Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slavia jde na Union s četnými absencemi v defenzivě, Jablonec vyzve Železničáře

Fotbalisté pražské Slavie rozehrají skupinu E Evropské konferenční ligy. Český šampion na úvod přivítá v Edenu sedmý celek loňského ročníku Bundesligy Union Berlín, který v této sezoně ještě nepoznal přemožitele. Jablonec pak doma přivitá rumunského mistra Kluž. Utkání skupiny D, kde jsou ještě Alkmaar a dánští Randers, začne na Střelnici ve 21:00. Slavia hraje v 18:45.

Slávisté do nově vzniklé Evropské konferenční ligy přešli poté, co nejprve vypadli ve 3. předkole Ligy mistrů s Ferencvárosem Budapešť a následně neuspěli ve 4. předkole Evropské ligy s Legií Varšava. V minulé sezoně červenobílí dokráčeli až do čtvrtfinále Evropské ligy, jejich pohárovým maximem je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Další týmy ve skupině E jsou Maccabi Haifa a Feyenoord Rotterdam, které se v úterý rozešly smírně bez branek. Do osmifinále přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský: Union má organizované a technické mužstvo

"Tím, že postupuje přímo do osmifinále jen jeden tým, určitě bude nahoře rvačka. Těžko odhadovat favority. Bude záležet i na pořadí zápasů, s kterými týmy se v jakém období potkáme. Je to hodně vyrovnaná skupina," prohlásil slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Zatímco slávisté se představí v pohárech ve skupině popáté za sebou, Union čeká v této fázi premiéra. Dosud hrál jen před 20 lety dvě kola Poháru UEFA a předtím Pohár Intertoto. Berlínský klub má aktuálně velmi dobrou formu, v sedmi zápasech sezony neprohrál a přemožitele nenašel od začátku května.

"Union skončil sedmý v Bundeslize, jedná se o jeden z předních celků. Teď se drží v horní polovině tabulky, takže je to pro nás určitě skvělá konfrontace po tom, co jsme tady prožili za tři a půl roku - Dortmund a Leverkusen. Je to třetí tým Bundesligy, který za tu dobu přijede do Edenu. Je to jedna z nejtěžších soutěží na světě," řekl asistent slávistického trenéra Jaroslava Köstla.

"Čeká nás tým, který je extrémně běhavý, hodně agresivní. Trochu jako bychom se koukali sami na sebe do zrcadla. Hrají v rozestavění 3-5-2, je to takové 3-3-2-2, což je netypické rozestavení. V Bundeslize jsou zatím neporaženi, je vidět, že trenér tam odvádí dobrou práci. Čeká nás náročný zápas. Samozřejmě se chceme hned na začátku chytit a být úspěšní od prvního zápasu Evropské konferenční ligy," dodal Köstl, jehož svěřenci v generálce porazili Slovácko 2:1 a v lize neprohráli už 52 zápasů.

Pražanům bude kvůli trestu za vyloučení proti Legii scházet defenzivní univerzál Tomáš Holeš a několik hráčů včetně brankáře Ondřeje Koláře či stopera Ondřeje Kúdely zůstává na marodce. Největší otazník zřejmě musí Trpišovský vyřešit ve středu obrany.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Mandous - Bah, Takács, Kačaraba, Bořil - Traoré, Ševčík - Ekpai, Stanciu, Masopust - Kuchta.
Union: Luthe - Friedrich, Knoche, Baumgartl - Trimmel, Öztunali, Khedira, Haraguči, Giesselmann - Kruse, Awoniyi.

Zatímco Jablonec čeká premiérová pohárová konfrontace s rumunským soupeřem, Kluž má s českými týmy bohaté zkušenosti. "Železničáři" naposledy předloni v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů vypadli s pražskou Slavií po dvou prohrách 0:1. Vítězové posledních čtyř ročníků rumunské ligy ale před devíti lety v kvalifikaci LM dokázali dvakrát porazit jiný podještědský tým Liberec.

Jablonec sice v kvalifikaci Evropské ligy nestačil na Celtic Glasgow, ale v závěrečném předkole EKL s přehledem porazil Žilinu 5:1 doma a 3:0 venku a zajistil si historicky druhou účast ve skupině pohárů. Před třemi lety Severočeši v Evropské lize v konkurenci Dynama Kyjev, Rennes a Astany skončili poslední.

Je nám líto, video expirovalo.
Rada: Bude to těžké, zápas chci hlavně přežít

"Budeme si to chtít strašně moc užít a hrát každý zápas tak, abychom dělali Jablonci dobré jméno a dobrou značku. Chtěli bychom se porvat o postup, víme, že to bude těžké," řekl záložník Václav Pilař. "Kluž je teď pro mě trochu neznámá, dřív měli velké individuality směrem dopředu," dodal.

Kluž při obnovené premiéře kouče Dana Petrescua v sobotu prohrála na stadionu Botosani 0:1. Lídři tabulky poprvé v této sezoně rumunské ligy ztratili body. Trenér doufá, že budou v pořádku zranění útočníci Denis Alibec a Billel Omrani.

"V České republice to bude velice těžké utkání, podobné jako proti Botosani. My i Jablonec jsme na stejné úrovni. Když se nám neuzdraví útočníci, bude to pro nás hodně náročné. Potřebujeme, aby Alibec a Omrani hráli," prohlásil Petrescu, který na lavičce zažil vyřazení se Slavií.

Předpokládané sestavy:

Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Houska, Kratochvíl, Pilař - Doležal.
Kluž: Balgradean - Manea (Sušič), Bouhenna, Cestor, Camora - Sigurjónsson, Bordeianu, Boateng - Deac, Debeljuh, Paun.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články