Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čekání na vakcínu? Premier League by se mohla hrát bez diváků i celou další sezonu

Celá příští sezona Premier League za zavřenými dveřmi? Anglické kluby údajně vážně počítají i s touto variantou. Stadiony by se mohly otevřít, až když bude k dispozici vakcína proti nemoci COVID-19, informuje Daily Mail.

zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

Na pátečním jednání se kluby Premier League shodly na záměru dohrát současný ročník, a to na neutrálních stadionech. O osudu příští sezony se ještě nerozhodlo, ale stále pravděpodobnější je scénář hry bez diváků.

To by se ovšem neobešlo bez velkých finančních ztrát, a to nejen z prodeje vstupenek. Nejvíce by patrně utrpěly Manchesetr United a Arsenal. Podle odhadů Daily Mail by se částky šplhaly ke 100 milionům liber v případě londýnského klubu a až 110 milionů liber u Reds (přes 3 miliardy korun).

Otázka měsíců

Základní premisa mít k dispozici vakcínu  není ovšem bezproblémová. Její vývoj je zatím velmi nejistý. A to přestože americký prezident Donald Trump přislíbil maximální urychlení jejího vývoje.

O plánu na bleskové vytvoření očkovací látky proti koronaviru informovala už ve středu agentura Bloomberg. Do projektu, který má kódové označení Operace rychlost světla, se zapojí privátní farmaceutické firmy, vládní agentury a armáda.

Doba potřebná k vývoji vakcíny by se mohla zkrátit až o osm měsíců. Bílý dům prý chce mít do konce roku připraveno 100 milionů dávek vakcíny. Podle expertů by ale v běžné praxi klinické testy zaručující bezpečnost a účinnost vakcíny měly trvat 12 až 18 měsíců.

Premier League se kvůli šíření nemoci COVID-19 zastavila 13. března a zbývá odehrát 92 zápasů.

Zdroj
ČTK, Daily Mail

Hlavní zprávy

Nejčtenější články