Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Tohle nevyšlo. Vedení United se zbavilo Moyese

Manchester - To, o čem se spekulovalo už delší dobu, se stalo skutečností. Vedení Manchesteru United odvolalo neúspěšného kouče Davida Moyese. United pod vedením nástupce Alexe Fergusona prožívají nejhorší sezonu od roku 1990. Jméno nového trenéra nebylo zatím zveřejněno, ale spekuluje se hned o několika jménech. Mezi nimi je současný trenér Atlétika Madrid Diego Simeone, ve vzduchu visí i návrat samotného Fergusona. Dočasným trenérem do konce sezony se stal dosavadní hrající asistent Ryan Giggs. Čtyřicetiletý fotbalista, jehož prvním zápasem na lavičce bude domácí sobotní duel proti Norwichi, nyní pracuje na profesionální trenérské licenci a dlouhodobě sbíral zkušenosti právě u Fergusona.

David Moyes
zdroj: Getty Images autor: Jan Kruger

O konci Moyese se hovořilo delší dobu. Hlasy o jeho odchodu zesílily v kuloárech včera, dnes ráno pak klub vydal krátké prohlášení: "David Moyes opustil klub. Rádi bychom mu poděkovali za tvrdou práci, kterou tu odvedl." Padesátiletý Moyes byl o stopce, kterou mu vedení United vystavilo, informován v pondělí pozdě večer.

Moyes přišel do Manchesteru loni v létě z jedenáctileté štace v Evertonu a nahradil trenérskou legendu Fergusona, který po 26 letech v klubu svého skotského krajana sám doporučil. Moyes měl v Manchesteru smlouvu na šest let, ale skončil už po deseti měsících.

United pod jeho vedením vyhráli v lize jen 17 ze 34 zápasů, momentálně jsou na sedmé příčce a hrozí jim, že nepostoupí do pohárů. Jistě budou chybět v Lize mistrů, což se Manchesteru United stalo naposledy v roce 1995. Horší sezonu měl klub už jen v roce 1989/90, kdy v lize skončil třináctý. O rok později byl šestý a od té doby už vždy nejhůře třetí.

Příznivci Manchesteru už delší dobu požadovali Moyesovo odvolání. Před březnovým zápasem s Aston Villou se dokonce nespokojení fanoušci složili na letadlo, které pak neslo nad stadionem Old Trafford transparent "Ten nepravý; Moyes ven". Poslední kapkou byla prohra 0:2 právě na hřišti dřívejšího Moyesova působiště Evertonu. "Byl to mizerný výkon. I jiné zápasy byly v této sezoně šokující, pod přijatelnou úroveň. Tohle prostě není Manchester United, který jde a ničí soupeře," uvedl bývalý fotbalista Gary Neville.

Podle někdejšího vynikajícího obránce, který celou svou kariéru strávil v Manchesteru United, za nějž odehrál 600 zápasů, byl měl klub razantně přehodnotit své směřování. Zároveň se domnívá, že výkony fotbalistů byly pod Moyesem nepřijatelné, kouč však měl dostat více času. Aby se trenérův rukopis vryl do týmu, jsou na to podle Nevilla zapotřebí alespoň dva roky. "Svět je šílenství, aboslutní šílenství, kde průměrný manažer dostává padáka každých 12 měsíců," uvedl.

Zklamaný David Moyes
zdroj: imago sportfotodienst

"Před dvaceti lety jsme se smáli Itálii s tím, že bylo směšné, co se tam děje. Ale teď jsme si na to téměř zvykli," dodal. Nevillovi se navíc nelíbí přístup klubu, který de facto přistoupil na hru s fanoušky. "Fanoušci jsou v právu, ale nemám rád, když profesionálnové, lidé zevnitř, přicházejí s výroky, které naznačují, že by trenér mohl skončit."

Podle britských médií jsou největšími kandidáty na nového trenéra Manchesteru Louis Van Gaal (nizozemská reprezentace), Diego Simeone (Atlético Madrid) nebo Laurent Blanc (Paris St. Germain). Další z favoritů Jürgen Klopp (Dortmund) už předem uvedl, že United vést nebude. "Manchester United je výborný klub, s jeho úžasnými fanoušky se cítím jako doma. Ale moje odhodlání v Borusii je nezdolné," sdělil.

Deník Telegraph dokonce napsal, že mezi případnými nástupci Moyese figuruje i jméno současného kouče Bayernu Mnichov Pepa Guardioly. Tato varianta se ale zdá být spíš z říše omamných látek.

Zdroj
ČTK, Guardian, ČT sport, Sky Sports, BBC, Daily Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články