Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Juventus se trápí, ale kouč Pirlo rezignovat nehodlá. Hrozí i vyřazení ze Serie A

Čekala se velká vítězná jízda, ale místo toho přišlo klopýtání. Trenér fotbalistů Juventusu Andrea Pirlo po nedělní porážce 0:3 v Turíně s AC Milán v italské lize prohlásil, že o rezignaci neuvažuje. Obhájci titulu jsou tři kola před koncem až pátí, což zajišťuje "jen" účast v Evropské lize. Pirlo věří, že dokáže "starou dámu" vytáhnout na místa zaručující Ligu mistrů, k čemuž jim schází bod. A je tu ještě další problém - za účast v rychle vytvořeném a ještě rychleji odloženém projektu Superligy hrozí turínskému celku i konec v Serii A. 

Andrea Pirlo
zdroj: Reuters autor: Massimo Pinca

Juventus v premiérové sezoně pod vedením mistra světa z roku 2006 nenaváže na sérii devíti titulů za sebou. Ligu ovládl Inter Milán. V Lize mistrů vypadl turínský tým už v osmifinále s Portem. V lednu získal italský Superpohár a druhou trofej v ročníku může přidat 19. května na Pirlovy dvaačtyřicáté narozeniny, kdy ho čeká finále Italského poháru s Bergamem.

"Bianconeri" hrozí, že po devíti sezonách nebudou hrát Ligu mistrů. Na čtvrtou Neapol jim chybí bod, na AC Milán s Bergamem už tři, ale Pirlo nevidí svou misi jako předčasně ztracenou. "Rezignovat? Ne. Vzal jsem tu práci s velkým nadšením. Překážky tu jsou, ale má práce pokračuje, jsem k dispozici," řekl v rozhovoru pro Sky Sport Italia Pirlo, pro něhož jde o první trenérské angažmá.

"Myslím si, že si můžu vést lépe a že jsem schopný se z této situace s týmem dostat. Musíme se dívat dopředu. Budu pokračovat v práci tak dlouho, dokud budu moct," uvedl bývalý hráč obou milánských týmů a Juventusu.

O výhře "rossoneri" v Turíně rozhodli Brahim Díaz, Ante Rebič a Fikayo Tomori. "Začali jsme docela dobře, ale nevydrželo nám to. Těžko se to teď vysvětluje. Když prohrajete tak důležité utkání 0:3, znamená to, že nefungovalo víc věcí. Musím si to vyhodnotit, pak to v klidu proberu s hráči," konstatoval Pirlo.

Vedení slavného klubu bude muset také jasně prezentovat, že odstupuje od své účasti v plánované Superlize pro evropskou klubovou smetánku, nebo podle předsedy italské fotbalové federace Gabrieleho Graviny nebude moci hrát ani Serii A. 

"Pravidla jsou jasná. Pokud bude Juventus při zahájení příští sezony stále součástí Superligy, nemůže se účastnit Serie A," řekl Gravina neapolskému radiu Kiss Kiss. "Bylo by mi to líto kvůli fanouškům, ale pravidla musí platit pro všechny," dodal k projektu, jenž nedávno musel zrušit svůj start kvůli vlně odporu ze všech stran.

Milánské AC a Inter spolu s dalšími sedmi kluby z Anglie a Španělska už se od Superligy po ostré kritice fanoušků distancovaly a uzavřely dohodu s UEFA. Za trest přijdou o pět procent příjmů z příští sezony, navíc se budou muset složit na 15 milionů eur (385 milionů korun), které vedení evropského fotbalu použije na rozvoj hry mládeže a amatérů.

Myšlenky na vznik nezávislé konkurenční soutěže se z původní dvanáctky vedle Juventusu stále nevzdali představitelé Realu Madrid a Barcelony. UEFA v pátek oznámila, že trojici rebelujících klubů čeká disciplinární řízení a následovat budou tresty. Klubům hrozí i vyloučení z Ligy mistrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články