Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvalifikace o mistrovství světa v Kataru startuje. Češi začínají v Polsku s Estonskem

Nic jiného než zisk plného počtu bodů. Tak berou čeští fotbalisté první utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022 proti Estonsku, které je papírově nejslabším týmem ve skupině. Vzhledem ke zpřísněným opatřením proti koronaviru se nebude hrát v Tallinu, ale na neutrální půdě v polském Lublinu. Přímý přenos utkání Estonsko - Česko sledujte od 20:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Souček
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Trenér Jaroslav Šilhavý dovedl předloni český tým na mistrovství Evropy, na podzim s ním ovládl skupinu B2 Ligy národů a teď s ním touží postoupit i na světový šampionát. Na něm samostatná reprezentace hrála jen jednou, v roce 2006.

Na závěrečný turnaj do Kataru projdou přímo z evropské části kvalifikace pouze vítězové skupin, týmy z druhých míst čeká play-off. V něm se představí ještě dva nejlepší ze skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají velkou šanci, že se minimálně z Ligy národů do baráže dostanou.

"Mistrovství světa je asi to nejvíc, zvlášť když jsme se ho zúčastnili jen jednou. Kdyby se povedlo postoupit, byl by to obrovský úspěch. Všichni si to přejeme a uděláme pro to maximum. Věřím, že minimálně o druhé místo se popereme," řekl Šilhavý.

Ve druhém střetnutí kvalifikace přivítají jeho svěřenci v sobotu v Edenu lídra žebříčku reprezentací FIFA Belgii a úvodní březnový blok uzavřou příští úterý ve Walesu. Zbylým soupeřem bude Bělorusko.

Základem je dobře odstartovat

Češi potřebují do skupiny dobře vstoupit, což se jim v minulosti příliš nedařilo. V posledních čtyřech zahajovacích zápasech světové kvalifikace neskórovali a třikrát po sobě v nich remizovali bez branek. Předchozí kvalifikaci o ME začali historickým debaklem 0:5 v Anglii.

Estonsko by pro národní tým mělo být na úvod ideálním soupeřem. Ve všech třech vzájemných zápasech Češi zvítězili minimálně o dva góly a inkasovali v nich jedinou branku.

Estonci, kteří nikdy nestartovali na velké akci, už 17 utkání čekají na vítězství. Před vstupem do kvalifikace je navíc výrazně zasáhl koronavirus. Do karantény museli prakticky všichni legionáři včetně karvinského záložníka Vlasije Sinjavského a tým bude velmi oslaben. Mužstvo dočasně povede rekordman v počtu reprezentačních startů Martin Reim.

"Věřím, že začátek roku a vstup do kvalifikace zvládneme. Byť je Estonsko outsider skupiny, nikterak soupeře nepodceňujeme. Přistupujeme k tomu s plnou vážností a jednoznačně budeme chtít vyhrát," uvedl Šilhavý, jehož tým už 34 zápasů po sobě neremizoval.

Proti Estonsku zřejmě kouč nasadí všechny čtyři krajánky z Bundesligy, kteří se po utkání od týmu odpojí a vrátí se do svých klubů. Na zápasy s Belgií v Praze a ve Walesu už nebudou k dispozici, protože by po návratu z těchto zemí museli v Německu do karantény.

Předpokládané sestavy:

Estonsko: Aksalu - Lilander, Antonov, Kaljumäe, Pürg - Alliku, Poom, Vassiljev, Frolov, Puri - Sappinen.
Česko: Pavlenka - Kadeřábek, Kúdela, Čelůstka, Bořil - Souček, Darida - Masopust, Barák, Jankto - Schick.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články