Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Experti o reprezentaci: I Anglie se porazit dá, tvrdí Lička. Vízek vidí problém - první dotek s míčem

Reprezentace po výhře nad Černou Horou opět zvýšila postupové šance v kvalifikaci mistrovství Evropy. Tým ukázal, že má charakter, ale všechno stále není ideální. "Třicet metrů od branky soupeře naše kombinace vázne, proto je málo finálních přihrávek," řekl trenér Jaroslav Šilhavý, který lituje hlavně zranění Bořka Dočkala a věří v účast na ME. Postup vyhlíží i experti. Verner Lička si dokonce myslí, že by se k němu Češi mohli přiblížit už doma s Anglií.

Finální fáze drhne, co s tím?

Jako analytik rozebral problém s finální fází českého týmu Verner Lička. "Za poslední roky se filozofie z destrukce změnila na to, jak soupeře přehrát. A tam je důležitý postupný útok, dřív dvacet procent gólů padalo z kombinačních akcí a padesát z rychlých protiútoků, dneska je to naopak," vysvětluje šéf tuzemských trenérů.

"Standardky a protiútoky nám jdou výborně, což dokazujeme všude. Ale kombinace hůř. Tady nejde o to, jestli by se vrátil Rosický, není to o jednom hráči. Tady musí být kreativní všichni. I gólman. Když něco nejde, vždycky je chyba na začátku. A musíme zlepšit hru bez míče, která je teď nejdůležitější, aby hráč s míčem měl hodně možností se rozhodnout. Nám nechybí kreativní hráč, chybí kreativní hráči," dodal bývalý reprezentační útočník.

Kde má reprezentace rezervy? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Národní tým před léty také hodně spoléhal na techniku a nápady Ladislava Vízka, z něhož se nyní stal přísný fotbalový kritik a i jemu schází víc kerativity u hráčů. "Bořek Dočkal by jim pomohl, ale ten už se podle mě neuzdraví," zamyslel se hráč, jehož kariéra byla spjatá s Duklou.

"U našich fotbalistů je problém první dotek s míčem, který my nemáme, a ten ve finální fázi rozhoduje. Před šestnáctkou to musí být cvrkot. Španělé si to dávají a už vědí, kam přihrají míč dál – to u nás není," vysvětluje. A nachází i další problém. "Je to také tím, že vpředu je jen jeden útočník – je tam Schick, toho utaví dlouhými balony. Kdyby byli dva, tak si pomůžou. Jen nabíhající halvové to nezvládnou," tvrdí.

Hodně toho v národním týmu odehrál i Jiří Jarošík, který už se nyní dal na dráhu kouče a studuje trenérskou licenci. Úbytek konstruktivních hráčů ve stále rychlejší hře nevidí jen jako problém českého fotbalu, ale jako problém obecný. "S tím nemají problémy jenom Češi. Kreativních hráčů je čím dál tím míň a není z čeho vybírat."

Jak na Anglii?

Lička si myslí, že uspět v Edenu proti rozjetému celku z britských ostrovů možné je. "Můžeme ji porazit, já tomu věřím. Ale hlavně tomu musí uvěřit hráči, od toho se to odvíjí," vysvětlil svůj pohled na věc.

Podle Vízka by cesta k dobrému výsledku s dosud ve skupině suverénní Anglií mohla vést přes nasazení dvou útočníků. "To by nám zlepšilo právě tu finální fázi, ale Anglii neporazíme. Mají Keana i Sterlinga a ti právě tu finální fázi mají zmáknutou hodně dobře. Našim hráčům schází fantazie," řekl přesvědčeně.

Jarošík vidí cestu na Euro přes Anglii jako hodně zarubanou. "Porazit Anglii nemůžeme. Jsou dobře nastartovaní, střílí jim to. Ale možná nám by nám to mohlo vyhovat, my když máme míč, tak je to trošku utrápený. Když budeme v bloku a hrát na protiútoky, tak by nám to mohlo sedět. Ale Anglie má takovou kvalitu, že by nás měla i tak přejet," tvrdí.

Rozhodne se s Kosovem, co proti němu hrát?

Lička věří, že nejdůležitější při cestě za ziskem zlatých bodů s Kosovem bude načasování formy. "Kosovo má hráče, kteří jsou vesměs vychováváni ve fotbalově vyspělých západních státech. Viděl jsem dost jejich zápasů a oni to opravdu umí. Ale my jsme jako tým přece jen lepší, máme větší potenciál a je jen důležité, abychom v ten den a v tu chvíli dokázali předvést náš nejlepší výkon, a pak vyhrajeme," dodal s jistotou v hlase.

Vízek čeká proti Kosovu hlavně větší nasazení českých fotbalistů, než jaké předvedli v prohraném utkání v Prištině. "Tam musí být větší srdíčko než v Kosovu. Ten zápas musí být na krev, stadion musí hráče hnát – ten zápas to rozhodne. Ale i když bez tří nejlepších hráčů dali tři góly Anglii, tak by to byla ostuda, nepostoupit přes ně. Věřím, že se to nestane, a to nejsem žádný velký optimista," řekl nyní už čtyřiašedesátiletý fotbalista.

I Jarošík si myslí, že doma Kosovo porazíme. "Budeme asi víc na balonu, budeme hrát do plných, což nám moc nevyhovuje, ale věřím, že to doma zvládneme. Chce to nedělat chyby vzadu a pak by nám mohla pomoci i nějaká standardka," řekl muž, který za bohatou kariéru oblékal i dresy Sparty, Chelsea, Birminghamu, CSKA Moskva a Zaragozy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články