Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Česká jednadvacítka s Anglií nebere ani bod

Fotbaloví reprezentanti do 21 let poprvé v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2023 odcházejí bez zisku bodu. Lvíčata v pátem duelu prohrávala v Burnley s Anglií 0:3 už po první půlhodině hry. Vlastní gól vstřelil Martin Vitík a o další branky se postarali Anthony Gordon a Florian Balogun. Penaltou skóre snížil až Adam Karabec.

Fotbalový výběr U21
zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK autor: Honza Ján

Výběr trenéra Jana Suchopárka zůstal ve skupině G na prvním místě o dva body před Anglií, která odehrála o zápas méně. V úterý se Češi představí ve Slovinsku. Skupinu doplňují Albánie, Kosovo a Andorra. Na závěrečný turnaj přímo postoupí vítězové skupin a nejlepší celek z druhých míst, zbylých osm týmů z druhých příček čeká baráž. Jistou účast mají pořadatelské země Rumunsko a Gruzie.

"Zápas jsme nezvládli. Mohli jsme ho prohrát vyšším rozdílem. Soupeř byl jednoznačně lepší. Vstup do utkání jsme nezvládli z různých důvodů. Ukázalo se, že úroveň hráčů soupeře, jejich rychlost a taktická vyspělost jsou někde jinde. Bohužel jsme v tom dneska neobstáli," řekl Suchopárek na on-line tiskové konferenci.

Je nám líto, video expirovalo.
Lvíčata nestačila na Anglii, porážku mírnil Karabec

Anglii se povedl začátek a ve čtvrté minutě se ujala vedení, když Gordonovu střelu z hranice vápna usměrnil stoper Vitík do protipohybu gólmana Kováře. "Nechytli jsme začátek. Byli jsme vyjukaní, protože tempo anglických hráčů bylo fakt rychlé. Takové jsme pravděpodobně ještě nikdy nezažili. Kvalita na jejich straně byla hodně viditelná," uvedl Vitík.

O sedm minut později přidali domácí další branku. Balogun vystihl Gabrielovu přihrávku, nahrál Gallagherovi, jehož ránu Kovář vyrazil pouze před zakončujícího Gordona.

S Palmerovou střelou zpoza šestnáctky si český brankář v 27. minutě poradil, ale o chvíli později znovu inkasoval. Ramsey sebral Čvančarovi míč a našel Baloguna, který se z vápna nemýlil. Domácí byli při chuti, Baloguna ale při další střele Kováře nepřekonal.

V 39. minutě Karabce při snaze o kličku nedovoleně zastavil Thomas a italský rozhodčí Fabbri odpískal pokutový kop, z něhož sám faulovaný hráč skóroval.

Rovněž po změně stran hrozili především Angličané, skóre se však už nezměnilo. Neprosadili se Balogun, Gordon, Palmer ani Ramsey. V závěru mohl vstřelit kontaktní gól střídající Kohút, jenže zamířil vedle.

"Tento zápas by pro hráče mohl být motivační. Jestli se opravdu chtějí dostat na špičkovou úroveň, tak musí daleko víc pracovat na rychlosti a předvídavosti. Viděli to dneska na vlastní oči. Věřím, že to bude k jejich prospěchu," prohlásil Suchopárek.

Kvalifikační utkání fotbalistů do 21 let v Burnley o postup na mistrovství Evropy 2023:

Anglie - ČR 3:1 (3:1)

Branky: 5. vlastní Vitík, 11. Gordon, 30. Balogun - 40. Karabec z pen.

Rozhodčí: Fabbri - Tegoni, Bresmes. ŽK: Thomas, Aarons - Kaloč, Gabriel, Koubek.

Sestavy:

Anglie: Bursik - Aarons, Guehi, Harwood-Bellis, Thomas - Skipp, Ramsey, Gallagher (89. Cresswell) - Gordon, Balogun (77. Gibbs-White), Palmer (73. Gomes). Trenér: Carsley.

ČR: Kovář - Gabriel, Vitík (88. Hranáč), Knapík, Fukala (46. Jurásek) - Kaloč, Žambůrek - Karabec (73. Kohút), Čvančara (34. Červ), Šulc - Sejk (72. Koubek). Trenér: Suchopárek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články