Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Anglické kluby se dohodly. Chtějí dohrát Premier League na neutrální půdě

Verdikt jednoznačný: Je třeba dohrát Premier League. Kluby anglické fotbalové ligy se během videokonference shodly. Elitní soutěž by se mohla znovu rozběhnout po 8. červnu a na neutrálních hřištích.

zdroj: REUTERS autor: Paul Childs

Fotbalisté se tento týden mohli začít individuálně připravovat v tréninkových centrech, ale minimálně do příštího čtvrtka budou v celé Británii platit přísná karanténní opatření. I po jejich případném částečném uvolnění zůstanou omezení týkající se odstupů mezi lidmi, ale kluby doufají, že by během několika týdnů mohly začít s týmovými tréninky.

Premier League kvůli tomu bude muset obstarat až 40 000 testů pro hráče a trenéry, aby mohli být pravidelně kontrolováni na COVID-19.

Snahou vedení soutěže bude vrátit se po tříměsíční pauze po 8. červnu. Zápasy se budou hrát bez diváků, přičemž policie už vyjádřila obavy ze shlukování fanoušků před branami stadionů v době utkání.

Všechna hřiště zřejmě nedostanou povolení

Žádný tým by neměl odehrát zbývající zápasy na svých domácích stadionech, neboť vedení ligy nevěří, že všech 20 hřišť dostane bezpečnostní povolení. Policie a zdravotní složky jsou v celé zemi plně zaměstnány bojem s pandemií.

"Liga a kluby zvažují první opatrné krůčky kupředu a vrátí se k tréninku a zápasům pouze na doporučení vlády, lékařských expertů a po konzultacích s hráči a trenéry," uvedla v prohlášení Premier League.

A hlasy proti?

Útočník Brightonu Glenn Murray: "Chápu, proč se lidé zoufale snaží, aby se začal hrát fotbal. Musí se to ale udělat rozumně, ve správný čas a způsobem, který zajistí, aby všichni byli v bezpečí... Při tréninku i zápasech budou na místě sanitky. Je správné je vzít záchranářům? Nevím."

"Každý je v jiné situaci. Mám doma děti a nechtěl bych je ohrožovat. Někteří fotbalisté mají nově narozené děti, které by mohly být náchylnější k nákaze. Někteří žijí se staršími rodiči..."

Představitelé soutěže také přivítali vytvoření vládní lékařské komise pro návrat profesionálních sportovců, jež se sešla poprvé dnes ráno. "Kluby potvrdily své odhodlání dokončit sezonu 2019/20," dodali představitelé soutěže.

Anglická fotbalová liga stojí od poloviny března, zbývá odehrát 92 zápasů. Tabulku vede suverénně Liverpool, jemuž stačí bez ohledu na další výsledky dvě výhry k tomu, aby získal první mistrovský titul po třiceti letech.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články