Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Malík bude kandidovat na místopředsedu FAČR, uchazeči o post předsedy předložili nominace

Jedna očekávaná a jedna zbrusu nová informace se objevily před červnovými volbami vedení tuzemského fotbalu. Současný předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík, jenž oznámil, že post obhajovat nebude, se rozhodl ucházet o pozici místopředsedy a člena výkonného výboru. Tam chce i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. A tři už ohlášení kandidáti na místo předsedy, Karel Poborský, Vladimír Šmicer a Petr Fousek, potvrdili kandidatury tím, že předložili dostatečný počet nominací. Asociace o tom informovala na svém webu. 

Všichni tři uchazeči ohlásili záměr stát se novým předsedou FAČR už dříve, oficiálními kandidáty jsou ale až nyní. Ke dni uzávěrky kandidátek museli podle stanov asociace předložit dostatečný počet nominací - musely je podpořit aspoň tři krajské svazy, nebo sedm okresních svazů, nebo 10 klubů od první ligy po divizi. Všichni tři uchazeči splnili požadovanou kvótu s rezervou.

Dlouholetý funkcionář Fousek, který dříve zastával post generálního sekretáře a řadu let působí ve strukturách mezinárodních federací FIFA a UEFA, neúspěšně kandidoval na předsedu v roce 2017. Tehdy ho na druhý pokus porazil Malík. Fouska podpořilo pět krajských a 14 okresních svazů i 19 klubů. Z první ligy jsou to Slavia, Bohemians 1905, Karviná, Pardubice, Olomouc, Slovácko a Liberec.

"Nesmírně si vážím vyslovené podpory. Jenom se potvrdilo to, co jsem avizoval již dříve - že mě podporují jak profesionální, tak amatérské kluby, ale i kraje a okresy, a to jak z Čech, tak z Moravy," uvedl v tiskové zprávě Fousek.

"Moje skutečná podpora ale bude nepoměrně větší, protože drtivá většina okresních a krajských svazů i značná část profesionálních klubů ocenila můj program a vizi i moje funkcionářské zkušenosti. Co je ale nejdůležitější, to je výrazné pochopení pro nutnost změn a reforem v českém fotbale, o které usiluji," dodal.

Seznam kandidátů do výkonného výboru před valnou hromadou Fotbalové asociace ČR

Předseda: Petr Fousek, Karel Poborský, Vladimír Šmicer.

Místopředseda za Čechy: Michal Fischer, Martin Malík, Jan Richter, Rudolf Řepka, Adolf Šádek, Vladimír Šmicer.

Místopředseda za Moravu: František Jura, Václav Salač, Jiří Šidliák, Zdeněk Zlámal.

Předseda řídící komise pro Čechy: Martin Drobný, Tomáš Novák, Jiří Trněný, Roman Žďárský.

Předseda řídící komise pro Moravu: Pavel Nezval, Oldřich Racek.

Člen za Čechy (tři volená místa): Václav Andrejs, Ladislav Čičmanec, Michal Fischer, Ondřej Lípa, Martin Mulač, Tomáš Neumann, Tomáš Novák, Tomáš Provazník, Jan Richter, Rudolf Řepka, Vladimír Šmicer, Benjamin Vomáčka, René Živný, Josef Žižka.

Člen za Moravu (dvě volená místa): Vladimír Kristýn, Karel Kula, Radek Zima.

Člen za první a druhou ligu (dvě volená místa): Tomáš Bůzek, Martin Malík, Jiří Rýva, Dušan Svoboda, Adolf Šádek, Jaroslav Tvrdík.

Šmicra nominovaly tři krajské a 17 okresních svazů a dva kluby. Sedmatřicetiletý vítěz Ligy mistrů ze sezony 2004/05 s Liverpoolem a vicemistr Evropy z roku 1996 je kandidátem hnutí F-evoluce, která usiluje o změny v českém fotbale. Dostatečný počet nominací získal i Šmicerův někdejší reprezentační spoluhráč a další člen týmu ze "stříbrného" Eura před 25 lety Poborský.

"Jsem rád za podporu změn v českém fotbale a děkuju za ni společně s celým týmem. Je poměrně výrazná i přes to, že jsme se museli více než pouhému sbírání nominací věnovat především pomoci klubům, okresům a krajům," uvedl Šmicer v prohlášení pro média.

Malík už dříve oznámil, že na post předsedy znovu kandidovat nebude. Nyní je jasné, že se bude ucházet o pozici místopředsedy a také člena výkonného výboru za ligu. 

"Rozhodnutí kandidovat ve mně dozrálo až během dnešního dopoledne. Mám k tomu několik důvodů. Jsem především zklamaný určitým negativním přístupem ze strany některých kandidátů, kteří neřeší faktické problémy, které fotbal má. Ale populisticky jednoduše hází všechno a všechny do jednoho pytle," řekl Malík v nahrávce pro média.

"Když nic jiného, tak naše reprezentace jsou jednoznačným důkazem, jakých se dosáhlo úspěchů. Kdo si myslí, že je to náhoda a ne tvrdá práce spousty lidí, asi nikdy ve fotbale nepůsobil. Nikdy bych k tomuhle rozhodnutí nedospěl, pokud bych necítil podporu některých lidí, zejména z profesionálních klubů, kteří podobně jako já vnímají, kolik práce pro český fotbal se během mého působení v čele asociace odvedlo," dodal.

Věnovat by se chtěl hlavně rozhodčím. "Jsem překvapený, že nikdo z těch, kteří po valné hromadě chtějí hromadně očišťovat český fotbal, nemluví jasně o příčině, která český fotbal trápí nejvíc. A to je situace kolem rozhodčích. Od nikoho jsem neslyšel konkrétní plán. Pokud se tomu budeme vyhýbat, nic pozitivního se neodehraje a nezmění se nic. Byl jsem to já, kdo nastartoval náborový projekt Chci pískat a mám určitou vizi, jaký by měl být další vývoj v oblasti rozhodčích," uvedl Malík.

Na funkci místopředsedy za Čechy podali kandidaturu i Šmicer, plzeňský šéf Adolf Šádek či bývalý generální sekretář FAČR a nový teplický ředitel Rudolf Řepka, rovněž tvář F-evoluce. Za Moravu se mimo jiné uchází i stávající místopředseda Zdeněk Zlámal. Na post člena výkonného výboru za ligu budou kandidovat předseda představenstva Slavie Tvrdík či Dušan Svoboda, jenž šéfuje Ligové fotbalové asociaci, která řídí první a druhou ligu. Šmicer pak podal kandidaturu také na člena výkonného výboru za Čechy.

Spekuluje se, že by Šmicer mohl při volbách ustoupit Fouskovi a ucházet se o pozici místopředsedy. Další dva kandidáti Poborský a Fousek usilují pouze o předsednický post. Členem výkonného výboru za Čechy se chtějí stát například trenér futsalové reprezentace Tomáš Neumann či další z tváří F-evoluce a bývalý zaměstnanec FAČR Ondřej Lípa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články