Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Maxa liga 2024/2025

Těším se, je to největší zápas mé trenérské kariéry, říká Friis před Malmö

Dvě bitvy s těsnými výsledky čeká ve 4. předkole Ligy mistrů trenér fotbalistů Sparty Lars Friis. Zápas s Malmö považuje dánský kouč za svůj největší v dosavadní kariéře a myslí si, že fanoušci týmu touží po návratu do hlavní fáze slavné klubové soutěže ještě více než hráči.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Fotbalisté Sparty odletěli do Malmö k utkání 4. předkola Ligy mistrů

Letenští jsou v závěrečném předkole LM poprvé od roku 2010, do hlavní fáze se naposledy probojovali o pět let dříve. "Je to obrovsky důležité. Je to dlouhá doba, kdy jsme naposledy Ligu mistrů hráli. Hodně mých hráčů s ní nemá zkušenosti a dychtí po tom se do ní probojovat, stejné je to i u realizačního týmu. Fanoušci jsou ještě hladovější a stojí za námi, opravdu se chtějí do Ligy mistrů dostat. Máme před sebou dva velmi důležité týdny," uvedl osmačtyřicetiletý Dán.

Souboj dvou úřadujících mistrů svých zemí a rekordmanů v počtu titulů považuje za vyrovnaný. "Nevidím nás jako jasného favorita. Bude to podle mě velmi těsný dvojzápas. Trenéra Malmö Henrika Rydströma znám velmi dobře stejně jako tým Malmö. Vím, čeho jsou schopní, mají dobrý mix zkušených a mladých hráčů, někteří si zahráli i v Premier League. Talenty přetavili v dobré hráče," podotkl Friis.

Sparta bude chtít Malmö oplatit deset let staré vyřazení z 3. předkola Ligy mistrů. Naposledy se soupeři utkali v únoru v přípravě a Pražané vyhráli 2:1. "Hráli v trochu jiném rozestavení než v nedávné době, i když se k němu zase můžou vrátit. Není to utkání, na které můžeme stoprocentně spoléhat. Henrik byl na začátku svého angažmá v Malmö, teprve rozvíjel svůj styl, kterým chtěl hrát. Něco z toho utkání můžeme využít, ale je to jeden z mnoha zápasů, na které jsme se dívali," mínil Friis.

Jeho tým neprohrál devět soutěžních zápasů za sebou a v osmi zvítězil. "Jsme v dobré pozici. To, co jsme si přáli a plánovali, se vyplnilo. Hodně jsme rotovali sestavou, což bylo důležité, abychom se připravili na podobné zápasy jako zítra s Malmö. Jsme tam, kde bychom měli být. Součinnost ještě trochu vázne, protože jsme hodně točili sestavou, ale máme skvělé fotbalisty a poradí si s tím," řekl bývalý kouč Viborgu a Aalborgu.

Za Malmö hrál v letech 2021 až 2022 současný tahoun Sparty Veljko Birmančevič. "Birma se od příchodu k nám hodně posunul, má velké sebevědomí, které přenáší do zápasů. Jeho fyzická příprava se nikomu nevyrovná, je úžasné, jak celý zápas napadá soupeře. Je velmi rychlý, přímý. Významně se podílí na přípravě gólů, udělal velké pokroky. Nemyslím si, že to je stejný hráč, kterým byl tady. Pracuje tvrdě každý den na tom, aby byl lepší a lepší a týmu ještě víc pomáhal," uvedl Friis.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články