Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Fotbalová asociace zvažuje kandidaturu na pořádání finále Konferenční ligy

Finále Konferenční ligy by se mohlo v roce 2023, nebo 2024 konat v České republice. Kandidaturu na pořádání zvažuje podat Fotbalová asociace, prohlásil její předseda Petr Fousek. Hrálo by se případně pravděpodobně v pražském Edenu. Stadion by ale kvůli nižší kapacitě musel od UEFA obdržet výjimku. "Faktorů, které volbu ovlivní, je hodně. Nejdůležitější je, jaké další svazy budou kandidovat. UEFA ví, že z organizačního pohledu se na nás může spolehnout," řekl Fousek.

"Výkonný výbor mě pověřil, abych jednal s UEFA o možnosti pořadatelství finále Evropské konferenční ligy v roce 2023, nebo 2024. Požádal jsem o toto pověření, protože je to něco, co bychom mohli přivést do České republiky," řekl Fousek.

"Samozřejmě budeme mít konkurenty, ale na druhou stranu máme co nabídnout. Máme za sebou Superpohár UEFA v roce 2013 nebo finále mistrovství Evropy do 21 let v roce 2015. Chtěl bych pokračovat v těchto snahách přivést vrcholné akce UEFA do České republiky. Máme i některé další nápady," uvedl Fousek.

Evropská konferenční liga vznikla jako třetí pohárová soutěž UEFA po Lize mistrů a Evropské lize. V její aktuální premiérové sezoně se z českých zástupců představí v základní skupině pražská Slavia a Jablonec. Finále prvního ročníku se uskuteční 25. května v Tiraně.

"Prestižní to pro nás je nepochybně. Hostit finále jakéhokoli poháru se soutěží UEFA je pochopitelně významná záležitost. Není to každý den. Cesta k tomu bude strastiplná, protože pochopitelně zájemců je hodně. Musíme se do konce září vyjádřit směrem k UEFA," prohlásil Fousek.

"Musíme projevit zájem, potom budeme jednat. Kromě lobbingu musíme naplnit i některé záležitosti. Domníváme se, že by se utkání hrálo v pražském Edenu, kde se konaly i Superpohár UEFA a finále mistrovství Evropy do 21 let," konstatoval osmapadesátiletý funkcionář.

FAČR by ale vzhledem ke kapacitě slávistické stadionu musela jednat o výjimce. "Nároky na finále Evropské konferenční ligy jsou 25 000 diváků plus minus deset procent. Kapacita Edenu je 19 370. Nedosahujeme ani té nižší tolerance. Domnívám se ale, že výjimka je dojednatelná. To je jeden z našich úkolů," podotkl Fousek.

Je nám líto, video expirovalo.
České kluby znají evropské soupeře

"Doufáme, že covid v té době nebude mít takovou pozici jako dneska. Praha má co nabídnout. Když si vybavíme Superpohár Chelsea s Bayernem Mnichov, tak to bylo něco mimořádného," dodal Fousek.

Zkraje října se zúčastní finále mistrovství světa ve futsalu v Litvě, kde se setká s předsedou Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) Giannim Infantinem. Na přelomu září a října je také předjednaná schůzka Fouska a Valtra s představiteli UEFA, předsedou Aleksanderem Čeferinem a generálním sekretářem Theodorem Theodoridisem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články