Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Juventus ve šlágru uštědřil první porážku AS, AC ukončilo sérii bez výhry

Řím – Šlágr prvního povánočního kola italské ligy ovládli fotbalisté Juventusu, kteří v souboji prvního s druhým zdolali 3:0 dosud neporažený AS Řím. Úřadující mistři tak vedou tabulku před svým soupeřem už o osm bodů. Ztráty Římanů využila třetí Neapol, která porazila Sampdorii a přiblížila se druhému místu na dva body. Sérii bez výhry ukončilo AC Milán, které doma rozstřílelo rovněž 3:0 Atalantu. Dvěma brankami se na tom podílel Kaká.

Radost hráčů AC Milán: Kaká a Rabinho (nahoře)
zdroj: ČTK/AP autor: Antonio Calanni

Juventus poslal do vedení v 17. minutě Vidal a krátce po přestávce přidal pojišťovací druhý gól Bonucci. Zápas byl definitivně rozhodnut čtvrt hodiny před koncem, kdy v rychlém sledu dostali červené karty hostující De Rossi za faul a Leandro za hraní rukou v pokutovém území. Po jeho zákroku na brankové čáře navíc kopal Juventus penaltu, kterou v 77. minutě suverénně proměnil Vučinič a stanovil konečné skóre.

Neapol udržela třetí místo v tabulce po výhře 2:0 nad Sampdorií Janov. Obě branky zaznamenal belgický záložník Martens, jenž se trefil v průběhu devíti minut druhého poločasu. Neapol tak snížila ztrátu na AS Řím pouze na dva body.

Jednatřicetiletý Kaká, který se loni v létě vrátil do Milána po čtyřech letech v Realu Madrid, otevřel skóre ve 35. minutě a svou jubilejní branku oslavil na San Siru se speciálním dresem s číslicí 100. V 65. minutě se bývalý nejlepší hráč světa trefil podruhé a za dvě minuty ještě asistoval u třetího gólu Cristanteho.

Osmnáctiletý středopolař si ve druhém utkání v italské lize připsal premiérový zásah mezi dospělými. Dosud odehrál v Serii A jen pět minut, ale při svém prvním startu v základní sestavě měl hned v úvodu dvě velké šance a trefil břevno.

Dvakrát se střelecky prosadil šestatřicetiletý kanonýr Luca Toni a měl velkou zásluhu na vítězství Verony na půdě Udine 3:1. První gól dal po velké chybě brankáře Željka Brkiče, kterému propadl míč mezi rukama a nohama. Před druhým zásahem Toni vyzrál na ofsajdovou past a připsal si devátou branku v sezoně.

Fiorentina porazila 1:0 předposlední Livorno a bodově se dotáhla na třetí Neapol, jež své utkání 18. kola odehraje v pondělí. Jediný gól zápasu vstřelil v 66. minutě hlavou po rohu argentinský stoper Gonzalo Rodríguez. Stínem utkání pro vítězný tým však bylo odstoupení útočné hvězdy Rossiho, jenž si poranil postranní vazy v pravém koleně a čeká ho přibližně tříměsíční pauza.

Leonardo Bonucci (vlevo) se raduje z gólu svého Juventusu
zdroj: ČTK/AP autor: Massimo Pinca

Podle lékařů je pravděpodobné, že se nejlepší střelec této sezony italské ligy, jenž má na kontě 14 gólů, vyhne novému chirurgickému zákroku. Jeho nucená pauza by se tak mohla zkrátit z půl roku na tři měsíce.

Po dvou dřívějších operacích přetrženého předního zkríženého vazu přišel Rossi o dva roky kariéry. V italské reprezentaci odehrál 29 zápasů, v nichž dal sedm branek.

Italská fotbalová liga - 18. kolo:

Neapol - Sampdoria Janov 2:0 (53. a 62. Mertens), AC Milán - Bergamo 3:0 (35. a 65. Kaká, 67. Cristante), Catania - Boloňa 2:0 (23. Bergessio, 66. Lodi z pen.), FC Janov - Sassuolo 2:0 (28. Gilardino z pen., 45. Bertolacci), Parma - FC Turín 3:1 (34. Marchionni, 45. Lucarelli, 70. Amauri - 21. Immobile), Udine - Hellas Verona 1:3 (43. Pereyra - 8. a 39. Toni, 70. Iturbe), Chievo - Cagliari 0:0, Fiorentina - Livorno 1:0 (66. Rodríguez), Juventus Turín - AS Řím 3:0 (17.Vidal, 48. Bonucci, 77. Vučinič z pen.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články