Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lavička si před Italy láme hlavu se sestavou. Uvažuji o několika změnách, přiznal

Tychy (Polsko) – Koho postavit? Kam ho postavit? Jakou taktiku nastavit? Trenér Vítězslav Lavička má před střetnutím s Itálií na mistrovství Evropy do 21 let plnou hlavu otázek. Uvažuje, že na veledůležité střetnutí udělá několik změn oproti úvodní porážce s Němci. Kouč národního celku také věří, že když se jeho svěřenci zlepší a předvedou standardní výkon, mají reálnou šanci uspět a udržet naději na postup do semifinále. Přímý přenos utkání včetně studia sledujte od 17:25 na ČT sport nebo na webu ctsport.cz. 

Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK/DPA autor: Jan Woitas

"To víte, že přemýšlíme a spolu s trenérským štábem jsme si lámali hlavu nad tím, jak zareagovat na prohraný první zápas. Včera i dnes jsme měli poradu a zkoušeli jsme si různé varianty, které by v danou chvíli mohly být tím nejlepším. Uvažujeme o tom, že na několika postech dojde ke změnám," řekl Lavička.

"O sestavě ještě jasno nemám. Jsou tam pořád otazníky. Jsme blízko k tomu, abychom měli definitivně jasno. Dnešní podvečerní trénink by měl sloužit k tomu, abychom si tam vyzkoušeli určité varianty a abychom se definitivně a správně rozhodli," dodal Lavička.

Zřejmě nejvíce si láme hlavu nad pozicí pravého beka, kde s Německem hrál jinak spíše záložník Michal Sáček. "Je to jeden z nejožehavějších postů, který chceme vyřešit. Ale není jediný," konstatoval Lavička.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo U21 - Česko U21

Otázkou je také to, zda záložník Antonín Barák už bude moci nastoupit v základu. Proti Německu po doléčení zranění jen střídal a v pondělí skončil dříve s tréninkem. "To bylo spíš z preventivních důvodů. Dneska bude trénovat bez nějakých úlev a věříme, že jeho sval vydrží. Jestli se rozhodneme pro variantu se základem, to ještě uvidíme," řekl Lavička.

Jeho svěřenci si nedělní porážkou hned na startu ME výrazně zkomplikovali boj o postup. Do semifinále projdou jen vítězové tří skupin a nejlepší celek z druhých míst, takže čeští mladíci už nesmějí zaváhat a potřebují ve zbylých zápasech s Itálií a Dánskem vyhrát.

"Když vidíte jména našich soupeřů, s touhle variantou bylo třeba počítat už před Eurem. První zápas se nám nepodařil uhrát, ale turnaj pro nás nekončí. Včera jsme se věnovali rozboru utkání, ale hlavně tomu, abychom v hráčích znovu probudili zdravé sebevědomí, chuť se o to porvat," řekl Lavička.

"Moc nemám rád slovo muset. Budeme hrát o to, abychom udrželi naději, to je hlavní motto zápasu. Čeká nás těžký soupeř, ale pokud se zlepšíme a ukážeme náš standard, který jsme schopni hrát, myslím, že je reálná šance uspět," uvedl kouč. "Potenciál toho týmu je vyšší, než jsme ukázali s Německem. Na tom jsme se shodli při hodnocení všichni včetně hráčů. Zítra máme velkou šanci ukázat, že jsme dobrý tým," doplnil.

Němci jsou hlavním favoritem na zlato, ale velikou sílu má i Itálie. "Možná jsou ještě agresivnější než Němci. Mají takticky velmi propracovaný systém hry, velmi kreativní hráče ve středu pole a velmi rychlá křídla. Před brankou pak velmi urostlé kluky, kteří se umí prosadit. Tam si budeme muset dát největší pozor," dodal Lavička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články