Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nejlepší tým v žebříčku FIFA míří do Edenu. Zaskočí Češi hvězdami nabitou Belgii?

Po kanonádě s Estonskem čeká fotbalovou reprezentaci ve druhém střetnutí kvalifikace o postup na mistrovství světa favorizovaná Belgie. "Rode duivels" vedou od podzimu 2018 žebříček FIFA a z posledních devatenácti zápasů jen jednou prohráli. Češi přesto věří, že bronzový tým z minulého šampionátu dokážou v Edenu potrápit a napodobit předloňské vítězství nad Anglií. Přímý přenos utkání sledujte od 20:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Kevin De Bruyne a Romelu Lukaku se radují z gólu Belgie
zdroj: ZUMA autor: Dppi/Jeroen Meuwsen

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ve středu vyhráli 6:2 na neutrální půdě v Polsku nad Estonci, Belgičané na úvod kvalifikace porazili doma Wales po obratu 3:1. Vzájemné měření sil může být jedním z klíčových v boji o přímý postup na šampionát.

Obě reprezentace však ani zdaleka nenastoupí v nejsilnějším složení. Budou jim chybět například hráči, kteří působí v Bundeslize a po návratu do Německa by kvůli koronavirovým opatřením museli do karantény. Češi budou postrádat brankáře Jiřího Pavlenku, obránce Pavla Kadeřábka, záložníka Vladimíra Daridu a útočníka Patrika Schicka. Belgičanům nepomohou gólman Koen Casteels, obránce Thomas Meunier a záložník Thorgan Hazard.

"Jsme rádi, že jsme do kvalifikace dobře vstoupili, ale s Belgií to bude úplně jiný level. Bude to asi nejdůležitější zápas kvalifikace. Je škoda, že kluci z Německa nemohou hrát. Ale věřím, že máme plno skvělých hráčů, kteří je nahradí. Věřím, že máme tým na to je porazit," řekl záložník Tomáš Souček, který se ve středu blýskl hattrickem.

Belgičané jsou jedním z nejlepších reprezentačních celků současnosti. Vyhráli 16 z posledních 17 soutěžních utkání a v kvalifikacích mistrovství světa bodovali v 21 duelech po sobě. K hlavním hvězdám patří kanonýr Interu Milán Romelu Lukaku, záložník Manchesteru City Kevin De Bruyne či brankář Realu Madrid Thibaut Courtois.

"První místo v žebříčku hovoří za vše. Mají teď zlatou generaci - skvělé hráče, skoro vůbec neprohrávají. Jsou favoritem ve skupině, ale už v minulé kvalifikaci se nám podařilo překvapení s podobně silnou Anglií. I proto věřím, že jsme schopni je potrápit a třeba i vyhrát," burcoval Šilhavý, jehož tým už 35 střetnutí po sobě neremizoval.

"Je to jeden z nejtěžších soupeřů na světě. Jména, co tam mají, si vůbec nemusíme říkat. Asi nemáme co ztratit. Doufám, že předvedeme výkon jako proti Anglii, když ji tady dokázali kluci porazit," dodal český útočník Tomáš Pekhart.

Belgičané navíc neprohráli ani jeden ze sedmi soutěžních duelů s českým nebo československým týmem. Z deseti vzájemných přípravných zápasů ale vyhráli pouze ten poslední v červnu 2017 (2:1).

Trenér Roberto Martínez jakékoli podcenění odmítá. "Na hru Čechů se pěkně dívá. Mají plno talentovaných mladých hráčů. V Lize národů postoupili mezi elitu, hráči se prosazují v Premier League," upozornil španělský kouč Belgičanů.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Coufal, Kúdela, Čelůstka, Bořil - Souček, Pavelka (Provod) - Masopust, Barák, Jankto - Krmenčík.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - De Bruyne, Dendoncker, Tielemans, Castagne - Mertens, Lukaku, Trossard.

Absence:

Česko: Hovorka, Černý, Kalas, Kolář, Král, Ševčík (všichni zranění), Jemelka (nemoc), Darida, Kadeřábek, Pavlenka, Schick (všichni koronavirová omezení).

Belgie: E. Hazard, Mangala, Witsel (všichni zranění), Casteels, T. Hazard, Meunier, Vermaelen (všichni koronavirová omezení), Carrasco (rekonvalescence).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články