Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Kauza "Peltových" dotací: Peníze šly i pro mládež Sparty a Teplic

Praha - Na povrch začínají vyplouvat první informace o spojení předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty se státními úředníky kvůli rozdělování dotací. Jeho hybnou silou pro podporu např. juniorských týmů Sparty a Teplic byla náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová. Ona i Pelta jsou nyní kvůli zneužití pravomocí úřední osoby vazebně stíháni. Vedle toho hoří boj o křeslo šéfa FAČR.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK/Taneček David

Předsedkyně České asociace fotbalových hráčů a dlouhodobá kritička poměrů na FAČR Markéta Haindlová kandidaturu kvůli předpokládané absenci podpory nepodá. Naopak se spekuluje hned o několika dalších jménech. Kandidátem by měl být např. mezinárodní sekretář Petr Fousek. Svůj mocenský vliv bude chtít vedle toho uplatnit kontroverzní místopředseda asociace Roman Berbr.

Volba nového předsedy FAČR by se měla uskutečnit na valné hromadě 2. června. Jediným oficiálním kandidátem je zatím Pelta, který byl kvůli zdravotním potížím ve čtvrtek převezen z Prahy do brněnské vazební vězeňské nemocnice.

Uzávěrka přihlášek je právě dnes. O kandidatuře uvažuje Berbr, jeho člověkem by mohl být také Libor Duba, ředitel společnosti Ondrášovka, která český fotbal sponzoruje zejména na regionální úrovni. Bývalý fotbalista Jiří Štajner komentoval jeho případnou kandidaturu lakonicky: "Kdo to je? Ať radši prodává sodovku a nese*e se do fotbalu..."

Společným kandidátem prvoligových klubů by mohl být místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna. Celky se podle předsedy Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody nesnažily najít protiváhu Berbrovi, ale společný konsenzus. Podle Duby tím ale jasně daly najevo, že chtějí ovládnout FAČR, což Svoboda jednoznačně odmítl.

Dalším adeptem na předsedu asociace je pak generální ředitel společnosti STES, která se stará o marketing FAČR, Martin Malík. Mezi favority je také někdejší generální sekretář FAČR a mezinárodní sekretář Petr Fousek. Ten působil jako šéf pořadatelského týmu Eura 21 před dvěma lety, navíc má dobré kontakty na UEFA a FIFA.

Na Peltu mezitím z policejního vyšetřování unikají zprávy. Mimo jiné měl nezákonně protlačit dotace pro jednadvacet subjektů, mezi nimiž nechyběla třeba mládež Sparty, teplická juniorka nebo místní fotbalový klub v Hodoníně, informoval server Aktuálně.cz (na výzvu Vrchního státního zastupitelství v Praze původní obsah článku mediální dům Economia dočasně znepřístupnil, pozn. red.).

Miroslav Pelta u Obvodního soudu pro Prahu 1
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Vedle Kratochvílové, která je také ve vazbě, měla velký vliv na přiklepnutí dotací i členka přerozdělovací komise Soňa Fáberová z pražského magistrátu.

O podporu Hodonína měl Pelta podle Českého rozhlasu eminentní zájem kvůli faktu, že v jeho čele stojí šéf těžařské společnosti MND Zbyněk Parma. Firma MND je zároveň jedním z hlavních sponzorů FK Jablonec, kde má Pelta minoritní podíl.

"Peltovy" dotace v podobě 35 milionů korun směřovaly také do Přeštic či Domažlic na úpravu stadionů, kde se nyní hraje mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let. Podle policie ani jedna z dotací nebyla vybrána podle zákona.

Obvinění čelí i FAČR, asociace však už dřív jakékoliv provinění odmítla. Ve stínu aféry také ministryně školství Kateřina Valachová pozastavila dotace pro sport a následně oznámila, že k 31. květnu odstoupí z funkce. Valachová v pátek uvedla, že Národní rada pro sport vyzvala zástupce FAČR, aby bezodkladně předložili podrobnou zprávu o svém vnitřním financování.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, aktualne.cz, Český rozhlas - Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články