Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Dovalil: Při nominaci jsme hodně přihlíželi i k detailním statistikám

Kaprun (Rakousko)/Praha - Mistrovství Evropy hráčů do 21 let se blíží a fotbalová veřejnost má již po neděli jasno, jak vypadá český kádr pro šampionát. Pro trenéra Dovalila a jeho realizační tým byly kromě jiných faktorů, koho na soupisku vybrat, důležité také detailní statistické údaje o hráčích. 

Sport
zdroj: ČT4

"Na osmdesát procent jsem o nominaci už měl jasno, ale přihlížel jsem ke třem důležitým momentům," popisuje trenér Jakub Dovalil v rozhovoru pro Českou televizi. "Jedním z nich je celá sezona, poté jak zvládá utkání tady u nás a v neposlední řadě jsou to také statistické údaje. Kolik toho odehrál, jaké měl údaje - branky, přihrávky, in-stat index a tak dále," doplňuje.

Kouč jednadvacítky měl na výběr velké množství kvalitních hráčů v defenzivě, a také proto vynechal z nominace talentovaného stopera Romana Poloma či pravého beka Tomáše Holeše. "Ve středu obrany máme hráče, kteří tam mohou zaskočit, například Ondra Petrák, který na postu nastoupil v Norimberku, nebo Jugas či Takács. Jsme schopní to odehrát ve třech stoperech," líčí Dovalil.

Trenér také čekal na rozhodnutí stabilního člena A týmu Pavla Kadeřábka, zdali se domácího šampionátu zúčastní. "Z předběžné nominace bylo jasné, že když byli tři hráči na pravého beka, tak někdo z nich nepojede," vysvětluje.

Dovalil také v přípravném utkání proti Ukrajině, které česká reprezentace vyhrála 3:0, musel zkoušet alternativy za Tomáše Kalase, jenž v prvním utkání šampionátu proti Dánsku nebude moci kvůli karetnímu trestu nastoupit.

Je nám líto, video expirovalo.
Dovalil: O základní sestavě pro Euro rozhodne aktuální forma

V základní sestavě by tak v úvodním zápase měla figurovat stoperská dvojice Jan Baránek - Jakub Brabec. "Jeví se to jako nejvíce pravděpodobná varianta. Celou přípravu jsme odehráli s těmito třemi stopery, za ty dva roky toho mají spolu odehráno nejvíc, takže si myslím, že moc jiných variant tam ani není," říká Dovalil.

Trenéra výkon předvedený proti Ukrajině potěšil. "Podali jsme kolektivní výkon, dali jsme tři góly ze hry, což se nám v posledních čtyřech zápasech nepodařilo. Další plus je to, že se nikdo nezranil, zátěž jsme měli rozloženou tak, abychom mohli před zápasem i po něm normálně trénovat," raduje se Dovalil, přestože měl výhrady k přílišné agresivitě svých svěřenců. "Možná jsme byli až trochu moc agresivní. Měli jsme štěstí, že rozhodčí k tomu byl shovívavý. Kdybychom takto hráli na Euru, tak obdržíme tři čtyři karty," myslí si trenér. 

Kromě Kalase nebude proti Dánsku moci nastoupit ani další opora týmu Václav Kadlec a trenér bude muset hlavně v útoku vyřešit značné dilema. "Celé dva roky jsme čekali, dokud někdo v útoku do nominací nepromluví, bohužel se tak nestalo," přemítá Dovalil.

"Zranil se Krmenčík, který je půl roku mimo, museli jsme přestat počítat i s ním. Honza Kliment střídavě nastupoval na postech pravého záložníka, hrota či podhrota, takže nám z toho vyšlo, že se na něj musíme zaměřit. V prvním zápase může v základní sestavě nastoupit on nebo hráč, pro něhož je to alternativní post, ještě nejsme úplně rozhodnutí," líčí trenér.

"Dojde na nějaká překvapení. Může se stát, že hráči nebudou zastávat posty jako ve svém klubu, ale půjde spíš o jednoho či dva hráče. Spíš už jsme to tady deklarovali, že sestavu se budeme snažit sladit podle aktuální formy a vybrat ty nejlepší hráče podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí," uzavírá Dovalil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články