Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hřebík: Pokud Češi použijí správný způsob hry, mohou uspět s kýmkoliv

Je posledním trenérem, který dovedl jednu z českých mládežnických reprezentací k medaili na velké akci. Jaroslav Hřebík na stříbro z Eura s devatenáctkou stále rád vzpomíná a věří, že na podobný úspěch by mohla navázat na nadcházejícím evropském šampionátu také jednadvacítka. "Jestli budeme kompaktní, použijeme správnou taktiku a dobře zanalyzujeme soupeře, můžeme být úspěšní proti každému," myslí si.

Jaroslav Hřebík
zdroj: ČT24

Jsou to čtyři roky, kdy s českou devatenáctkou okouzlil fotbalový svět. Jeho svěřenci tenkrát na mistrovství Evropy v této mládežnické kategorii předváděli krásnou a moderní hru a od zlata je dělily pouze minuty. Nakonec však favorizovanému Španělsku, v jehož kádru figurovali hvězdy jako Álvaro Morata, Dani Carvajal či Gerard Deulofeu, ve finále podlehli 2:3 po prodloužení.

Jaroslav Hřebík se od slavného turnaje v roce 2011 posunul, z trenéra se stal sportovním ředitelem Sparty, a právě startující evropský šampionát do 21 let tak bude sledovat především jako fanoušek. Avšak málokterý kouč zná současnou kostru českých lvíčat jako on. Hned devět hráčů z výběru Jakuba Dovalila totiž patřilo do jeho stříbrného celku. A právě jak si povedou, bude jednou z věcí, na kterou se na šampionátu konaném v Česku těší nejvíce.

"Bude pro mě velmi zajímavé sledovat, jak se těm hráčům o čtyři roky později bude dařit proti podobným soupeřům, resp. stejným soupeřům, s nimiž se utkávali a které tehdy dokázali porážet. Jsem také hodně zvědavý, jestli a jak se projeví, že v zahraničí je přechod z mládežnického fotbalu do dospělého efektivnější než u nás," řekl Hřebík.

S odstupem času, pořád považujete tým do 19 let za ten nejlepší, který jste kdy vedl? Tedy i lepší než ten, který v roce 2001 zářil v Lize mistrů?

"Ano, stoprocentně to platí i nadále. Všichni hráči se tam přizpůsobili našemu způsobu hry a chtěli ho hrát. Nebyli tam žádné pochybnosti. Nějaký institut pak po mně chtěl přednášku o tom, jak jsme byli schopni hrát takový fotbal. Já jim tehdy prozradil, že to byli právě hráči, kdo si na finálový zápas udělal taktiku. Já to věděl, že si ji udělají sami, jelikož mi bylo jasné, že bude správná. Oni totiž našemu stylu absolutně věřili."

Vaše hra byla tehdy velmi dobře hodnocená ze všech stran…

"Ano, hráči ji totiž tehdy zvládli perfektně. Odborníci nám tehdy nevěřili, že ten styl mohou vydržet. Divil se třeba i španělský trenér, který mi pak řekl, že si myslel, že už to nemůžeme hrát. Tehdy jsme měli 6 zápasů za 18 dní a celou domu jsme hráli tak, že to byl presink od první do poslední minuty. To už nyní neuvidíte."

Pojďme k začínajícímu turnaji jednadvacítek. Jak vidíte šance českého týmu?

"Hodně důležitý bude v tomto první zápas. Ne kvůli tomu, že půjde o první zápas, ale hlavně proto, jak zvládneme hru bez Václava Kadlece, jenž je v současnosti ve výborné formě, a jak zvládneme obrannou hru bez Tomáše Kalase. On je výjimečný hráč, co se týče hlavně rychlosti a dynamických dispozic. Proti Dánsku potřebujeme mít hlavně dobré obránce."

A má Česko dobré obránce bez Tomáše Kalase? Na pozici stopera kvůli tomu naskočí asi Brabec s Baránkem.

"Nevím, kdo nastoupí, ale jestli nastoupí oni dva, tak se trochu bojím, jestli jim nebude chybět potřebná rychlost, jelikož ta bude hodně důležitá. A také nevím, jak jsou sehraní, protože jsem s nimi nebyl na soustředění."

Co si myslíte o výběru Dánska?

