Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dřív se lidi báli, teď budou volby svobodné, říká Hašek a sám by volil Šmicera

Ve fotbale má za sebou snad všechno, co mít mohl. Od fotbalového reprezentanta přes uznávaného kouče po předsedu svazu – přesto Ivan Hašek nehodlá usilovat o funkce v blížících se volbách do vedení Fotbalové asociace České republiky. Jasně ale hlásí, že změna je třeba, a věří, že nové vedení hodně pročistí vzduch a vztahy narušené lidmi kolem bývalého místopředsedy Romana Berbra.

Ivan Hašek
zdroj: ČT sport

Zdravý průvan vidí už v tom, že volba bude svobodná. "To je, skoro jako když v roce 1989 padli komančové. Už tam nebude strach z represí a z toho, že někdo přijde o funkce. A to je nejdůležitější – jsou tři kandidáti a nikdo není pod žádným tlakem, že bude kvůli volbě nějakým způsobem dehonestovaný," vysvětluje muž, který byl dvakrát zvolen nejlepším fotbalistou ještě v bývalém Československu.

Hašek také vzpomíná, jaké to bývalo dřív. "Lidi se báli, že když někde vystoupí a někomu se postaví, tak oni, jejich klub nebo vůbec to prostředí, v němž se pohybovali, budou biti," vybavuje si sedmapadesátiletý fotbalista, který v česku oblékal dres Sparty, ale hrál i ve Francii a Japonsku.

Více o volbě předsedy FAČR v novém Fotbal fokus podcastu (k poslechu i na Spotify):

Praktiky, jejichž představitelem byl hlavně bývalý místopředseda asociace Roman Berbr, jenž je nyní vyšetřován kvůli manipulaci s výsledky zápasů, by měly skončit, a proto chce Hašek změnu.

"Nefunguje to. Nedostatky současného vedení jsou vidět na první pohled – nemá důvěru veřejnosti. A tlak od veřejnosti, médií, fanoušků a celé společnosti je jasný, vrátit fotbalu důvěryhodnost," vysvětluje Hašek.

Ze tří kandidátů, kterými jsou Karel Poborský, Vladimír Šmicer a Petr Fousek, by dal hlas Šmicerovi, ale je přesvědčený, že každé z těch jmen je zárukou, že český fotbal půjde dopředu. "Znám se se všemi a jsem rád, že jsou tři kandidáti a je z čeho vybírat. Ale k Láďovi Šmicerovi mám nejblíž, jsme kamarádi a znám ho nejlíp. Vím, že si to rozdají, aniž by se pomlouvali. Jsou to kamarádi a je to férový boj."

Sám ale o tom, že by znovu kandidoval, vůbec neuvažoval. "Já vůbec ne. Už jsem si to vyzkoušel a stačilo mi to," naznačil, že nejde zrovna o procházku růžovou zahradou.

Kouč, který vedl i národní tým, ale naposledy trénoval hlavně v arabských zemích, se nebojí, že by i bývalý fotbalista měl málo zkušeností pro tuhle funkci, která mu změní zásadním způsobem životní styl.

"Ani já jsem s tím problém neměl do doby, než jsem se přesvědčil, že tu valnou hromadu neovládám já, ale přitom nesu za český fotbal plnou odpovědnost," vzpomněl Hašek, jak to fungovalo za Berborvých časů. "Tehdy jsem v tom nechtěl pokračovat. Ovšem teď si myslím, že už je situace jiná, a jsem přesvědčený, že každý z těch tří kandidátů to zvládne," vysvětluje, že není třeba být protřelým manažerem.

Hašek, jenž odehrál v reprezentaci přes padesát zápasů a byl i kapitánem, však nečeká, že změna přijde hned a narušené vztahy propletené všemi soutěžemi se upraví současně s volbou nového šéfa FAČR. "Nepůjde to hned, ale je k tomu dobře nakročeno a postupem času se situace zlepší a srovná s okolním světem. Fotbal nebude nikdy křišťálově čistý, tak jako není nic ostatního, ale blýská se na lepší časy a bude líp."

Čistku ve vedení svazu nevidí zase úplně radikálně, ale je třeba. "Myslím si, že až přijde nové vedení, bude hloubkový audit a samozřejmě nejde pokračovat bez všech zaměstnanců, ale ti, kteří mají nějaké škraloupy, by měli být vyměněni," říká jasně.

Hašek se poslední roky pohybuje v oblastech, kde český fotbal nebývá hlavním tématem hovorů, ale je přesvědčený, že známé jméno pomůže. "Třeba Šmícu s Poborákem tam znají dobře a Petr Fousek má také velmi dobré jméno na UEFA, takže to tomu zvolenému určitě zaručí dobrou pozici v důležitých zahraničních orgánech. Oproti tomu, co tam je teď, jsou to skuteční reprezentanti našeho fotbalu," tvrdí přesvědčeně.

Hašek sám se chystá na další trenérskou štaci, ale už chce být blíž rodině. "Mám čtyři vnoučata, takže bych ty cvrčky rád viděl častěji, proto chci někam blíž. Zatím jednám, ale ještě jsem nic nepodepsal," vysvětluje, jak to vypadá s jeho příštím angažmá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články