Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Státu měla vzniknout škoda půl miliardy korun kvůli nezákonným opatřením s dotacemi

Praha - Podle vyšetřovatelů se nerozdělovaly dotace pro sport podle zákonných kritérií. Na přerozdělování peněz se měli domlouvat předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta společně s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou, a to nezávisle na jednání expertní komise. Informoval o tom Český rozhlas.

Policie podle tohoto zdroje skupinu sledovala od loňského listopadu, pořídila desítky hodin odposlechů, včetně těch z pronajatého bytu. Z nich údajně vyplývá, že ani jeden z 50 projektů nebyl vybrán podle zákonných kritérií, a proto vznikla České republice škoda téměř půl miliardy korun. Za to by obviněným ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinností při správě cizího majetku hrozil až dvanáctiletý trest vězení.

Je nám líto, video expirovalo.
Půlmiliardová dotace pro sport se podle policie dělila nezákonně

Peltův obhájce Bronislav Šerák však připomněl slova ministryně školství Kateřiny Valachové, podle níž letos žádné investiční dotace pro sport vyplaceny nebyly a žádná škoda tedy nevznikla.

Aktuální kauze v českém fotbalu se věnoval Fotbal fokus podcast:

Druhá větev kauzy se podle Radiožurnálu dotýká samotné Fotbalové asociace ČR, která byla obviněna jako právnická osoba. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že Pelta si vynutil navýšení dotace pro FAČR o devět milionů korun, tedy na částku 562 milionů, až poté, co bylo o dotacích na ministerstvu rozhodnuto. K tomu podle policie napomohl i třetí obviněný v dotační kauze, bývalý šéf ministerského odboru Zdeněk Bříza.

Kriminalisté se domnívají, že si Pelta zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články