Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kvalifikace o Euroligu žen 2024/2025

Experti před Lille: Bezhlavě útočit by byla sebevražda. Slavia nemá co ztratit a to je někdy výhoda

Dva góly minus a silný soupeř. To jsou fakta před odvetou 4. předkola Ligy mistrů mezi fotbalisty Slavie a Lille. Bývalí hráči červenobílého týmu z pražského Edenu Luděk Zelenka a Pavel Horváth si dobře uvědomují kvalitu francouzského týmu a v postup víc doufají, než věří. Přesto se shodli, že by v Edenu mohlo rozhodovat prodloužení.

Tomáš Holeš ze Slavie čelí akci Jonathana Davida z Lille
zdroj: LOSC

Jak vidíte šance Slavie v odvetě s Lille?

Zelenka: Moc ty šance nevidím, ale ani ne tak kvůli výsledku prvního zápasu, ale spíš kvůli tomu, jakou jsem viděl kvalitu na straně soupeře, který byl fantastický. Je to z mého pohledu brejkový mančaft, který když ještě bude hrát do trošku otevřenější obrany, což se dá v Edenu očekávat, tak bude opravdu strašně nebezpečný. Takže z tohohle pohledu vidím šance Slavie tak na dvacet procent. Dvoubrankový náskok se dohnat dá, když soupeře zatlačíte a nedáte mu šanci na ten tlak odpovídat. Ale bojím se, že Lille odpovídat bude a i v Praze budou hodně nebezpeční.

Horváth: Po tom prvním zápase šance Slavie úplně velké nejsou. Ale ještě bych neházel flintu do žita, protože zvlášť doma, pokud se Slavii podaří vstřelit gól, tak je schopná o postup bojovat. Ale pokud Lille podá výkon jako v prvním zápase a Slavia taky, tak na postup nedosáhnou.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Slavia se chystá na odvetu s Lille

Jak moc pomáhá podpora vlastního stadionu, kde Slavii fanoušci vždycky ženou do útoku, i když hráči Lille jsou určitě na podobnou atmosféru zvyklí?

Zelenka: Je to pomoc, ale i pro soupeře. Bouřlivá kulisa pomáhá všem a prostředí na Slavii není nenávistné, ale čistě fotbalové. Mě to hrozně baví a bezesporu to pomoc je. Ale nemyslím si, že Lille by byl soupeř, kterého to vykolejí, nebo aspoň zaskočí.

Horváth: Domácí prostředí je důležité, a zvlášť pokud by se klukům dařilo, tak se ta podpora fanoušků bude stupňovat. Diváci jsou na to natěšení. Většina z nich věří v to, co říkám, že se podaří dát Slavii gól. A nemusí to být na začátku zápasu. Pak se mohou prát o prodloužení. A už mockrát dokázali, že doma těžké zápasy zvládají.

Není čas ztrácet čas – měla by Slavia na Lille vlétnout hned od začátku, nebo spíš začít opatrně a čekat, s čím přijde soupeř? Co byste zvolil vy na místě Jindřicha Trpišovského?

Zelenka: Já bych rozhodně nebyl pro, aby na to hráči vlétli bezhlavě. Snažil bych se být hlavně přímočařejší, než nyní Slavia obvykle je, a hrál rychleji nahoru. Ale určitě ne za každou cenu, na to bude čas, až se bude blížit konec zápasu a výsledek třeba nebude optimální. Ale od začátku by to byla sebevražda.

Horváth: Vědí, co oni hrají. Určitě si udělali velký rozbor, měli odložený zápas o víkendu. Připravili se na to a čekám takovou tu slávistickou cestu z minulých let, budou spoléhat na vysoký presink, dostat soupeře do nezvyklé situace, pod tlak. Od první minuty na ně asi nevlétnou, ale musejí ukázat, že se o postup chtějí prát. Ale rozhodně nesmějí bezhlavě, protože kdyby dalo první gól Lille, tak už by to asi bylo hotové.

Jde o Ligu mistrů, o prestiž i o velké peníze (za postup v přepočtu 466 milionů, poražený půjde do Evropské ligy jen s prémií 107 milionů) může i tohle ovlivnit psychiku hráčů?

Zelenka: Může to být v jejich hlavách, ale díky tomu, že je tam pořád ten padáček Evropské ligy, tak to není ještě buď Liga mistrů, nebo nic. Když jsme vypadli z Ligy mistrů, tak to bylo zklamání. Tady si třeba kluci mohou i říct, že než dostávat v Lize mistrů příděly, tak je lepší sbírat body v Evropské lize. Ty peníze, které za postup jsou, vidí spíš funkcionáři. Hráči mají určitě také vypsané prémie i za Evropskou ligu a ty taky nebudou špatné.

Horváth: Já si myslím, že v tuhle chvíli už to jejich výkony neovlivní. Teď už jsou v pozici, že to jdou zkusit, pozici mají těžkou a všichni vědí, že soupeř je výborný. Už nemají co ztratit a to někdy bývá výhoda.

Tipnete si výsledek?

Zelenka: Spíš řeknu, že bych Slavii strašně přál, aby se rvala až do konce. Takže si přeju 2:0.

Horváth: Já si tipnu, že Slavia vyhraje 2:0 a bude prodloužení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články