Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Bez trenéra i nejlepšího střelce. Česko čeká v generálce na kvalifikaci exotický Kuvajt

Na olomouckém Andrově stadionu si čeští fotbalisté střihnou přípravný zápas s Kuvajtem, v němž se budou chtít vítězně naladit na úterní kvalifikační derniéru ve skupině o postup na mistrovství světa proti Estonsku. Vzhledem k pozitivnímu covidovém testu hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého povede národní tým asistent Jiří Chytrý. Přímý přenos utkání sledujte od 18:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Český nebo československý výběr v dosavadních dvou duelech s Kuvajtem neprohrál. Na mistrovství světa v roce 1982 s asijským soupeřem remizoval 1:1 a před 26 lety v přípravě venku zvítězil 2:1. Mužstvo malé země ležící u Perského zálivu figuruje až na 142. místě žebříčku FIFA. V minulosti ho vedli i čeští trenéři Milan Máčala a Dušan Uhrin starší.

"Co jsme se na Kuvajt dívali, tak šli nahoru - zejména co se týče organizace hry. Je to exotický soupeř, ale všechny týmy už v dnešní době hrají organizovaně a velmi dobře takticky. Věřím, že zápas zvládneme a dobře nás připraví na úterní kvalifikaci," řekl Chytrý.

Reprezentaci povede už podruhé. Poprvé musel zaskočit loni v říjnu, kdy měl Šilhavý rovněž pozitivní test na covid-19. Český celek tehdy v Lize národů prohrál ve Skotsku 0:1. "Pro nás je to samozřejmě komplikace, ale i na tuto variantu jsme byli připravení. Loni ve Skotsku jsme si to vyzkoušeli. S Jardou budeme v častém kontaktu a budeme všechno probírat. Věřím, že obě utkání zvládneme úspěšně," uvedl Chytrý.

Schick, Hložek, Jankto a další marodi

Čeští trenéři opět postrádají řadu zraněných hráčů. V ofenzivě vypadli nejlepší střelec Patrik Schick, který v létě pěti góly pomohl týmu k účasti ve čtvrtfinále mistrovství Evropy, univerzál Adam Hložek a na křídle pak nadále schází Jakub Jankto. "Všichni víme, že Patrik je naším nejefektivnějším hráčem a nejlepším střelcem, takže chybět samozřejmě bude. Věříme ale, že nominovaní kluci ho dokážou nahradit," podotkl Chytrý.

V přípravném zápase příliš změn v obvyklé základní sestavě v plánu není. "Zvažovali jsme několik variant, jak k utkání přistoupit. Nejvíce se ale přikláníme k tomu, že to bude příprava na kvalifikační zápas s Estonskem. Takže myslím, že změn v sestavě nebude tolik. Vyzkoušíme si určité varianty do postupného útoku, zakončení, ve finální fázi a nějaké věci do součinnosti, které nám pomohou v duelu s Estonskem," prohlásil Chytrý.

Ve světové kvalifikaci Češi figurují na druhém místě v tabulce o skóre před třetím Walesem, jenž má ale jeden zápas k dobru. Přímo na šampionát postoupí pouze vítěz skupiny, jímž s největší pravděpodobností bude Belgie. Týmy na druhých pozicích čeká play-off, kde se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají skoro jisté, že by případně obsadili jedno z těchto dvou míst.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články