). Problematickým postem pro většinu portugalských reprezentací je ovšem tradičně hrot útoku a ani letos se nezdá, že by se situace měla změnit.

Útočník John Guidetti (v popředí)
zdroj: ZUMA

Švédsko

Švédská reprezentace je vedle srbského výběru zřejmě nejpřekvapivějším účastníkem letošního Eura. Jednadvacítka, která se na evropský šampionát probojovala po dlouhých jedenácti letech (před šesti roky turnaj hostila), skončila v kvalifikační skupině o pouhý bod před Polskem a Řeckem. V baráži proti stále úřadujícímu světa do 20 let, Francii, však ukázala své silné stránky - organizovanou obranu a efektivní protiútoky. Spolehnout se může na dva talentované útočníky - novou posilu Bordeaux Kiese Thelina, který se trefil i v kvalifikaci Ligy mistrů do sítě Sparty, a excentrického forvarda Johna Guidettiho, jenž strávil posledních sedm let v Manchesteru City.

Odepisovat však nelze ani švédskou zálohu, která v posledních letech produkuje velmi pozoruhodné kreativní hráče. Rozhodně se přitom vyplatí sledovat mladičkého hráče, dánského mistra Midtjyllandu Kristofera Olssona, jenž prošel akademií Arsenalu, a to ještě Švédsku na šampionátu chybí Erik Andersson, podle deníku Guardian jeden ze čtyřiceti nejtalentovanějších mladých hráčů na světě. Švédský styl hry by přitom v těžké skupině mohl nadělat velké problémy týmům, které jsou rozhodně většími favority. Výběr trenéra Håkana Ericsona tak nemá co ztratit, a i z toho by mohl těžit. Síla Švédů je nepředvídatelná - je jasné, že talentovanější hráče mají jiné výběry, mužstvo však může čelit z jasně vytyčeného stylu hry.

Je nám líto, video expirovalo.
S čím jdou do turnaje Italové a Švédové?
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články