Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Souček napodobil ostrostřelce Baroše. "Nikdy na to nezapomenu," řekl po hattricku v reprezentaci

Famózní formu, kterou týden co týden ukazuje v Premier League, si Tomáš Souček přenesl také do národního týmu. V úvodním utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022 v Kataru vstřelil Estonsku hattrick a výrazně přispěl k vítězství 6:2. Čerstvý šampion ankety o nejlepšího tuzemského fotbalistu roku dal tři góly v jednom zápase jako první český reprezentant od září 2009, kdy se to povedlo Milanu Barošovi při výhře 7:0 nad San Marinem.

Tomáš Souček (uprostřed) oslavuje gól v síti Estonska
zdroj: REUTERS

"Jsem strašně rád, že jsem mohl pomoci týmu a že jsem mohl dát hattrick v reprezentaci. Je to skvělé. Děkuji klukům, že mi to tak krásně připravili. Každého gólu si strašně vážím. Nikdy na to nezapomenu," řekl Souček.

Hattrick v kvalifikačním střetnutí dal jako třetí český nebo československý záložník v historii, před ním to dokázali legendární Antonín Panenka a Peter Dubovský. V polském Lublinu, kde se duel hrál kvůli zpřísnění koronavirových pravidel v Estonsku, mu k tomu stačilo necelých dvacet minut. Prosadil se mezi 32. a 48. minutou.

"Při prvním gólu už poněkolikáté zafungovala spolupráce se Sampim (Janktem), při druhém se mi konečně povedla střela z dálky a za třetí děkuji Kadeřovi (Kadeřábkovi), že mi nahrál. Šel sám na gólmana, klidně mohl střílet, ale ukázal týmovost a připravil mi hattrick." 

Třemi brankami podtrhl povedený týden, v úterý totiž obhájil vítězství v anketě o českého fotbalistu roku. "Jsem rád, že Suk je takhle nažhavený, že mu to takhle parádně vyšlo. Hattrick jako defenzivní záložník, to se jen tak nevidí proti kterémukoliv soupeři. Potvrdil i vítězství v anketě Fotbalista roku. Věřím, že bude takové výkony předvádět dál a bude jedním z tahounů za postupem na mistrovství světa," chválil trenér Jaroslav Šilhavý.

Souček byl rád, že národní tým proti Estoncům dobře zareagoval na úvodní inkasovaný gól ve 12. minutě. "Bylo to nepříjemné. První branku jsme chtěli vstřelit my, nicméně jsem věděl, že kvalita je na naší straně. Možná nám to naopak pomohlo, do poločasu jsme dali čtyři rychlé góly a zaslouženě jsme vyhráli takovým rozdílem." 

Reprezentace se tak ideálně naladila na sobotní domácí šlágr s Belgií. "Hodnotím to velmi kladně. Šlo o první zápas, ten je vždy podstatný. Je to takový klíč do těch dalších. Nyní máme tři dny času připravit se na Belgii. Moc se na to těšíme. Bude to asi největší a nejdůležitější utkání kvalifikace. Věřím, že máme tým na to je porazit," zakončil Souček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články