Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Šilhavý: Víme, co zlepšit. Tým má charakter, na Euro postoupíme

Na Euro postoupíme. V to věří kouč fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý, který byl společně se svým asistentem u národního týmu Jiřím Chytrým hostem v pořadu Dohráno plus. "Jsme po výletu na Balkán. Teď už myslíme na Anglii, budeme sledovat její hráče a chystat se na zápas v Edenu," popsal kouč svůj program.

V pořadu se hovořilo i o nevydařeném utkání v Kosovu. "Tam jsme chtěli být konstruktivní, to se povedlo, ale soupeř nás nepřehrával, my jsme dělali chyby, chyběla možná i větší koncentrovanost, důraz a neproměňovali jsme šance," konstatoval Šilhavý s tím, že z chyb, které hráči udělali, se musejí poučit. "Ale teď už to nemůžeme napravit. Musíme koukat dopředu," dodal.

Chytrý odmítl to, co bylo hráčům někdy vyčítáno právě v prohraném utkání v Prištině. Že chybělo nasazení, emoce. "Tam emoce nescházely. Vedli jsme, ale udělali jsme chybu a soupeř vyrovnal. Potom možná přišla obava o výsledek a to se projevilo. Spíš jsme si s vývojem zápasu nedokázali poradit, nedostávali jsme se do šancí," dodal.

Šilhavý řekl, že hráči byli na zápas nabuzení. "Ale Balkánce z nich neuděláme. Ti když dali gól, byli na koni. Naši hráči chodili do soubojů, bolelo je to, ale většinou je prohrávali – to musejí zlepšit. Jak kdo jde do soubojů, je o charakteru. Třeba Jankto a Masopust takoví nejsou, ale mají zase jiné přednosti."

Reprezentační situaci rozebíral Fotbal fokus podcast:

Svůj hlavní cíl Šilhavý vidí jasně. "Stabilizovat tým a dát mu tvář. Bylo by hloupé od toho, co chceme, teď ustupovat," vysvětloval a dodal, že třeba kombinační akce na 1:0 v Kosovu, která začala u brankáře, byla nádherná. "To by měl být mustr, o který se snažíme. Tímhle směrem chceme jít."

Finální fáze vázne

Oba trenéři litovali nevyužitých šancí. "Zlepšit finále akcí, průniky do pozic, tam nám chyběla kvalita, tam byl problém. Proto si vytváříme málo šancí," dodal Chytrý s tím, že ani v Černé Hoře jsme moc takových akcí neměli, ale zase jsme se mohli spolehnout na standardky, což v Kosovu také scházelo.

Pak se Šilhavý ještě vrátil k Schickovu řešení náběhu čtyř našich hráčů na dva obránce Kosova, kdy nová posila Lipska volila střelu, kterou brankář s námahou zlikvidoval. "Udělal to dobře, je to na rozhodnutí útočníka. Stačilo deset centimetrů a byl to gól, ale brankář zakročil výborně," konstatoval Šilhavý a k dotazu, proč střelce jediné české branky v Kosovu střídal, řekl, že hráč o to požádal sám, protože měl problémy s kotníkem.

A na dotaz, jestli zvažoval povolání ještě nějakých dalších hráčů, trenér řekl, že sledovali například Tomáše Necida, ale nakonec se rozhodli pro Martina Doležala z Jablonce.

Kritika pomohla

A jak hráči reagovali na kritiku, které se snesla na jejich hlavy po Kosovu? "Snažíme se, aby byl v kádru co největší počet charakterních hráčů, a myslím, že se nám to daří. Kritika jim rozhodně nebyla jedno, byli z toho překvapení. Předtím byli vynášeni do nebe a teď… Ale v Černé Hoře to odčinili," dodal.

Minimální změnu v kádru (jen Coufal nahradil v obraně Kadeřábka) v utkání proti Černé Hoře a zápasu v Kosovu vysvětlil kouč jasně. "Tenhle tým jsme připravovali na první zápas a věřili jsme, že tu porážku odčiní. A ukázalo se, že to bylo dobré rozhodnutí," řekl.

A jak je to se stoperskou dvojicí Suchý – Čelůstka? "Stopeři se řeší dlouho. Suchý a Čelůstka jsou důležití, ale chyby si vyhodnotíme a rozhodneme se. Nikdo nemá místo jisté. Přišel pak Jakub Brabec a odehrál to dobře."

Scházejí Dočkal a Pavelka

Co je třeba zlepšit, vědí oba trenéři jasně. "Momenty po ztrátě míče v přechodové fázi, tam je nespokojenost v obou zápasech, Vytvářeli jsme si málo nebezpečných situací. Musí se zlepšit finální přihrávky," řekl Chytrý.

Šilhavý věří, že tým postoupí na EURO ze druhého místa ve skupině, a do té doby chce zlepšit kombinaci. "Právě posledních třicet metrů od branky soupeře. Až na to budeme víc času, tak to ještě půjde nahoru," dodal Šilhavý.

A koho by Šilhavý chtěl dostat do týmu pro říjnový zápas s Anglií v Praze? "Bořek Dočkal je stále zraněný a ten chybí hodně, zraněný byl i David Pavelka, ale věřím, že do zápasu s Anglií bude v pořádku," řekl. A hned vyřkl další přání: "Pak bych si přál, aby hráči, kteří jsou v zahraničí, víc hráli, protože tím se dostanou nahoru."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články