"S Dány jsme hráli přátelský zápas, i když tam nebyli všichni hráči, co jsou teď na mistrovství Evropy. Hlavně v druhém poločase hráči poznali, že se to utkání dá zvládnout úspěšně. Sice začátek nevypadal moc dobře, ale v tom vývoji jsme se mohli utvrdit, že organizovanou aktivitou se dá uspět."

Jaké další zbraně by mohli Češi využít?

"Důležité je, aby tým hrál hodně kompaktně. Je potřeba, aby tam nebyl žádný nedisciplinovaný hráč, protože se to vždycky vymstí. Kompaktnost, je-li dobře nastavená, pak eliminuje i individuální dispozice některých nadstandardních hráčů soupeře. Takže jestli se nám to podaří, použije se správný způsob hry a zanalyzujeme dobře soupeře, můžeme být úspěšní proti každému mužstvu. To je alfa a omega. Důležité jsou také zkušenosti z dospělého fotbalu a těžkých zápasů, které naši hráči mají."

Nemůže ale českému týmu uškodit, že před Dánskem nesehrál jediný přípravný zápas v kompletní sestavě?

"To máte pravdu. To je jediný handicap, na kterém trenéři musí za dobu, než se začne hrát, zapracovat. Zejména pak vidím nepříjemnost v tom, že tým není zvyklý na Pavla Kadeřábka. Jeho způsob hry, když se dobře využije, může být progresivní. To je taky důvod, proč se o něj zajímá tolik týmů a proč ho tolik chce Hoffeinheim."

Co tlak domácího prostředí?

"Ne, ten na hráče mít vliv nebude. Jsou už dospělí. To už není jednadvacítka. Těm hráčům je většinou třiadvacet a mají spoustu zkušeností."

Sport
zdroj: ČT4

Jak se vám vůbec líbí nominace českého týmu? Nechybí vám tam nějaké jméno?

"Ne, ne. Musím uznat, že hráči jsou vybraní velmi dobře. Jsou to prověření fotbalisté. Stačí uvést příklad. Já za dva roky u reprezentace vyzkoušel asi 42 hráčů a myslím, že Jakub Dovalil si jich 40 také minimálně vyzkoušel."

Trenéru Dovalilovi ale určitě bude chybět Matěj Vydra, kterého nepustil Watford. Neuvažovali jste o něčem podobném ve Spartě?

"Já u devatenáctky zažil něco podobného. Vydra tehdy přijel na přípravný zápas a odehrál ho dobře, jenže Udine ho nepustilo. A tehdy nepustila ani Sparta Kadlece. Vím, že kdyby tehdy hráli, tak jsme ME vyhráli. Teď jsem se proto snažil přimluvit, aby od nás ze Sparty všichni jeli."

Co vůbec trenér Dovalil? Jak jeho hodnotíte?

"Myslím si, že je to trenér na správném místě, ale víc ho hodnotit nebudu. Trenér trenéra by neměl hodnotit."

Mohlo by ME být odrazovým můstkem pro některého českého hráče do ciziny?

"Určitě. Týmu se ale nesmí dařit jenom výsledkově, ale musí předvést i určitou herní kvalitu. Platí taková zásada, a my jsme ji snad přijali, že správný způsob hry pomůže převýšit individuální schopnosti a dovednosti. Když ho zvolíte, tak vzniknou situace, které jde zvládat jednodušším řešením. A když naši hráči budou tento způsob hry zvládat, bude o ně v Evropě zájem."

Co je tedy v českém případě správný způsob?

"No třeba takový, že nebudeme jenom bránit a hrát jen na rychlé protiútoky. Za takových podmínek by mohl vystřelit nějaký nadstandardně rychlý hráč, který ale v českém týmu není. Máme rychlé hráče, ale nejsou úplně superrychlí. Hrát zezadu tedy nemůžeme, aby na sebe hráči upozornili. Musí to být tedy hra, která je standard Evropy, což je aktivní hra s presinkem a moderními náběhy za obranu."

Kdo je dle vašeho názoru hlavní favorit na celkový triumf?

"Všichni tvrdí, že Německo, a Němci si to myslí taky. Já je v současné době neviděl, ale očekávám, že budou mít v týmu kvalitní hráče. Dobré hráče má i Anglie, takže největšími favority budou podle mě Angličani a Němci."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články