Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kdo převezme United po Moyesovi? 5 trenérských tipů

Praha - Čtvrtý kouč během necelých dvou let, pokud přitom počítáme dočasného trenéra Ryana Giggse a jeho případnou náhradu. Bilance, kterou si příznivci Manchesteru United u svého klubu ještě na začátku minulé sezony těžko dokázali představit. Kdo nahradí nástupce Sira Alexe Fergusona na trenérském postu v nejúspěšnějším anglickém klubu?

Sport
zdroj: ČT4

1. Louis van Gaal

Jednoznačně nejjistější volba ze všech. Louis van Gaal má obrovské zkušenosti na evropské scéně - dovedl Ajax v roce 1995 k vítězství v Lize mistrů, Barcelonu ke dvěma titulům ve španělské lize, s provinčním Alkmaarem vyhrál Eredivisie. Bayernu kromě doublu a finálové účasti v Lize mistrů v roce 2010 vtiskl základy stylu, na který navázal jak Jupp Heynckes, tak nyní Pep Guardiola.

Van Gaal navíc po mistrovství světa skončí u nizozemské reprezentace a několikrát se nechal slyšet, že by rád trénoval v Premier League. Na trenérský post se jej podle zpráv anglických médií snaží dostat Tottenham, ovšem pakliže se do jednání pustí United, je pravděpodobně jasné, který z týmů bude v přesvědčování silnější. Jediným zádrhelem, který Manchester vábí k volbě jiných trenérů, je fakt, že nizozemskému kouči je 62 let. Vedení United by na post hlavního kouče raději angažovalo muže s dlouhodobější vizí.

Ryan Giggs
zdroj: AP

2. Ryan Giggs

Volba, která by se ještě před rokem zdála dosti neuvěřitelná, je nyní velmi reálná. Giggs ještě nemá zkušenosti s trénováním jakéhokoliv týmu na pozici hlavního kouče. Zná však klub tak jako málokdo, působil již letos v pozici hrajícího trenéra-asistenta a přebírá nyní od Moyese post manažera, přestože byl klubem jmenován pouze dočasně. 

"Giggs může být trenérem, o tom nemám jakékoliv pochybnosti," prohlásil v únoru René Meulensteen, jeden z bývalých vlivných asistentů Sira Alexe Fergusona a toho času trenér Fulhamu. "Má obrovské povědomí o fotbale, rozhodnutí bude mít dobře promyšlená. A je odolný. Dokáže se s médii a se stresem vypořádat bez problémů."

United nyní budou podle hlavního reportéra deníku Daily Telegraph Henryho Wintera mapovat, jak se Giggs vypořádá s posledními čtyřmi zápasy v sezoně. Klub si velmi zakládá na své tradici dávat velký prostor britským talentovaným hráčům i trenérům. Lze si však jen těžko představit, že jeden z největších klubů na světě ponechá byť legendě, avšak nezkušenému trenérovi okolo 200 milionů liber (více než 6,5 miliardy korun) na přestavbu celého kádru.

Sport
zdroj: ČT4

3. Diego Simeone

Argentinský kouč nyní zažívá historický úspěch v Atlétiku Madrid, které se díky jeho vedení vzepřelo diktátu Barcelony a Realu. Rozpočet Atlétika tvoří zlomek toho, co na svůj chod vynakládají oba kluby. Simeone přitom letos se slušnými, ale nijak hvězdnými hráči nadále vede španělskou ligu a překonal Barcelonu ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Trenér má navíc zkušenosti i s vítězným tažením Evropskou ligou, ve finále španělského poháru pak na Santiago Bernabéu po čtrnácti letech překonal Real Madrid.

Výčet Simeoneho úspěchů je enormní a v jeho prospěch hovoří i další faktory. Je mu teprve 43 let, a u United by tudíž mohl vydržet dlouhou dobu - zvlášť když v Atlétiku tráví již nyní delší čas než kterýkoliv trenér za posledních 16 let. Simeone dokáže sjednotit hráčskou kabinu a jeho styl fotbalu není nejútočnější, přesto však velmi bojovný a energický.

Atlético Simeonemu zdaleka nedokáže poskytnout takové finanční podmínky jako zavedený špičkový klub v evropském fotbale. Colchoneros by přitom byli ochotni svého trenéra pustit, kdyby dostali odpovídající finanční náhradu. Simeone však nehovoří anglicky, což by mohl být v prvních fázích problém, a to zvláště z toho důvodu, že obrovská část jeho úspěchu nestojí jen na taktickém porozumění, ale schopnosti motivovat své hráče.

Trenér Martínez za svého působení u Wiganu
zdroj: Getty Images autor: Chris Brunskill

4. Roberto Martínez

Poslední angažmá trenéra, který přišel z Evertonu, United nevyšlo, existuje však naděje, že Roberto Martínez by byl jiný případ. Mladý španělský kouč dokázal každý klub, který trénoval, dovést na vyšší metu. Se Swansea postoupil do druhé ligy a jen o bod ji nedostal do play-off o Premier League. Wigan poté čtyři sezony dokázal udržet v lize a nakonec s ním i vyhrál FA Cup. Everton má zase nyní obrovskou šanci dostat se do Ligy mistrů i s výrazně omezeným rozpočtem oproti jiným klubům.

Martínez je sice španělský kouč a United by preferovali zvolit muže původem z Británie, rodák z Katalánska však od svých 22 let nepřetržitě působí v britském prostředí a má o něm kompletní přehled. Důležitým faktorem, který hovoří v jeho neprospěch, je však nedostatek zkušeností s působením u velkého evropského klubu. Manchester United po sezoně, jakou zažil s Davidem Moyesem, zřejmě přece jen nebude chtít tolik riskovat.

Trenér Dortmundu Jürgen Klopp
zdroj: Getty Images autor: Lars Baron

5. Jürgen Klopp

Žádný špičkový klub, který se poohlíží po novém trenérovi, nemůže přehlédnout to, co dokázal Jürgen Klopp s Borussií Dortmund - dostat klub se skromným finančním zázemím ke dvěma titulům v Bundeslize a účasti ve finále Ligy mistrů. Klopp by pro United byl ideální volbou. Již nyní bez problémů ovládá angličtinu, praktikuje útočný fotbal založený na neúprosném presinku a stoprocentním odhodlání. A navíc je pro Manchester podle zpráv anglických médií jasnou první volbou.

Dá se tedy očekávat, že o snaze United přivést německého trenéra do klubu ještě mnoho uslyšíme. Klopp byl však paradoxně prvním osloveným trenérem, který vyloučil, že do Manchesteru United v létě zamíří. Několikrát v minulosti také podotkl, že dodrží svůj kontrakt, který má vypršet v roce 2018. Od mnoha koučů i fotbalistů si lze představit, že si ještě své původní rozhodnutí rozmyslí, je však vysoce nepravděpodobné, že by se totéž mělo přihodit Kloppovi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články