Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velké manévry u Estonců kvůli koronaviru. S reprezentací kvůli nevolnosti neodletěl Jemelka

Velké manévry těsně před středečním utkáním kvalifikace mistrovství světa proti Česku museli kvůli koronaviru udělat fotbalisté Estonska. V týmu se objevil jeden nakažený a pobaltský celek proto na poslední chvíli výrazně obměnil nominaci. Z původního výběru vypadla více než polovina hráčů včetně karvinského Vlasije Sinjavského a naopak 10 hráčů bylo dodatečně povoláno. Mužstvo povede i jiný trenér. Ze svěřenců Jaroslava Šilhavého neodletěl kvůli nevolnosti do Polska pouze Václav Jemelka. Přímý přenos utkání sledujte ve středu na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:10.

Estonská reprezentace
zdroj: REUTERS autor: Irakli Gedenidze

Hráči a členové realizačního týmu podstoupili před začátkem srazu o víkendu test a všechny vzorky byly negativní. Mužstvo se sešlo v pondělí a povinné předzápasové odběry odhalily jeden pozitivní případ.

Všichni hráči a členové týmu, kteří s nakaženým přišli do kontaktu, museli do desetidenní karantény. Vyhnuli se jí pouze ti, kteří už nemoc prodělali. Vedení reprezentace se o pozitivním nálezu dozvědělo v pondělí večer a narychlo povolalo 10 nových hráčů. Všichni v noci absolvovali testy s negativním výsledkem.

Z kádru kvůli karanténě vypadli téměř všichni legionáři, ze zahraničních krajánků v mužstvu zůstal pouze obránce Maksim Paskotši z mládežnického výběru Tottenhamu. Proti českému týmu si nezahraje záložník Sinjavskij, který v únoru přestoupil do Karviné. Sedm z 22 hráčů v aktuální nominaci dosud neodehrálo za reprezentační "áčko" ani jedno utkání. Po zápase s Čechy by Estonci kádr mohli doplnit o několik jmen.

Estonci museli sáhnout i ke kompletní změně realizačního týmu. Mužstvo nepovede švýcarský trenér Thomas Häberli, ale rekordman v počtu reprezentačních startů Martin Reim.

Tým také pozměnil původní plán. Do polského Lublinu, kde se středeční utkání s českým celkem odehraje kvůli zpřísněným opatřením proti koronaviru v Estonsku, odletí mužstvo až dnes pozdě odpoledne. V místě výběr pobaltské země neabsolvuje tradiční předzápasový trénink. Utkání má výkop ve středu ve 20:45.

Češi negativní, Jemelka neodletěl kvůli nevolnosti

Český celek naopak koronavirus tentokrát nezasáhl a všichni členové týmu měli negativní test, což se stalo vůbec poprvé během koronavirové pandemie. Covid-19 doposud zasáhl reprezentaci během všech tří podzimních bloků. Z preventivních důvodů ale zůstal doma dodatečně povolaný obránce Václav Jemelka, jemuž se udělalo nevolno.

Jemelka doplnil tým těsně před pondělním srazem poté, co kvůli zranění vypadl jiný stoper Tomáš Kalas. Zadák belgické Lovaně ale kvůli drobným zdravotním problémům na zápas s Estonskem nakonec nebude k dispozici.

"Všechny PCR testy na koronavirus mu vyšly negativně. Ale udělalo se mu nevolno, a tak raději preventivně zůstane v lékařské péči v Praze," řekl tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

V září po úvodním utkání Ligy národů na Slovensku musel původní výběr kvůli dvěma pozitivním případům u členů realizačního týmu do karantény a domácí zápas se Skotskem odehrálo narychlo složené nové mužstvo. Už před duelem v Bratislavě navíc museli do karantény kvůli kontaktu s nakaženým dva hráči, byť byli negativní.

V říjnu kvůli covidu-19 postupně vypadlo sedm hráčů a hlavní trenér Jaroslav Šilhavý. O měsíc později pak koronavirus vyřadil záložníka Davida Pavelku a útočníka Tomáše Pekharta, který měl falešně pozitivní výsledek.

Tentokrát zasáhl covid-19 pouze fotografa a kameramana, který měl s reprezentací do Polska k utkání cestovat. S nikým z týmu ale nepřišel do kontaktu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články