Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Majitelé klubů mají strach z odpovědnosti za smrt, řekl Neville k restartu Premier League

Bývalý kapitán Manchesteru United a v současné době sportovní komentátor Gary Neville zkritizoval majitele klubů i vedení anglické fotbalové ligy. Podle něj se bojí veřejně podpořit obnovení přerušené soutěže, protože se obávají odpovědnosti v případě, že by někdo v souvislosti s restartem podlehl koronaviru.

Gary Neville
zdroj: PA autor: Mike Egerton

Premier League je kvůli onemocnění COVID-19, které bylo ve Velké Británii potvrzeno u 182 tisíc osob a zemřelo s ním přes 28 tisíc lidí, pozastavena od poloviny března. Vedení soutěže a zástupci klubů se v pátek shodli, že chtějí přerušenou soutěž dohrát. K tomu však potřebují uvolnění přísných opatření, o nichž bude vláda jednat ve čtvrtek.

"Pro Premier League je to noční můra. Pořád vykřikují, jak je zdraví na prvním místě, ale vzápětí dodají, že chtějí ligu restartovat," napsal Neville na Twitteru. "Vážil bych si jich mnohem víc, kdyby řekli: Ano, je zde zvýšené zdravotní riziko, ale jsme ochotni ho podstoupit. To ale neudělají, protože jsou k smrti vyděšení," dodal.

Bývalý obránce anglické reprezentace poté komentoval otázku, co by se podle něj stalo, kdyby v souvislosti s obnovením ligy někdo podlehl koronaviru. "I proto jsme od žádného z majitelů nebo významných funkcionářů neslyšeli veřejnou podporu restartu. Mají strach z viny a odpovědnosti."

Obnovení nejvyšší soutěže mezitím veřejně podpořil šéf Crystalu Palace Steve Parish, který se obává nepříjemných právních dopadů. "Nechci řešit zkrácení nebo anulování ligy nebo počítat průměrný bodový zisk na zápas. Následky jsou velmi komplexní a mohly by z toho být soudy trvající nejen měsíce, ale i roky," konstatoval ředitel jedenáctého celku tabulky.

Brighton nechce dohrávat ligu na neutrálních stadionech

Možnost dokončit soutěž se naopak nezamlouvá v tabulce patnáctému Brightonu. Konkrétně návrh, že by se mělo rozhodovat na neutrálních hřištích. Podle výkonného ředitele klubu Paula Barbera by to narušilo regulérnost Premier League. 

"Všichni musíme být připraveni ke kompromisům a je nám jasné, že se nejspíš bude muset hrát za zavřenými dveřmi. Úsilí vlády o omezení šíření koronaviru plně podporujeme, ale hrát na neutrálních stadionech v téhle kritické části sezony? Je evidentní, že budeme znevýhodnění, když nebudeme moci hrát doma ve známém prostředí," uvedl Barber.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články